avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Responsabilite/despagubire proprietatea privata la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Responsabilite/despagubire proprietatea privata la lucrare teava comuna

Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu urmatoarele aspecte:

Teava comuna de apa calda de la baie s-a spart in dreptul apartamentului meu. Stiu ca cheltuielile de reparatie pentru tevile comune sunt suportate de catre asociatia de locatari.

1. Ce se intimpla insa cu faianta si gresia de calitate care au fost distruse odata cu efectuarea acestei reparatii? Cine poarta resposabilitatea platii inlocuirii/renovarii locului pentru a fi adus in aceeeasi stare ca cea de dinaintea reparatiei?

2. Ce se intelege de fapt prin aducerea la starea de dinainte, spre exemplu, avind in vedere ca faianta si gresia sparte la efecturea repartiei tevii comune nu se mai comercializeaza si/sau proprietarul nu este multumit de felul in care reparatia zonei a fost efectuata?

3. Ce se intimpla daca firma angajata nu revine sa renoveze zona la aceeeasi stare ca cea de dinaintea reparatiei?

4. Cine face receptia lucrarilor inclusiv pentru zona care trebuie sa fie adusa la aceeasi stare ca cea dinaintea reparatiilor? Unde este rolul proprietarului in acceptarea sau respingerea felului in care a decurs reparatia zonei afectate de reparatia la teava comuna?

5. In ce fel pot prevenii si ce masuri pot sa iau ca sa previn prejudiciile in cazul in care zona nu este readusa la starea de dinaintea reparatiei? Ce documente legale se pot incheia impreuna cu asociatia de locatari, documente care sa protejeze proprietarul vis-a-vis de astfel de prejudicii ?

6. Se poate cere ca asociatia sa depuna o garantie in favoarea proprietarului pentru a garanta readucerea zonei in aceeeasi stare ca cea de dinainte reparatiei?

7. Se poate refuza accesul pentru reparatia la teava comuna pina cind asociatia este de acorda sa isi asume in scris si obligatia de a reface zona in aceeeasi stare ca cea de dinaintea reparatiei?

Va multumesc foarte mult.
Bogdan A
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:15, 7 Septembrie 2010
Complicati lucrurile foarte mult si trageti niste concluzii existentiale care nu-si au rostul.
Asociatia de proprietari poate obliga prin lege orice proprietar sa permita accesul in apartamentul sau pentru a se repara o conducta comuna, iar in lege scrie ca aceeasi asociatie are obligatia sa achite costurile reparatiei pana la a restabili zidul asa cum a fost initial.
Restul amenajarii interioare si-l asuma proprietarul insusi. El poate sa-si puna si diamante in baie, dar trebuie sa fie constient ca daca se sparge o teava comuna tocmai in baia lui, va trebui sa suporte neplacerile legate de reparatie, inclusiv de a-si pierde din diamante.
Aici e vorba ca locuiti intr-un imobil si impartiti o proprietate comuna impreuna cu toti proprietarii, iar riscurile ca proprietatea individuala sa va fie afectata de problemele din proprietatea comuna sunt destul de mari si trebuie sa vi le asumati in sensul de a va asigura sub orice forma ca afectarile vor fi minore pentru dv.

Pe de alta parte, atunci cand ati facut amenajarea baii probabil nu ati cerut avizul asociatiei de proprietari asupra faiantei pe care sa v-o montati pe pereti, asupra faptului ca ati zidit gura de vizitare..... si in mod sigur nici nu v-a trecut prin minte sa va consultati cu cineva "ce se intampla daca.....". Si atunci de ce aveti pretentii?

Si inca pe de alta parte am vazut destule lucrari de acest gen in bai sau bucatarii. Sa stiti ca depinde si de instalatori si de indemanarea lor de a sparge cat mai putin din peretele omului. Probabil la dv. au fost niste ageamii si, ca sa va spun in mod particular, puteati sa-i refuzati la prestatie si sa chemati altii in stare sa va sparga mai putin! Asta puteati s-o faceti!
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta inundatie,rog pareri! multumesc! Stefan83 Stefan83 Eu locuiesc cu chirie de doi ani si trei luni la etajul doi al unui bloc cu 8 etaje ,si datorita \"tevilor\" f. proaste se intampla inundatii des in acest ... (vezi toată discuția)
Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)
Temei legal, parte comuna gana gana daca s-a spart teava (care este parte comuna) la vecinul de deasupra si m-a inundat, cine plateste pagubele (degradarea peretelui mau care necesita varuire): ... (vezi toată discuția)