Pentru romanii care lucreaza in UE stiu ca exista aceasta optiune de recuperare taxe din impozite salariale din tarile UE unde au lucrat.
Intrebarea mea este: cetatean italian care lucreaza in Romania timp de 13 luni isi poate recupera taxele ?si care ar fi procedura
Buna ziua,
La concediul medical cod 09-ingrijire copil, este suportat de FNUAS, salariatul mai trebuie sa aduca adeverinta pt baza de calcul de la fostul angajator, sau se poate face baza din cele 15 zile lucrate de pe luna precedenta(salariat angajat in martie/ medical pe aprilie)?
Astept parerile dvs. Multumesc!
Un salariat nu se prezinta la locul de munca astazi, dar tot astazi vine la sediu pentru a inainta cererea de incetare cu acordul partilor tot astazi, aprobata /operata etc.
Pentru ziua de astazi mai apare in pontaj sau nu?
Cererea de incetare este obligatorie sa se depuna cu 1 zi inainte sau se poate in aceeasi zi?!
Ziua solicitata din cererea de incetare a raporturilor de munca este aceesi cu cea de pe decizie, si ziua de incetare in revisal?...
Sintagmele incepand cu data de/ la data de ..... care este varianta corecta cand se folosesc si cum apare salariatul pontat in ziua respectiva, si de ce?!
Multumesc!
Buna ziua,
In cazul in care doresc sa angajez o persoana pe un post de IRU cu norma intreaga pentru transmitere revisal si intocmirea si semnarea tuturor documentelor ce tin de personal ....se poate si daca detine o diploma de IRU cu 40 ore ? daca puteti sa imi explicati ideea de curs IRU 50 ore eliberat de ITM...se poate profesa pe functie cu norma intreaga?
De ce se mai fac cele de 80 ore? Multumesc.
Buna ziua,
Cum organizati un program de lucru flexibil, daca exista
varianta de sosire , in intervalul orar 08:15 - 09:15 iar
plecarea, in intervalul orar 16:50 - 19:00
Conf art 118 din Codul Muncii , se pot stabili programe individualizate, cu respectarea art 112-114. Care ar fi formularea corecta pentru un CIM cu cele mai sus precizate ? cum imi organizez partea flexibila daca vreau sa las la latidunea salariatului ?Multumesc.
Daca inca va aflati in perioada de proba atunci incetarea contractului se poate face cu Art 31/3 pentru a beneficia de somaj.
(art.31 alin.(3): Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.)
Sunt de aceeasi parere cu dl Cornel Vasile, speta discutata si in cadrul ITM.
Daca aveti stipulat in CCM, ROI sau CIM faptul ca absentele nemotivate vor suspenda contractul atunci veti fi obligata sa aplicati varianta de HG 905/2017, altfel este facultativ , asa cum zice si legea " POATE"
CM 53/2003-A 51/(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Conform HG nr. 57/2012, pentru copiii nascuti incepand cu data de 1 martie 2012, cel putin o luna din concediul de crestere a copilului va reveni parintelui care nu a solicitat acest drept.
Art. 7. -Legea nr. 66/2016 modifica OUG 111/2010
(1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizației stabilit la art. 2 alin. (2).
(2) Pentru persoanele care obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserție se prelungește astfel:
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) și (2)."
Angajatii unei companii au in CIM stipulat 23 de zile de concediu de odihna. Dupa cativa ani, compania a ajuns la numarul necesar de salariati pentru a incheia contractul colectiv de munca. In CCM au fost negociate 20 de zile de CO(CCM inregistrat , si semnat de toti angajatii de luare la cunostinta). Se vor face acte aditionale la CIM-uri pentru schimbarea numarului de zile de CO conform CCM? In cazul in care unul dintre salariati se razgandeste(desi a semnat si participat si la negocieri) si nu doreste sa semneze (Act adit,) care din cele 2 contracte(CIM/CCM) vor fi baza legala pentru calculul zilelor a concediului de odihna?