avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Responsabilite/despagubire proprietatea privata la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Responsabilite/despagubire proprietatea privata la lucrare teava comuna

Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu urmatoarele aspecte:

Teava comuna de apa calda de la baie s-a spart in dreptul apartamentului meu. Stiu ca cheltuielile de reparatie pentru tevile comune sunt suportate de catre asociatia de locatari.

1. Ce se intimpla insa cu faianta si gresia de calitate care au fost distruse odata cu efectuarea acestei reparatii? Cine poarta resposabilitatea platii inlocuirii/renovarii locului pentru a fi adus in aceeeasi stare ca cea de dinaintea reparatiei?

2. Ce se intelege de fapt prin aducerea la starea de dinainte, spre exemplu, avind in vedere ca faianta si gresia sparte la efecturea repartiei tevii comune nu se mai comercializeaza si/sau proprietarul nu este multumit de felul in care reparatia zonei a fost efectuata?

3. Ce se intimpla daca firma angajata nu revine sa renoveze zona la aceeeasi stare ca cea de dinaintea reparatiei?

4. Cine face receptia lucrarilor inclusiv pentru zona care trebuie sa fie adusa la aceeasi stare ca cea dinaintea reparatiilor? Unde este rolul proprietarului in acceptarea sau respingerea felului in care a decurs reparatia zonei afectate de reparatia la teava comuna?

5. In ce fel pot prevenii si ce masuri pot sa iau ca sa previn prejudiciile in cazul in care zona nu este readusa la starea de dinaintea reparatiei? Ce documente legale se pot incheia impreuna cu asociatia de locatari, documente care sa protejeze proprietarul vis-a-vis de astfel de prejudicii ?

6. Se poate cere ca asociatia sa depuna o garantie in favoarea proprietarului pentru a garanta readucerea zonei in aceeeasi stare ca cea de dinainte reparatiei?

7. Se poate refuza accesul pentru reparatia la teava comuna pina cind asociatia este de acorda sa isi asume in scris si obligatia de a reface zona in aceeeasi stare ca cea de dinaintea reparatiei?

Va multumesc foarte mult.
Bogdan A
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:15, 7 Septembrie 2010
7) Nu se poate refuza accesul in apartament reprezentantilor asociatiei si instalatorilor adusi pentru remedierea problemei la teava comuna pentru ca in Legea 230/2007 spune:
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.


6) 5) In lege si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii nu se prevede aceasta posibilitate.

4) Receptia o face presedintele asociatiei si administratorul. Rolul proprietarului in receptia lucrarii este informal, in sensul ca supravegheaza ca reparatia executata sa fie de asa natura incat sa nu se mai repete problema din cauza reparatiei, eventual prost facuta.

2) Aducerea in starea de dinainte inseamna ca teava sa fie reparata si zidul refacut. Amenajarea peretelui interior al zidului nu intra in responsabilitatea asociatiei, ci a proprietarului deoarece este proprietate individuala.

Asociatia nu poate oferi garantii asupra faptului ca nu se va interveni la tevile comune si acest lucru se face, evident, prin spargerea zidului. Acest zid este impartit, ca proprietate, intre asociatie (ca reprezentant al tututror proprietarilor) si proprietarul apartamentului.
Faptul ca prin spargerea zidului, absolut obligatorie pentru a face reparatia, se strica un perete amenajat cu faianta care nu se mai comercializeaza nu este vina asociatiei, ci a proprietarului care nu a avut prevederea sa-si pastreze cateva placi de faianta si gresie pentriu asemenea situatii de avarie.
Altfel asociatia ar trebui sa-si amenajeze un depozit cu faianta si gresie cu care si-au amenajat proprietarii apartamentele proprii si sa fie folosita in aceste cazuri....or acest lucru depaseste obligatiile asociatiei.

Dv., ca proprietar, aveati optiunea, daca v-ati fi gandit dinainte, sa va pastrati cateva bucati de faianta si gresie sau sa va fi facut o asigurare de imobil si bunuri care v-ar fi scos din incurcatura pentru situatii neprevazute si avarii de tot felul.
elga..Acest zid este impartit, ca proprietate, intre asociatie (ca reprezentant al tututror proprietarilor) si proprietarul apartamentului.- de unde ati scos si asta?#-o
dar asta?...Rolul proprietarului in receptia lucrarii este informal,:(
cat priveste pe bogdan...sa fiti multumit sa se imparta ch de reparatii la toti..
Teava s a spar din cauza neglijentei dvs...
Ultima modificare: Duminică, 6 Iunie 2010
proprietaru, utilizator
elga50 a scris:


2) Aducerea in starea de dinainte inseamna ca teava sa fie reparata si zidul refacut. Amenajarea peretelui interior al zidului nu intra in responsabilitatea asociatiei, ci a proprietarului deoarece este proprietate individuala.

starea intitiala, cea de dinaintea producerii defectiunii, a fost ... teava comuna fara probleme, perete intact si cu faianta pe el. daca asociatia nu-si asuma aceasta reparatie pentru ca peretele sa fie adus la starea initiala, atunci sa caute o firma care ca lucreze wireless, fara a afecta peretele. :D
@bogdanaav,
Cheltuielile de reparatie pentru tevile comune sunt suportate de catre proprietari prin intermediul asociatia de locatari.
Adica valoarea lucrarii se repartizeaza pe proprietari.

1. Gresia si faianta care au fost deteriorate se suporta de proprietar.
2. A aduce la starea dinainte inseamna sa se aduca in starea in care a fost din constructie, asa cum era la construirea blocului.
3. Firma poate avea sau nu sarcina sa refaca lucrarea in functie de prevederile din devizul de lucrari si contract.
4. Receptia lucrarilor se face de catre o comisie formata din membri ai comitetului sau/si alti proprietari ( si dv puteti face parte din comisia de receptie).
5. Proprietarul este obligat sa asigure accesul la instalatiile comune pentru verificare, intretinere, reparatii. Va protejati singur daca nu faceti ziduri peste aceste conducte comune si le lasati la vedere asa cum au fost prevazute din constructie.
6. Dumneavoastra puteti cere orice garantie dar conform legii 230/2007 nu va da nimeni; asociatia sunteti chiar dumneavoastra proprietarii si nu o persoana juridica din afara blocului.
7. Daca refuzati accesul la instalatia deteriorata puteti suporta pagubele pricinuite vecinilor, pierderile de apa etc.

Pentru a va edifica asupra acestor aspecte cititi legea 230/2007 si normele de aplicare. Apoi incercati sa va puneti in situatia vecinului caruia i se infiltreaza apa in pereti, in loculu vecinului dv care este presedinte, membru in comitet sau administrator.
Daca ati fi in locul fiecaruia din acestia (si conform legii, ca proprietar, puteti face parte din conducerea asociatiei), cum ati proceda?
Am fost si eu implicat intr-o asemenea problema, urmeaza sa vad cum imi recuperez banii pe lucrare. Pe scurt, e vorba de o lucrare la conducta comuna de scurgere din baie. Recent mi-am faiantat toata baia dar intre timp, una dintre conductele comune s-a fisurat si instalatorii au fost nevoiti sa-mi demoleze un perete intreg pentru a instala o noua conducta. Cheltuielile le-am suportat din banii mei si urmeaza sa incerc sa deduc o serie de cheltuieli de la administrator.

adriantot a scris:

@bogdanaav,
5. Proprietarul este obligat sa asigure accesul la instalatiile comune pentru verificare, intretinere, reparatii. Va protejati singur daca nu faceti ziduri peste aceste conducte comune si le lasati la vedere asa cum au fost prevazute din constructie.


Eu am facut un zid peste zona de vizitare, insa chiar daca nu as fi facut, peretele tot ar fi trebuit daramat pentru ca era singurul mod de a instala conducta. A trebuit sapat in beton si instalatorii au trebuit sa-mi demoleze o parte din baie. Degeaba lasi libera trecerea, asa cum a fost prevazuta din contructie, pentru ca nu e suficient, intotdeauna.

Pentru a va edifica asupra acestor aspecte cititi legea 230/2007 si normele de aplicare. Apoi incercati sa va puneti in situatia vecinului caruia i se infiltreaza apa in pereti, in loculu vecinului dv care este presedinte, membru in comitet sau administrator.


Eu ma pun in situatia mea si ma gandesc ca respectiva dauna nu ma afecta cu mine absolut deloc. De ce ar trebui sa ma pun in pielea vecinului? Daca pe vecin il deranja, atunci de ce nu ar trebui el sa plateasca intai reparatia, pentru ca mai apoi sa-si recupereze daunele? Romania a ramas in stadiul socialist, in care fiecare trebuie sa fim empatici, si sa ne punem in locul celeilalte persoane. Eu am facut reparatia pentru ca mi se pare jenant sa produc un rau unui om care nu are nicio vina ca o conducta comuna s-a spart si acum il indunda. Dar la fel de jenant mi se pare sa se invoce pentru asa=numitul "spirit civic" ideea ca "ar trebui sa ma pun in locul cuiva" ca sa imi dau seama de gravitatea situatiei. Oare vecinul se pune in locul meu cand se gandeste ca eu de 5 luni mi-am amenajat baia care acum este din nou santier? Oare vecinul se gandeste ca eu am platit aceasta lucrare din banii mei desi nu ma afecta deloc? Lucrurile merg si invers, nu doar intr-un sens...

Faptul ca prin spargerea zidului, absolut obligatorie pentru a face reparatia, se strica un perete amenajat cu faianta cu are nu se mai comercializeaza nu este vina asociatiei, ci a proprietarului care nu a avut prevederea sa-si pastreze cateva placi de faianta si gresie pentriu asemenea situatii de avarie.


In cazul meu, au trebuit sparte cam 15 placi de faianta pentru ca lucrarea sa fie realizata. Asta inseamna cam 1, 5 metri patrati. Inteleg sa pastrezi 1-2 placi pentru siguranta dar de ce ar trebui eu sa pastrez 15 placi, numai asa, in caz ca se intampla ceva? Poate ca ar trebui sa cumpar to depozitul de faianta, sa fiu sigur ca imi ajunge toata viata, nu? Eu inteleg ca asociatia de proprietari nu e obligata sa aiba depozit de faianta, mi se pare absolut cinstit, dar explicatia data e una cel putin puerila. Eu trebuie sa ma gandesc intotdeauna ca ceva rau se poate intampla si sa fiu pregatit cu 3 cutii de faianta? Asta numa in tara asta se poate pomeni. In plus de asta, nu inteleg cum ar putea o asigurare sa-ti aranjeze producerea acelorasi placi de faianta. Daca nu se mai produc, cu asta basta. Tot ce poate face asigurarea este, in cel mai bun caz, sa-ti schimbe toate placile din baie cu placi de un alt model, ceea ce nu inseamna insa ca baia va fi la fel ca si inainte.

Alte discuții în legătură

Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)
Speta inundatie,rog pareri! multumesc! Stefan83 Stefan83 Eu locuiesc cu chirie de doi ani si trei luni la etajul doi al unui bloc cu 8 etaje ,si datorita \"tevilor\" f. proaste se intampla inundatii des in acest ... (vezi toată discuția)
Temei legal, parte comuna gana gana daca s-a spart teava (care este parte comuna) la vecinul de deasupra si m-a inundat, cine plateste pagubele (degradarea peretelui mau care necesita varuire): ... (vezi toată discuția)