avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am primit decizia de recalculare,in care sunt ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am primit decizia de recalculare,in care sunt specificati 37 ...

Am primit decizia de recalculare,in care sunt specificati 37 de ani vechime in munca,ultimii 12 au fost dupa iesirea pe pensie.Mi s au dat 80 lei la recalculare.Intrebarea este,de ce nu mi s au luat in considerare anii munciti dupa pensionare?Pt acei ani s au retinut si platit contributii.Tot aud spunandu se ca aceasta recalculare are la baza principiul contributivitatii..pai care e acela dc anii in care am controbuit nu se iau in calcul?Ma poate lamuri si pe mine cineva?
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 15:22, 4 Septembrie 2024
De ce credeti ca nu s-au luat in considerare ? Primiti puncte pe contributivitate . Si pana acum , pe legea anterioara , daca ati dus anual adeverinte de la angajator , pensia s-a recalculat de fiecare data , crescand . Unde nu s-au luat in calcul acesti 12 ani - la stabilirea punctelor de stabilitate , pentru ca asa prevede legea : bonusul de stabilitate il acorda Statul daca ai peste 25 ani stagiu contributiv , SI , in aceeasi perioada , nu ai incasat pensie . Cata vreme ati incasat sume din fondul public de pensii , Statul nu va acorda si bonus .
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2024
CHKa, utilizator

CHKa a scris:

De ce credeti ca nu s-au luat in considerare ? Primiti puncte pe contributivitate . Si pana acum , pe legea anterioara , daca ati dus anual adeverinte de la angajator , pensia s-a recalculat de fiecare data , crescand . Unde nu s-au luat in calcul acesti 12 ani - la stabilirea punctelor de stabilitate , pentru ca asa prevede legea : bonusul de stabilitate il acorda Statul daca ai peste 25 ani stagiu contributiv , SI , in aceeasi perioada , nu ai incasat pensie . Cata vreme ati incasat sume din fondul public de pensii , Statul nu va acorda si bonus .

Va multumesc pt raspuns,insa 80 lei vi se par ok pt 37 ani de munca?Am incasat pensia ca urmare a anilor munciti,din fondul de pensii.Ce nu inteleg.si revin,.in anii in care am muncit peste pensie,contribuiam de asemenea.La salariul cu care eram incadrata,mi se retineau si plateam contributii.Pensia era una dar eram angajata cu contract normal de munca pt care repet,erau retinute si platite contributiile aferente.De ce noua lege a pensiilor exclude aceasta perioada in care s au retinut si platit contributii?
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa cum v-am spus , acesti ani nu sunt exclusi , primiti puncte pe contributie . Dar , pentru acel bonus ( pentru stabilitate ) , legiuitorul a pus 2 conditii : peste 25 ani stagiu contributiv , si sa nu incasezi pensie in acea perioada . De ce a hotarat cum a hotarat , asta numai legiuitorul stie ( Guvernul - care a propus-o , si Parlamentul care a votat- o ) . Ca o parere personala ( dar eu nu sunt jurist , sunt un simplu pensionar ) , mie imi pare destul de logica prevederea : nu-ti dau un bonus pentru o perioada pentru care ti-am dat bani , se bonuseaza perioada cat ai contribuit , iar eu ( Stat - prin fondul public de pensii ) nu am avut cheltuiala cu tine . Cat despre suma cu care vi s-a marit pensia …. pentru foarte putine puncte de stabilitate , doar cat s-a acoperit disparitia indicelui de corectie si putin in plus … Pe de alta parte , Legea 360/2023 NU a fost o lege de marire a pensiilor , ci o lege de modificare a modului de calcul .
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2024
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constitutionalitatea neacordarii punctelor de stabilitate in caz de cumul pensie - salariu IBH IBH Este constitutionala neacordarea punctelor de stabilitate pe perioada de cumul pensie-salariu? Ce sta la baza acestei reglementari, din moment ce salariul ... (vezi toată discuția)
Nu-mi este clar de ce nu am primit puncte de stabilitate pentru ... Speedie Speedie Nu-mi este clar de ce nu am primit puncte de stabilitate pentru anii lucrați si pentru caream contribuit după ce am ieșit la pensie. Nu am ieșit la pensie ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie eugeniacrn eugeniacrn Calcul pensie comunitara. Sunt nascuta in iulie 1957 si am lucrat in Romania 27 de ani iar in Italia 8 ani. in prezent sunt pensionara si iau o pensie din ... (vezi toată discuția)