avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2263 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul pensie

Calcul pensie comunitara. Sunt nascuta in iulie 1957 si am lucrat in Romania 27 de ani iar in Italia 8 ani. in prezent sunt pensionara si iau o pensie din Romania aferenta celor 27 de ani lucrati in tara. La calculul pensiei au fost luati in considerare acesti 27 de ani . Desii am o vechime de 35 de ani unde se regasesc in calcul acesti ani?, mentionez ca INPS italia au trimes formularul E 205 in care se regasesc anii lucrati acolo. La noua recalculare se tine seama de toata vechimea in puncajele de stabilitate?
Si mai am o intrebare ,am solicitat desfasuratorul calcularii pensiei si in acest desfasurator s-a omis o perioada de 5 luni , desi in cartea de munca exista (e posibil sa fie o scapare) .Ma afecteaza aceasta omitere la calculul punctajului total obtinut? si daca da pot cere recalcularea pensiei?
Multumesc .
Ultima modificare: Luni, 13 Noiembrie 2023
eugeniacrn, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 14:36, 13 Noiembrie 2023
Pensiile se platesc de fiecare stat in parte pro-rata , adica fiecare tara plateste pentru perioada cat s-a cotizat in acea tara . Cand veti indeplini conditiile de pensionare in Italia , aceasta va va plati portia ei de pensie . Doar la calculul anilor necesari de contributie se tine seama de anii munciti in alt stat , nu si la calculul valorii pensiilor . Daca proiectul actual al legii pensiilor devine Lege , la calculul punctelor de stabilitate se va tine cont strict de numarul de ani contributivi pe care ii aveti in Romania , asa spune art 85 (3) din proiectul de lege ( “ Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acorda un punctaj suplimentar ... “ ) si (4) ( “ Stagiile de cotizare contributive prevazute la alin. (3) sunt cele realizate in sistemul public de pensii “ ) .Pentru acele luni lipsa la calculul pensiei , ar trebui sa faceti o sesizare casei de pensii care v-a emis decizia de pensie , si vedeti ce va raspund .
Ultima modificare: Luni, 13 Noiembrie 2023
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie comunitara eugeniacrn eugeniacrn Buna seara, Eugenia,nascuta la 27 iulie 1957. Acum doi ani am depus cerere de pensie anticipata partial in regim comunitar .In sfarsit ieri am primit decizia ... (vezi toată discuția)
Pensia in romania Bursulica Bursulica Am lucrat part time in Italia 17ani si am platit contributele la INPS As dori sa stiu daca la calculul vechimii in campul muncii , se adauga si acesti ani Va ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala eugeniacoroian eugeniacoroian Buna ziua As dori cateva raspunsuri la urmatoarele intrebari: Am o vechime in munca in Romania de 27 de ani si in Italia de 8 ani. Sunt nascuta la data ... (vezi toată discuția)