In conditiile in care un pensionar continua activitatea cu contract de munca pe perioada nedeterminata (se achita toate taxele si impozitele aferente), de ce aceasta perioada nu este luata in considerare pentru calcularea punctelor de stabilitate?
Va multumesc
CHKa
Utilizator 5din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru ca asa spune legea pensiilor . Si este cat se poate de firesc sa fie asa . Statul a hotarat - prin lege - sa dea un bonus ( cum ar veni - un premiu ) acelora care au muncit peste 25 de ani daca - si numai daca - in acea perioada fondul de pensii publice nu a avut o cheltuiala cu acea persoana . E firesc sa nu bonuseze pe cei care incaseaza si pensie . Pentru faptul ca se plateste contributie la fondul de pensii ( celelalte dari , impozite nu conteaza in acest context ) , se obtin puncte pe contributivitate , pensia in plata marindu-se .
Consider ca mai profitabil pentru un pensionar este sa presteze activitate ca PFA pentru ca in conformitate cu Codul Fiscal nu va fi obligat la plata CAS. Suma bruta este afectata doar de 10% impozit pe venit si 10% CASS. Oricum daca e contributiv nu mai are timpul necesar sa se bucure de CAS-ul platit ca angajat.
Va multumesc pentru raspuns.
Legea (buna sau rea) trebuie sa fie respectata
Din comentariul dvs. inteleg ca statul (prin fondul de pensii publice) are o cheltuiala cu persoanele care au iesit la pensie. Nu cumva acea cheltuiala (mie imi place sa o numesc pensie) este constituita din contributia persoanei respective in perioada pana la varsta de pensionare? Dar poate asa este firesc.
Nu, nu este întoarcerea contribuției acumulate în anii de activitate. Pentru că atunci dacă persoana trăiește mult pensia i s-ar epuiza la un moment dat. Sistemul de pensii publice bismackian funcționează pe ideea că persoanele active plătesc contribuții din care se plătesc pensiile aflate în plată la acel moment. Când la rândul lor acele persoane ies la pensie, pensiile lor se plătesc din contribuțiile generațiilor următoare de persoane active. Iar singura limită este decesul, când plata pensiei încetează.
Călcâiul lui Ahile a acestui sistem este când apare fenomenul de îmbătrânire a populației, iar numărul pensionarilor complet ieșiți din activitate îl depășește pe cel al persoanelor active. De aceea s-a introdus Pilonul 2, la care persoana urmează să primească înapoi cu titlu de pensie privată ceea ce a contribuit efectiv. Și tot de aceea s-a prelungit vârsta de pensionare până spre 65 și acum 70 de ani.
Nu am spus ca Statul a avut o cheltuiala , ci fondul de pensii publice . Putem sa-i spunem altfel , nu cheltuiala … plata , de exemplu … Va inselati , toate legile pensiilor care s-au aplicat in tara noastra , au fost concepute pe principiul solidaritatii sociale , nu ca fondurile de pensii , in care fiecare isi constituie propriul fond . Banii nu se depun ca intr-un cont in banca , doar fondurile de pensii private functioneaza asa . La cel public , din contributiile platite de generatia activa se platesc pensiile celor care au ajuns la varsta la care trebuie sa se retraga din activitate si care , la randul lor , au platit in perioada activa , pensiile generatiei parintilor lor . Si nu uitati ca , din acelasi fond de pensii , se platesc si alte prestatii ( bilete de tratament , pensii de invaliditate - chiar cu mai-nimic stagiu de contributie - , pensii de urmas ) . Fondul national de pensii a fost - chiar si pe vremea lui Ceausescu - pe deficit , si completat de fiecare data , de la bugetul de Stat . In fine - e lege si nu-i tocmeala …