daca s-a spart teava (care este parte comuna) la vecinul de deasupra si m-a inundat, cine plateste pagubele (degradarea peretelui mau care necesita varuire): vecinul in apartamentul caruia s-a spart teava sau asociatia din fondul de reparatii?
va multumesc anticipat si pt un temei legal in aceasta situatie!
In mod normal vecinul este acela care trebuie sa repare prejudiciul cauzat dvs.prin neglijenta acestuia.Conform art.998 C. civil ,,orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara"i, iar conform art. 999,,omul este responsabil nu numai de prejudiciul cauzat prin fapta sa, ci si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa".
nu e vina nimanui ca a cedat teava...e parte comuna, ca si acoperisul.
daca ii ploua omului situat la ultimul etaj in casa ii platim toti zugraveala.
in situatia mea de ce nu se poate ca sa plateasca asociatia...ca nu vreau sa ma cert cu omul sa-i cer bani... mai ales ca stiu ca nu are nicio vina, nu putea sa previzioneze ca se va defecta teava....
va multumesc!
care sunt actele normative care reglementeaza activitatea asociatiilor de proprietari?
Lege nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari .
Ar putea fi antrenata si raspunderea un solidar , a tuturor locatarilor de pe scara, dac este vorba despre o teava care face parte din coloana comuna de apa. Insa ,stiu din experienta ca nu este chiar simplu , nu toti vecinii sunt de acord sa suporte reparatia , m-am lovit de asemenea chestiuni personal.Poate dvs. veti mai mult noroc .
ar fi fost vina omului daca intervenea neautorizat...isi facea vreun bransament, dar teava a cedat din motive neimputabile omului...nu vreau sa acuz aiurea.exista un fond de reparatii, e vorba de teava comuna, e normal sa fie achitate din acest fond.
deci eu am prejudiciul, dar omul nu a gresit cu nimic...
multumesc!