avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie defectiune teava comuna scurgere bloc nou.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie defectiune teava comuna scurgere bloc nou.

Buna ziua


Va cer sfatul pentru rezolvarea urmatoarei situatii cu asociatia de proprietari.
Locuiesc intr un bloc nou.
Vecinul de sub garsoniera in care locuiesc a remarcat prezenta unei pete pe tavan. Domnul administrator ne a semnalat situatia si noi am facut pe cheltuiala proprie o gura de viziare la teava comuna a blocului si am verificat de asemenea daca nu cumva cauza este instalatia proprie. Prin gura de vizitare, administratorul a constatat ca problema este legata de teava de scurgere comuna a blocului si nu de instalatia mea. Dansul pretinde acum sa daram eu peretele in zona tevii ca sa poata inlocui intreaga bucata. Baia este amenajata cu faianta scumpa care nu se mai gaseste si reparatia dureaza doua saptamani. Problema nu este provocata de mine, am dat toata asistenta privind investigatia, dar a mi se distruge acum proprietatea pentru rezolvarea unei probleme a asociatiei mi se pare neacceptabil.Ce prevede legea in acest caz? Interventia propusa de dansii ar duce la scaderea valorii bunului propriu , pierdere de timp si deranj.

Rog asistenta.
Multumesc

Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2016
astanesc, utilizator
Cel mai recent răspuns: astanesc , utilizator 12:36, 14 Octombrie 2016
HG.1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
.................
s) ia toate masurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparatii la partile comune, urmand ca sumele aferente reparatiilor respective sa fie suportate de toti proprietarii, proportional cu cota indiviza.

Interpretarea acestui articol este usor de facut de partile aflate in conflict, fiecare tragandu-si turta pe spuza ei.
Proprietarul va dori ca asociatia sa dea cu betisorul fermecat si sa-i refaca zidul cu aceeasi faianta scumpa "care nu se mai gaseste", iar asociatia ar vrea, in cel mai bun caz pentru ea sa lase gaura in casa omului dupa ce i-a spart zidul sau, in cel mai rau caz pentru asociatie, sa-i refaca zidul pana la faianta.

Ni s-a intamplat si noua de-a lungul timpului aceeasi poveste.
Aveam instalator, acesta dadea cu ciocanul si facea gaura in perete, dar zidar care sa refaca peretele nu mai aveam. De aici incepeau discutiile duse pana la scandal cu proprietarii.
Si nu puteam sa le facem reparatia pentru ca pur si simplu orice zidar gaseam, acesta ne cerea o multime de bani sa ne faca o lucrare de nimica toata, plus ca proprietarul nu mai avea faianta respectiva, dar avea pretentia sa-i cumparam noi faianta. Or, se stie ca faianta nu se vinde la placa, ci la cutie. Deci trebuia sa cumparam o cutie, sa-i montam 2-3 placi si sa ramanem cu restul.....
Asa a durat cativa ani de chin pana cand ne-am intalnit cu omul providential (sa nu-mi ziceti ca nu exista asa ceva, pentru ca va contrazic categoric) care meserias este si PFA (ne da factura pentru lucrare), este instalator (repara incidentul cu tevile de apa), este un instalator bun care lucreaza cu materiale bune si unelte moderne, asigurand lucrarea de calitate la care nu se mai revine, este si zidar in timpul liber :) si repara zidaria locului de interventie de nici nu se vede ca s-a lucrat acolo.
In chestiunea cu faianta, aici este o poveste, pentru ca acolo unde proprietarul nu a avut prevederea sa-si pastreze niste placi, dar nici in comert nu s-ar mai gasi, asociatia nu poate face minuni.

E greu sa va dam un sfat, pentru ca in cazul dv. depinde de cat este de organizata asociatia si daca are o retea minima de meseriasi cu care sa colaboreze. Se pare ca n-are si sunteti cu pretentiile la mare distanta de ceea ce va poate oferi asociatia. Gasiti calea de mijloc!

Multumesc pentru raspuns. Scopul discutiei cu Dvs este acela de a ma clarifica care este legea si calea cea mai buna de urmat si cum pot eu ca proprietar sa imi minimizez pierderile . Da fiecare dintre noi putem ajunge in postura vecinului caruia I se uda peretele , dar si a proprietarului de apartament pe care "cade magareata" si cauia i se sparge gresia sau faianta pentru a repara ce constructorul a facut de mantuiala.

Blocul este de 4 ani deci a iesit din garantie. Problema tevii poate fi pe viata si de acum toate apartamentele, inclusiv al meu pot fi "sparte" pe rand, ca sa se repare ce a lasat in urma constructorul. Este clar ca a folosit material ieftin si de proasta calitate pentru scurgerea blocului si pluviala.

Legat de comentariul:
"Nimeni nu va poate garanta nimic. Nici macar un document intre dvs si asociatie. Legea este clara, trebuie sa va refaca interiorul. Daca nu... instanta va decide"

Intrebare: Puteti sa imi indicati articolul de lege unde este stipulata obligativitatea asociatiei de a face reparatia, cand interventia se refera la instalatiile comune si conditiile de executie?

Multumesc
Multumesc ega50 pentru:

"HG.1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007:

Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
.................
s) ia toate masurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparatii la partile comune, urmand ca sumele aferente reparatiilor respective sa fie suportate de toti proprietarii, proportional cu cota indiviza. "


Putem apela la dvs ca moderator , daca nu ajungem cu asociatia la o intelegere?

Multumesc
Adica cum?
Ini cer scuze elga50 : Credeam ca sunteti mediator sau avocat. A fost o confuzie.

Multumesc pentru informatiile date. Pe baza lor putem discuta cu asociatia.
Multumesc inca o data.
Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2016
astanesc, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Responsabilite/despagubire proprietatea privata la lucrare teava comuna bogdanaav bogdanaav Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu urmatoarele aspecte: Teava comuna de apa calda de la baie s-a spart in dreptul apartamentului meu. Stiu ca cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)
Reparatii in apartament dupa schimbarea unei tevi colectoare lucian1956 lucian1956 Buna ziua, Pe scara unui bloc trebuie schimbata coloana colectoare de la wc. Intrebare: Pentru faptul ca trebuie spart peretele in baia fiecarui apartament ... (vezi toată discuția)