avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratie acceptare succesiune vs dezbatere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratie acceptare succesiune vs dezbatere succesorala

Buna ziua,

Am nevoie de un sfat de specialitate in urmatoarea situatie.

Tatal meu a murit la sfarsitul anului trecut si la inceputul anului am deschis eu succesiunea. Suntem trei mostenitori legali. Eu, sora mea stabilita in America si mama mea.
Fiecare dintre noi am parcus etapa de acceptare a mostenirii . Am in posesie , deschizand si succesiunea, actul denumit "Declaratie de acceptare succesiune" . la fel si mama si sora mea.
Eu sunt plecata cu serviciul pe perioada nedeterminata si nu am timp fizic si nici fonduri pentru dezbaterea succesorala. In codul civil am vazut ca exista termen de doi ani pentru dezbatere.
Cu toate acestea primesc prin mandat postal la doua trei luni citatie de la notariat sa ma prezint impreuna cu ceilalti mostenitori pentru dezbaterea succesiunii(nefiind nimeni acasa notariatul este notificat ca nu s-a gasit destinatarul si imi lasa citatiile la cutia postala unde le gaseste fiul meu). I-am explicat Doamnei notar la telefon si i-am trimis si pe email rugamintea sa nu ne mai citeze, eu fiind plecata din tara si cum nu s-a implinit nici un an de la decesul tatalui meu vreau sa aman pe anul viitor dezbaterea succesiunii. Cu toate acestea primesc in continuate aceste citatii.

Va scriu mai jos textul citatiilor:
Romania
Uniunea nationala a notarilor publici
Biroul Individual Notarial
XXXXX

Citatie emisa la data de ...
Numele ....Prenumele...
Va instiintam ca sunteti invitat sa va prezentati la biroul notarial la data de ...luna.. pentru a participa la dezbaterea procedurii succesorale a defunctului..decedat...
Cererea de deschidere a procedurii succesorale a fost facuta de (numele meu)
Succesibili indicati in cererea de deschidere a procedurii succesorale sunt..numele meu al mamei si al surorii

Pana la termenul fixat puteti opta intre urmatoarele posibilitati:
      -să dobândiţi calitatea de moştenitor urmând să daţi în acest sens o declaraţie autentică de acceptare a succesiunii, iar în cazul în care nu vă puteţi prezenta, veţi putea încheia o procură autentică prin care să desemnaţi o altă persoană să vă reprezinte la dezbatere succesiunii
- să renunţaţi la moştenire printr-o declaraţie autentică pe care să o depuneţi la dosarul cauzei;
- să nu vă prezentaţi la termen, caz în care, urmează să fiţi prezumat renunţător conform art.1112 Cod civil[4].      

Art 1112 se refera din cate am vazut strict la obtinerea declaratiei de acceptare. Nu apare nimic legat de dezbaterea succesiunii.
Cum am explicat mai sus , eu nu sunt in tara. Am anuntat-o pe Doamna Notar in repetate randuri ca doresc sa amanam dezbatetea succesiunii pe vara viitoare in vacanta, pentru a ma ocupa de acesta problema si totusi primesc in continuare aceste citatii cu ameninatrea ca pot fi inlaturata de la mostenire.

Ce ma sfatuti sa fac? Mai ales ca la sfarsitul lui Decembrie se implineste un an de la decesul tatalui meu.
Pot sa mut dezbaterea succesiunii la alt notar daca cu acesta nu ma pot intelege?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 16:30, 9 Octombrie 2016
Buna ziua,
Acceptarea succesiunii se poate face in interval de un an de la decesul persoanei succedate.
dezbaterea succesiunii se poate face, fara plata unor taxe, in decurs de 2 ani si cu plata acestor taxe ORICAND fiind un drept imprescriptibil.
Doamna notar nu are ce face, are deschis un dosar si asteapta sa vine succesorii.
Va va trimite aceste citatii pana cand veti merge fie sa dezbateti succesiunea fie sa faca inchidere de dosar.
Nu-i problema asta este.
Veti dezbate succesiunea cand veti dori.
Termenul de un an se refera strict la acceptarea succesiunii si curge de la data deschiderii succesiunii care este data decesului, daca ati acceptat succesiunea in termenul legal puteti dezbate oricand succesiunea,transmiteti pe mail si prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire actul notarial prin care ati acceptat succesiunea solicitand totodata amanarea dezbaterii pana la momentul la care va puteti prezenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbaterea procedurii succesorale - "elasticitatea" termenului citatiei biroului notarial SuziLiu SuziLiu Rog un pic de informatie legat de urmatoarea chestiune: - biroul notarial care se ocupa de problema succesiunii defunctei X (unde X este ruda iar eu ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire va rog sa ma ajutati bellmo bellmo am o intrebare referitoare la un teren ,este al tatalui meu si el a decedat in urma cu un an de zile si am ramas eu cu mama si cu sora mea si vreau sami ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea unui parinte conta_bib conta_bib Buna ziua, acum 2 saptamani am primit o citatie de la un birou notarial in care mi se comunica ca sunt invitata la o data anume pentru a dobandi calitatea de ... (vezi toată discuția)