Rog un pic de informatie legat de urmatoarea chestiune:
- biroul notarial care se ocupa de problema succesiunii defunctei X (unde X este ruda iar eu mostenitoare in virtutea testamentului lasat de defuncta, testament autentificat si scris de catre notar public) mi-a trimis citatie pt. a ma prezenta in vederea "dezbaterea procedurii succesorale" la o data stabilita fara a ma consulta.
In urma acestei stari de fapt:
1) pot cere amanarea aceastei "dezbateri a procedurii succesorale", la o data viitoare, convenabila si mie ?
2) daca nu pot obtine schimbarea datei, ma pot prezenta mai devreme avand in vedere ca domiciliez in strainatate si depune partea mea de acte, declaratii, formularistica, etc. inaintea termenului citatiei ?
3) daca nu ma pot prezenta inaintea termenului citatiei, pot imputernici pe cineva sa apara la termenul respectiv in locul meu ? E nevoie ca aceasta persoana sa fie avocat/jurist de meserie sau un simplu amic e suficient ?
4) citatia primita contine referire la Art. 1112 Cod Civil. E adevarat ca neprezentarea la termen atrage dupa sine prezumtia, de facto si/sau de jure, de renuntare la succesiune ? Prin ce act sau procedura juridica poate fi rasturnata aceasta prezumtie, in cazul neprezentarii la termenul respectiv?
Cine a solicitat dezbaterea mostenirii?
1. Puteti solicita amanarea dezbaterii succesiunii.
2. Daca mai sunteti in termenul de optiune succesorala (6 luni in cazul decesului inainte de 1 oct. 2011 sau 1 an dupa 1 oct 2011) trebuie să dati o declaratie de acceptare a mostenirii, asa eliminati pericolul de a fi declarată străină de succesiune. Asta daca mai sunteti in termen.
3. Puteti fi reprezentata de altcineva. Trebuie sa faceti o procura autentica, dar trebuie ca inainte să fie acceptat mostenirea (se poate face la consulat, daca sunteti in termen).
4.„1.112. -
(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunțat la moștenire succesibilul care, deși cunoștea deschiderea moștenirii și calitatea lui de succesibil, ca urmare a citării sale în condițiile legii, nu acceptă moștenirea în termenul prevăzut la art. 1.103. Citația trebuie să cuprindă, sub sancțiunea nulității acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, și precizarea că, dacă succesibilul nu își exercită dreptul de a accepta moștenirea în termenul prevăzut la art. 1.103, va fi prezumat că renunță la moștenire
(2) Prezumția de renunțare operează numai dacă citația i-a fost comunicată succesibilului cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea termenului de opțiune succesorală.”
In primul rand, multumesc mult de raspuns - m-am mai linistit. In cazul asta, voi face in asa fel in cat notarul public citant sa primeasca declaratia mea de acceptare a mostenirii, inainte de data citatiei si cred ca asta va fi suficient.
In al doilea rand, legat de "Cine a solicitat dezbaterea mostenirii?", in ciuda existentei testamentului de care aminteam(si care ne lasa ca unice mostenitoare pe mine si pe sora mea) mai exista un mostenitor (ne)invitat care in calitate de fiu al raposatei s-a grabit sa-si declare pretentiile asupra mostenirii, chiar cu pretul incalcarii ultimelor ei dorinte.
Stiu ca asta e legea din Romania totusi, ma intreb, daca se mai poate face ceva pt. a imparti mostenirea doar dupa testament ?
Daca fiul defunctei a acceptat mostenirea in termen, atunci este mostenitor rezervatar si deci are dreptul la rezerva lui, care este de 1/2 din mostenire.