avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Activitate astanesc

Activitate astanesc

Ini cer scuze elga50 : Credeam ca sunteti mediator sau avocat. A fost o confuzie.

Multumesc pentru informatiile date. Pe baza lor putem discuta cu asociatia.
Multumesc inca o data.
Multumesc ega50 pentru:

"HG.1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007:

Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
.................
s) ia toate masurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparatii la partile comune, urmand ca sumele aferente reparatiilor respective sa fie suportate de toti proprietarii, proportional cu cota indiviza. "


Putem apela la dvs ca moderator , daca nu ajungem cu asociatia la o intelegere?

Multumesc
Multumesc pentru raspuns. Scopul discutiei cu Dvs este acela de a ma clarifica care este legea si calea cea mai buna de urmat si cum pot eu ca proprietar sa imi minimizez pierderile . Da fiecare dintre noi putem ajunge in postura vecinului caruia I se uda peretele , dar si a proprietarului de apartament pe care "cade magareata" si cauia i se sparge gresia sau faianta pentru a repara ce constructorul a facut de mantuiala.

Blocul este de 4 ani deci a iesit din garantie. Problema tevii poate fi pe viata si de acum toate apartamentele, inclusiv al meu pot fi "sparte" pe rand, ca sa se repare ce a lasat in urma constructorul. Este clar ca a folosit material ieftin si de proasta calitate pentru scurgerea blocului si pluviala.

Legat de comentariul:
"Nimeni nu va poate garanta nimic. Nici macar un document intre dvs si asociatie. Legea este clara, trebuie sa va refaca interiorul. Daca nu... instanta va decide"

Intrebare: Puteti sa imi indicati articolul de lege unde este stipulata obligativitatea asociatiei de a face reparatia, cand interventia se refera la instalatiile comune si conditiile de executie?

Multumesc
Multumesc tuturor pentru raspuns.

Sistemul este cel de la blocurile vechi unde tevile trec printr-un horn. Nu s-au facut modificari fata de ce a prevazut constructorul. Nu exista restrictii de aplicare a faiantei in acea zona

Eu am inteles foarte bine ca fac parte dintr-o asociatie de proprietari si ca am obligatia sa permit accesul in apartament.

HG 1588
B. Obligaţii: (proprietari)
"obligaţia de a accepta accesul în apartamentul sau în spaţiul propriu, cu un preaviz de cinci zile, al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar şi justificat să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă, când accesul se poate face fără preaviz, conform prevederilor din statutul asociaţiei de proprietari;"

In cazul meu am parcurs aceasta etapa. La cererea asociatiei am facut in 24 de ore o gura de vizitare pe cheluiala proprie in apartament si prin acesata gura s-a investigat si identificat cauza.

Mai departe, am solicitat asociatiei garantii, ca dupa reparatie baia sa fie adusa la acelasi nivel ca inainte de interventie. Nu am primit aceste garantii si am fost sfatuita sa ma judec , daca nu imi place, cu cei care au facut reparatia si mai mult ca nu ne pot garanta nimic, iar reparatia poate dura peste doua saptamani.

Eu inteleg perfect obligatiile mele intr-o asociatie, dar care sunt obligatiile asociatiei fata de mine, ca proprietatea mea sa nu fie afectata si reparatia sa se faca corect, minimum invaziv si intr-un termen decent?

Ma astept ca asa cum legea stipuleaza obligatii pentru locatari, sa existe si obligatii pentru asociatie. Ce forma legala exista ca sa obtin din partea asociatiei garantarea refacerii propriatatii, un calendar al reparatiei si sa fiu ferita de eventuale abuzuri? Eu deja ma pot astepta ,in urma atitudinii dansilor sa ajung in instanta. In baza celor stipulate in lege, asociatia poate distruge oricat doreste din proprietatea proprie, poate sa lase o gaura in perete si sa faca o reparatie de mantuiala care sa nu reziste si apoi sa solicite o noua interventie in apartament. Nu cred ca cineva ca proprietar poate, in virtutea acestei legi sa fie expus la aceasta situatie.

As avea nevoie de un consult de specialitate pentru gasirea caii de urmat si care sa ma fereasca de perspectiva unui posibil litigiu.

Multumesc


Asta este intrebarea. Ce prevede legea?
Multumesc,

Reformulez.
Inteleg ca este un caz de forta majora si ca defectiunea trebuie remediata. Care este insa obligatia asociatiei vizavi de proprietatea mea, in ceea ce priveste readucerea ei la stadiul existent inainte de interventie.
Buna ziua


Va cer sfatul pentru rezolvarea urmatoarei situatii cu asociatia de proprietari.
Locuiesc intr un bloc nou.
Vecinul de sub garsoniera in care locuiesc a remarcat prezenta unei pete pe tavan. Domnul administrator ne a semnalat situatia si noi am facut pe cheltuiala proprie o gura de viziare la teava comuna a blocului si am verificat de asemenea daca nu cumva cauza este instalatia proprie. Prin gura de vizitare, administratorul a constatat ca problema este legata de teava de scurgere comuna a blocului si nu de instalatia mea. Dansul pretinde acum sa daram eu peretele in zona tevii ca sa poata inlocui intreaga bucata. Baia este amenajata cu faianta scumpa care nu se mai gaseste si reparatia dureaza doua saptamani. Problema nu este provocata de mine, am dat toata asistenta privind investigatia, dar a mi se distruge acum proprietatea pentru rezolvarea unei probleme a asociatiei mi se pare neacceptabil.Ce prevede legea in acest caz? Interventia propusa de dansii ar duce la scaderea valorii bunului propriu , pierdere de timp si deranj.

Rog asistenta.
Multumesc

Buna ziua,


Am nevoie de un sfat de specialitate in urmatoarea situatie.

Tatal meu a murit la sfarsitul anului trecut si la inceputul anului am deschis eu succesiunea. Suntem trei mostenitori legali. Eu, sora mea stabilita in America si mama mea.
Fiecare dintre noi am parcus etapa de acceptare a mostenirii . Am in posesie , deschizand si succesiunea, actul denumit "Declaratie de acceptare succesiune" . la fel si mama si sora mea.
Eu sunt plecata cu serviciul pe perioada nedeterminata si nu am timp fizic si nici fonduri pentru dezbaterea succesorala. In codul civil am vazut ca exista termen de doi ani pentru dezbatere.
Cu toate acestea primesc prin mandat postal la doua trei luni citatie de la notariat sa ma prezint impreuna cu ceilalti mostenitori pentru dezbaterea succesiunii(nefiind nimeni acasa notariatul este notificat ca nu s-a gasit destinatarul si imi lasa citatiile la cutia postala unde le gaseste fiul meu). I-am explicat Doamnei notar la telefon si i-am trimis si pe email rugamintea sa nu ne mai citeze, eu fiind plecata din tara si cum nu s-a implinit nici un an de la decesul tatalui meu vreau sa aman pe anul viitor dezbaterea succesiunii. Cu toate acestea primesc in continuate aceste citatii.

Va scriu mai jos textul citatiilor:
Romania
Uniunea nationala a notarilor publici
Biroul Individual Notarial
XXXXX

Citatie emisa la data de ...
Numele ....Prenumele...
Va instiintam ca sunteti invitat sa va prezentati la biroul notarial la data de ...luna.. pentru a participa la dezbaterea procedurii succesorale a defunctului..decedat...
Cererea de deschidere a procedurii succesorale a fost facuta de (numele meu)
Succesibili indicati in cererea de deschidere a procedurii succesorale sunt..numele meu al mamei si al surorii

Pana la termenul fixat puteti opta intre urmatoarele posibilitati:
      -să dobândiţi calitatea de moştenitor urmând să daţi în acest sens o declaraţie autentică de acceptare a succesiunii, iar în cazul în care nu vă puteţi prezenta, veţi putea încheia o procură autentică prin care să desemnaţi o altă persoană să vă reprezinte la dezbatere succesiunii
- să renunţaţi la moştenire printr-o declaraţie autentică pe care să o depuneţi la dosarul cauzei;
- să nu vă prezentaţi la termen, caz în care, urmează să fiţi prezumat renunţător conform art.1112 Cod civil[4].      


Art 1112 se refera din cate am vazut strict la obtinerea declaratiei de acceptare. Nu apare nimic legat de dezbaterea succesiunii.
Cum am explicat mai sus , eu nu sunt in tara. Am anuntat-o pe Doamna Notar in repetate randuri ca doresc sa amanam dezbatetea succesiunii pe vara viitoare in vacanta, pentru a ma ocupa de acesta problema si totusi primesc in continuare aceste citatii cu ameninatrea ca pot fi inlaturata de la mostenire.

Ce ma sfatuti sa fac? Mai ales ca la sfarsitul lui Decembrie se implineste un an de la decesul tatalui meu.
Pot sa mut dezbaterea succesiunii la alt notar daca cu acesta nu ma pot intelege?

Multumesc