Va cer sfatul pentru rezolvarea urmatoarei situatii cu asociatia de proprietari.
Locuiesc intr un bloc nou.
Vecinul de sub garsoniera in care locuiesc a remarcat prezenta unei pete pe tavan. Domnul administrator ne a semnalat situatia si noi am facut pe cheltuiala proprie o gura de viziare la teava comuna a blocului si am verificat de asemenea daca nu cumva cauza este instalatia proprie. Prin gura de vizitare, administratorul a constatat ca problema este legata de teava de scurgere comuna a blocului si nu de instalatia mea. Dansul pretinde acum sa daram eu peretele in zona tevii ca sa poata inlocui intreaga bucata. Baia este amenajata cu faianta scumpa care nu se mai gaseste si reparatia dureaza doua saptamani. Problema nu este provocata de mine, am dat toata asistenta privind investigatia, dar a mi se distruge acum proprietatea pentru rezolvarea unei probleme a asociatiei mi se pare neacceptabil.Ce prevede legea in acest caz? Interventia propusa de dansii ar duce la scaderea valorii bunului propriu , pierdere de timp si deranj.
Reformulez.
Inteleg ca este un caz de forta majora si ca defectiunea trebuie remediata. Care este insa obligatia asociatiei vizavi de proprietatea mea, in ceea ce priveste readucerea ei la stadiul existent inainte de interventie.
Art. 12. - HG 1588
B. Obligaţii: (proprietari)
e) să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii, dacă ei sau alte persoane care acţionează în numele lor au provocat daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spaţiu;
Prin executarea unor lucrari de reparatii la partile comune se provoaca daune proprietarului apartamentului din care se intervine.
Pe cale de consecinta, avand in vedere ca reparatiile sunt la partile comune atunci toti proprietarii trebuie sa contribuie pentru repararea daunelor produse apartamentului respectiv.
Legea 230/2007 prevede ca proprietarul este obligat sa permita accesul in apartament pentru repararea partilor comune, altfel proprietarul poate plati daune celor afectati.
Solicitati asociatiei sa prevada in bugetul pentru reparatii si aducerea la starea initiala dupa reparatii. Faptul ca nu mai exista acelasi tip de faianta este o problema dar nu depinde de asociatie. Cat despre deranj nu aveti ce face, trebuie sa luati situatia asa cum este! Situatia se putea intampla si la alti proprietari.
Daca ar trebui schimbata o coloana de la parter pana la etajul 10 care ar fi pozitia dvoastra?