avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Card bancar blocat in 48 ore - pentru \"neactualizarea ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Card bancar blocat in 48 ore - pentru "neactualizarea datelor" ?!

Buna seara,
Am conturi - si carduri - la mai multe banci, printre care si la Garanti Bank.
Luni 19.06.2017 am primit un SMS de la un numar necunoscut - 1842 - in care mi se solicita "sa ma prezint urgent la orice sucursala a bancii pentru actualizarea datelor", fara sa se precizeze de ce banca e vorba.
Avand conturi la mai multe banci, am mers, in limita timpului, la cateva din ele; de fiecare data mi s-a spus ca mesajul nu le apartine, precizandu-se si ca bancile respective includ intotdeauna date de identificare si contact in astfel de mesaje.
Miercuri 21.06.2017 am fost apelat de la un numar de mobil oarecare, de o duduie care s-a prezentat ca "fiind de la Garanti Bank". Mi s-a cerut sa imi actualizez datele prin telefon, incepand prin a-i dicta CNP-ul, data de nastere, numele parintilor si adresa, "ca sa poata verifica ca sunt eu" ?!
Evident, am refuzat sa dau aceste date prin telefon, explicand totodata si ca datele mele sunt aceleasi, si NU am ce sa actualizez; nu mi-a expirat buletinul (valabil 2024), nu mi-am schimbat numele (sunt barbat) si nici statusul marital, nu m-am mutat, am acelasi telefon, acelasi loc de munca etc.
Duduia s-a enervat foarte tare si a inceput sa strige ca sunt "refractar" si ca mi se va bloca cardul bancar.
Sincer, am crezut ca totul e o tentativa - nu prea inteligenta - de a-mi fura datele de pe card, si nu am dat mare importanta problemei.
Azi, calatorind cu taxiul de la aeroport spre oras, am fost pus in imposibilitatea de a plati cursa, cardul meu fiind.. blocat de miercuri ?!
Este legal sa se procedeze in acest fel?
Se poate bloca un card la bunul plac la unei functionare de banca,chiar daca NU mi-a expirat nici un act si NU s-a schimbat nimic in datele mele personale?
Exista un termen legal care tebuie sa decurga intre anuntul facut de banca si blocarea cardului (48 ore in cazul meu)?
Ce ma sfatuiti sa fac? As dori sa actionez pe cai legale impotriva bancii Garanti, care mi-a produs prejudicii personale actionand in acest mod, probabil ilegal.
Mentionez ca NU am nici un fel de credit la aceasta banca, nici nu am avut vreodata; este vorba de un card de debit, unde in fiecare luna intra sume destul de mari de bani, la care in prezent nu mai am acces, fara nici o motivatie rezonabila.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:50, 24 Iunie 2017
profesorash a scris:

fara nici o motivatie rezonabila.

Ce intelegeti prin motivatie rezonabila? Ati fost la banca si nu ati primit motive convingatoare?

Actualziarea datelor nu se face prin telefon ci la sediul bancii.''

Solicitati in scris bancii sa va confirme ca discutia telefonica pentru actualizarea datelor a fost din partea bancii si sa justifice temeiul legal al actualizarii datelor persoanele prin telefon.
Din cate stiu eu, actualizarea datelor se face atunci cand iti schimbi numele, adresa, jobul, orasul de resedinta, sau cand iti expira C.I. Nu est cazul meu, nu s-a schimbat nimic iar actele mele sunt valabile, nu au expirat.
Aceasta inteleg prin "fara nici o motivatie rezonabila".
Trec pe la aceasta banca odata la 1-2 luni. Nu m-a intrebat nimeni nimic, nu mi-a cerut nimeni sa "actualizez date". Sigur, dansii doreau sa afle CNPul etc prin telefon...
CNP ul este o informatie pe care o poti da prin telefon atunci cand apelezi tu banca pentru a cere informatii si nu invers. De exemplu esti la un bancomat si esti blocat, suni la call center ul bancii si soliciti deblocarea sau informatii despre motivele blocarii. Pentru a fi identificat ti se cer unele informatii pe care numai tu le cunosti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inexistenta codului fiscal nif în unele țări face imposibilă actualizarea datelor personale la un cont banca7r din românia ptr posesorul contului plecat în străinătate!? Lucias26 Lucias26 Din cauza inexistenței în soft-ul băncii Raiffeisen Bank,a situatiei alternative de cetățen romăn cu domiciliul în străinătate fără cod ... (vezi toată discuția)
Poprire conturi inloveianca inloveianca am si eu o intrebare.tatal meu are datorie la 3 banci respectiv credit euro bank,brd si raiffeisen bank.pe cele de la brd si raiffeisen bank le-au preluat cei ... (vezi toată discuția)
Abuz societate bancara giony18 giony18 Buna ziua, Am o problema cu vestita ING...de ceva vreme ma lovesc de incompetenta si bataia de joc oferita in mod gratuit de catre acestia, am sa va redau ... (vezi toată discuția)