Este corect raspunsul d-lui. av.pitei , si mai poate fi completat cu mentiunea ca sintagma ar fi trebuit adaugata tuturor contractelor incheiate dupa data intrarii in vigoare a legii. am avut de curand un proces in care am avut calitatea de parat (debitor) si am obtinut in instanta penalitati egale cu debitul, intemeiat pe art.4 din L.469/2002, motivat de faptul ca aveam contract incheiat dupa data intrarii in vigoare, contr. care nu cuprindea si sintagma amintita de dl. av.
Pentru contractele incheiate anterior intrarii in vigoare a L.469/2002, consider ca pot fi solicitate penalitati de intarziere , indiferent care ar fi cuantumul acestora, chiar daca nu s-a prevazut in contract in mod expres acest lucru.
Sunt consilier juridic la o companie de publicitate si am o problema asemanatoare: am prestat servicii de publicitate de mai multe ori unei societati comerciale si, din pacate, contractul s-a omis a se semna. Facturile au fost trimise prin posta si nu avem nici comanda clientului pentru prestari de servicii de publicitate. Imi amintesc ca am citit intr-un monitor oficial ca in cazul prestarii de servicii succesive/repetate este obligatoriu sa se incheie contract, numai ca nu mai stiu unde am citit si nici nu gasesc in programul de legislatie pe care il am.
Daca ar putea cineva sa ne indice actul normativ... sau daca ne-ar putea spune care este practica instantelor in astfel de situatii? Se accepta dovada cu comanda clientului? Sau in cazul meu, faptul ca facturile au fost primite si necontestate de client poate fi admis de instanta ca cerere intemeiata?
Nicoletab
Anonymous a scris:
>Firma noastra...presa... la alegerile locale din iunie fara sa incheie un contract cu PSD, doar pe intelegere verbala, a prestat servicii de publicitate in ziar PSD-ului.Insa cand delegatul nostru a trimis factura pentru serviciile prestate in valoare a de aproximativ 500 mil. acestia au refuzat sa o semneze.Banii nu au fost decontati cum era de asteptat dar factura a fost inregistrata in contabilitate si prin urmare si decontul de TVA s-a incarcat cu TVA colectata aferenta (80 mil). Putem actiona in instanta PSD-ul?Dar sa stornam factura? Mentionez ca situatia prezentata este reala.