avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa moartea unui parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa moartea unui parinte

Buna ziua, acum 2 saptamani am primit o citatie de la un birou notarial in care mi se comunica ca sunt invitata la o data anume pentru a dobandi calitatea de mostenitor, citatie ce suna cam imperativ, ba mai mult fiind invocat art 112 din Codul Civil potrivit caruia daca nu imi exercit dreptul de a accepta mostenirea intr-un an de la decesul tatalui meu sunt prezumată ca renunt la mostenire. cum nu prea am cunostinte juridice, iar in noiembrie se implineste 1 an de la decesul tatalui, m-am prezentat la biroul notarial respectiv unde d-na notar, total neprofesional, din punctul meu de vedere, s-a apucat de tehnoredactat actul, fara sa ne intrebe macar care va fi situatia mostenirii, unul dintre noi dorind sa renunte, nu ne-a pomenit nimic de costuri, si a devenit irascibila si amenintatoare cand am inceput sa-i cerem detalii. Doresc sa precizez ca in acea prima intalnire s-a intocmit Declaratia de renuntare a unuia dintre mostenitori, pe care am achitat-o, si am semnat incheierea de sedinta prin care s-a stabilit o data ulterioara sa ne vedem. Ulterior, documentandu-ma am aflat ca:
1. aceasta succesiune se putea dezbate si prin Judecatorie fara costuri, nu ni s-a pomenit nimic de asta;
2. fisa de sarcini a imobillului putea sa coste 20 lei nefiind in regim de urgenta, si nu 100 lei cat ne-a cerut d-na notar (mentionez ca nu am nicio graba cu succesiunea ca nu urmeaza sa vand nimic).
Doresc sa aflu ce ar putea sa mi se impute daca intrerup formalitatile demarate cu d-na notar si optez pentru succesiunea prin instanta si sa aflu daca a fost abuziva sau nu a aceasta citatie dat fiind faptul ca foarte multe cunostnte de ale mele nu au fost citate niciodata pentru dezbateri de succesiuni desi au fost in situatii similare.
multumesc
Ultima modificare: Joi, 13 August 2015
conta_bib, utilizator
Cel mai recent răspuns: Szocsne , utilizator 20:32, 26 August 2018
Deschiderea mostenirii Art. 954
(1) Mostenirea unei persoane se deschide in momentul decesului acesteia.



Termenul de optiune succesorala Art. 1.103
(1) Dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de un an de la data deschiderii mostenirii.
Libertatea acceptarii mostenirii Art. 1.106
Nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine.
Felurile acceptarii Art. 1.108
(1) Acceptarea poate fi expresa sau tacita.
(2) Acceptarea este expresa cand succesibilul isi insuseste explicit titlul sau calitatea de mostenitor printr-un inscris autentic sau sub semnatura privata.
(3) Acceptarea este tacita cand succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea sa il faca decat in calitate de mostenitor.

Inregistrarea actelor de acceptare Art. 1.109
In situatia in care acceptarea este facuta printr-un inscris autentic, declaratia de acceptare se va inscrie in registrul national notarial, tinut in format electronic, potrivit legii.





Prezumtia de renuntare Art. 1.112
(1) Este prezumat, pana la proba contrara, ca a renuntat la mostenire succesibilul care, desi cunostea deschiderea mostenirii si calitatea lui de succesibil, ca urmare a citarii sale in conditiile legii, nu accepta mostenirea in termenul prevazut la art. 1.103. Citatia trebuie sa cuprinda, sub sanctiunea nulitatii acesteia, pe langa elementele prevazute de Codul de procedura civila, si precizarea ca, daca succesibilul nu isi exercita dreptul de a accepta mostenirea in termenul prevazut la art. 1.103, va fi prezumat ca renunta la mostenire.
(2) Prezumtia de renuntare opereaza numai daca citatia i-a fost comunicata succesibilului cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea termenului de optiune succesorala.


ce aveati de facut era sa va prezentati si sa ziceti ca acceptati mostenirea, dadeati o declaratie cel mult.
nu trebuie sa o si dezbateti, sa faceti partaj etc.
nu inteleg ce sedinta va imputa, ar trebui intrebata.
multumesc inca o data. Din ce mi-ati explicat pana acum inteleg ca d-na notar, profitand de stangacia noastra ”in ale mostenirii” a actionat strict in interesul material propriu, pentru ca nu ne-a explicat nimic.
Câte zile am dreptul după moartea lui părinți mei?
Ultima modificare: Duminică, 26 August 2018
Szocsne, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune corana corana Buna ziua, Tatal meu a murit in urma cu un an. Fiind plecat din tara nu m-am ocupat de succesiune. In schimb mama si cei doi frati vitregi sustin ca este ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire rusumaria1 rusumaria1 am urmatoarea speta sunt doi frati (A si B) si mama celor doi frati C A moare in anul 2000. El are un fiu (D). mama moare in 2011. La mostenire ... (vezi toată discuția)
Reguli privind succesiunea jean59 jean59 Daca o persoana a decedat si are 2 copii,iar la succesiune unul dintre ei nu se prezinta desi a primit in 2 (doua)randuri citatii pentru dezbaterea succesiunii ... (vezi toată discuția)