Nu-mi este clar de ce nu am primit puncte de stabilitate pentru anii lucrați si pentru caream contribuit după ce am ieșit la pensie. Nu am ieșit la pensie pentru ca am vrut. Ca atâția romani care au fost scoși la pensie deoarece întreprinderile s-au privatizat așa am ieșit și eu. A venit lichidatorul și ne-a oferit 2 perspective, șomaj sau pensie. Unde era sa îmi continui activitatea în acea perioada (2001) când nu găseai de muncă nici la stat nici la privat?
Nu ati primit puncte de stabilitate pentru acei ani pentru ca asa prevede legea . Legiuitorul a hotarat sa bonuseze pensionarii care au depasit cei 25 ani contributivi , cu doua conditii : sa fie perioada contributiva , si sa nu fi incasat simultan pensie ( adica , fondul public de pensii sa nu fi avut o cheltuiala cu dvs. ) .
Articolul 85 din 360/2023
(1) Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.
(2) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.
(3) Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
(4) Stagiile de cotizare contributive prevăzute la alin. (3) sunt cele realizate în sistemul public de pensii.
(5) Numărul de puncte de stabilitate prevăzut la alin. (3) se acordă proporțional și pentru fracțiunile de an.
(6) Prevederile alin. (3)-(5) nu se aplică pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.
Nu primiti puncte de stabilitate pentru perioadele in care ati primit pensie.
Pentru continubutiile efectuate dupa data pensionarii aveti dreptul la recalculare. Acele sume se vor lua in calcul si pensia va fi marita tinand cont de cont de contributiile suplimentare.
Punctele de stabilitate sunt gandite ca beneficiu pentru cei care contribuie dar nu primesc nimic. Dvs ati contribuit, dar ati si primit pensie