avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa moartea unui parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa moartea unui parinte

Buna ziua, acum 2 saptamani am primit o citatie de la un birou notarial in care mi se comunica ca sunt invitata la o data anume pentru a dobandi calitatea de mostenitor, citatie ce suna cam imperativ, ba mai mult fiind invocat art 112 din Codul Civil potrivit caruia daca nu imi exercit dreptul de a accepta mostenirea intr-un an de la decesul tatalui meu sunt prezumată ca renunt la mostenire. cum nu prea am cunostinte juridice, iar in noiembrie se implineste 1 an de la decesul tatalui, m-am prezentat la biroul notarial respectiv unde d-na notar, total neprofesional, din punctul meu de vedere, s-a apucat de tehnoredactat actul, fara sa ne intrebe macar care va fi situatia mostenirii, unul dintre noi dorind sa renunte, nu ne-a pomenit nimic de costuri, si a devenit irascibila si amenintatoare cand am inceput sa-i cerem detalii. Doresc sa precizez ca in acea prima intalnire s-a intocmit Declaratia de renuntare a unuia dintre mostenitori, pe care am achitat-o, si am semnat incheierea de sedinta prin care s-a stabilit o data ulterioara sa ne vedem. Ulterior, documentandu-ma am aflat ca:
1. aceasta succesiune se putea dezbate si prin Judecatorie fara costuri, nu ni s-a pomenit nimic de asta;
2. fisa de sarcini a imobillului putea sa coste 20 lei nefiind in regim de urgenta, si nu 100 lei cat ne-a cerut d-na notar (mentionez ca nu am nicio graba cu succesiunea ca nu urmeaza sa vand nimic).
Doresc sa aflu ce ar putea sa mi se impute daca intrerup formalitatile demarate cu d-na notar si optez pentru succesiunea prin instanta si sa aflu daca a fost abuziva sau nu a aceasta citatie dat fiind faptul ca foarte multe cunostnte de ale mele nu au fost citate niciodata pentru dezbateri de succesiuni desi au fost in situatii similare.
multumesc
Ultima modificare: Joi, 13 August 2015
conta_bib, utilizator
Cel mai recent răspuns: Szocsne , utilizator 20:32, 26 August 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Cine v-a zis ca în instanță dezbateți succesiunea fără taxe, v-a păcălit. Apoi în instanta mergeți când nu exista înțelegere intre moștenitori sau nu știți de ei.
[ link extern ] .
Mi se pare stupid sa mi se ceara 1.300 lei asa... deodata, doar pentru ca cineva ma citeaza sa-mi fac succesiunea, fara ca eu sa-mi doresc lucrul asta deocamdata, Suntem o familie normala, cu mama inca in viata, si consider ca nu e normal sa o iau pe mama acum sa-i spun ca i-a mai ramas 1/4 din casa. E vorba de psihicul unui batran si asa greu incercat de pierderea jumatatii, de aceea mie personal mi se pare un abuz si vroiam sa stiu ce as putea sa fac ca macar sa o rezolv pe alta cale, mai putin costisitoare. Ca sa nu mai vorbesc ca, indiferent cui i-as spune ce mi s-a intamplat, ridica din umeri si-mi spune ca nu a auzit de asa ceva,Stiu cazuri de decese si de peste 7 ani fara ca sa se fi facut vreun partaj. Cei in cauza ce patesc? Pierd mostenirile pentru ca nu au deschis succesiunea intr-un an asa cum mi-a precizat mie d-na notar?
Niu va obliga nimeni sa dezbateți. Ciudat, puțin probabil sa va fi citat dacă nimeni nu s-a dus sa anunțe ca a decedat tatăl.
Cine e cel ce a renunțat? Aveți frați?
Dacă moștenirea nu e acceptata de succesorii, o culege statul, poate și asta ar fi o explicație.
Trebuia sa fi întrebat, iar dacă d-na era irascibila, sa fi plecat, poate vb cu un avocat.

Mai am 1 frate si o sora. fratele a renuntat.
Secretarul consiliului local a deschis succesiunea pe care a trimis-o camerei notarilor publici și aceasta a directionat-o biroului notarial care ne-a citat. nu stiu daca este o procedura standard, sau pur si simplu am fost noi ”norocosi”. stiu ca ar trebui sa ma adresez unui avocat doar ca d-na notar, vadit nemultumita ca suntem indoiti de ceea ce facem, ne-a spus raspicat ca daca suspendam demersurile ne imputa sedinta ( si nu stiu cat ar fi, daca exista o limita maxima), avocatul va avea si el onorariul lui si vor mai fi si ceva taxe in instanta ( mai mici ca la notar dar vor fi) si mi-e teama ca o sa regret ca nu am continuat ceea ce am inceput FORTATI DE IMPREJURARI. problema este ca voi suporta singura costurile pt ca mamei nu-i pot pretinde nimic iar sora este unic parinte a 2 copii cu dizabilitati. De aceea ma interesa o varianta mai putin costisitoare si nu una abuziva cu tarife maxime ascunse pana in momentul în care am inceput sa semnam acte.

oricum, multumesc pentru raspunsuri

Alte discuții în legătură

Succesiune corana corana Buna ziua, Tatal meu a murit in urma cu un an. Fiind plecat din tara nu m-am ocupat de succesiune. In schimb mama si cei doi frati vitregi sustin ca este ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire rusumaria1 rusumaria1 am urmatoarea speta sunt doi frati (A si B) si mama celor doi frati C A moare in anul 2000. El are un fiu (D). mama moare in 2011. La mostenire ... (vezi toată discuția)
Reguli privind succesiunea jean59 jean59 Daca o persoana a decedat si are 2 copii,iar la succesiune unul dintre ei nu se prezinta desi a primit in 2 (doua)randuri citatii pentru dezbaterea succesiunii ... (vezi toată discuția)