avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie defectiune teava comuna scurgere bloc nou.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie defectiune teava comuna scurgere bloc nou.

Buna ziua


Va cer sfatul pentru rezolvarea urmatoarei situatii cu asociatia de proprietari.
Locuiesc intr un bloc nou.
Vecinul de sub garsoniera in care locuiesc a remarcat prezenta unei pete pe tavan. Domnul administrator ne a semnalat situatia si noi am facut pe cheltuiala proprie o gura de viziare la teava comuna a blocului si am verificat de asemenea daca nu cumva cauza este instalatia proprie. Prin gura de vizitare, administratorul a constatat ca problema este legata de teava de scurgere comuna a blocului si nu de instalatia mea. Dansul pretinde acum sa daram eu peretele in zona tevii ca sa poata inlocui intreaga bucata. Baia este amenajata cu faianta scumpa care nu se mai gaseste si reparatia dureaza doua saptamani. Problema nu este provocata de mine, am dat toata asistenta privind investigatia, dar a mi se distruge acum proprietatea pentru rezolvarea unei probleme a asociatiei mi se pare neacceptabil.Ce prevede legea in acest caz? Interventia propusa de dansii ar duce la scaderea valorii bunului propriu , pierdere de timp si deranj.

Rog asistenta.
Multumesc

Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2016
astanesc, utilizator
Cel mai recent răspuns: astanesc , utilizator 12:36, 14 Octombrie 2016
Legea prevede dar dati-ne ceva amanunte.
Acel perete sub care sunt tevile a fost asa din constructie? Intreb pentru ca in asociatia noastra toate tevile sunt la vedere, nu sunt acoperite de nimic. In alte blocuri am vazut ca aceste tezi sunt mascate intr-un gheu doar cu un materia plastic usor de montat si demontat. Daca proprieatrul a facut modificari constructive, a pus zid si faianta peste aceste gheuri, o sa suporte singur cheltuielile de readucere la forma initiala atunci cand e nevoie sa repare instaltia comuna. Legea spune ca proprieatrul este obligat sa asigure accesul la instalatiile comune pentru a se interveni la ele. Iar asociatia care suporta cheltuielile cu reparatia instalatiei va suporta si cheltuiala cu readucerea la forma initiala a peretilor daca acestia sunt asa cum au fost lasati de constructor.
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:



Teoretic asociatia ar trebui sa suporte TOATE cheltuielile.



Dispozitia in vigoare prevede obligatia asociatiei de proprietari de a asigura buna functionare a partii comune de instalatii si constructii din imobil
Legiutorul in inteleapta lui menire nu a prevazut nici o obligatie in sarcina asociatiei de a suporta c/v reparatii in cazul interventiei din proprietatea individuala,astfel ca daca este necesar remediere defectiune din apartament,se executa spatiul de lucru,se remediaza defectiuneala partea comuna,se inchide dar nu se reface la forma anterioara interventiei,nu se placheaza cu marmura sau gresie si/sau faianta
Cel putin in capitala,dar am inteles ca si in alte orasConstanta,instalatia de alimentare baie/bucatarie la apartamente,se asigura printr-un "cos " care functie de perioada de executie a imobilului poate fi din beton,caramida,plastic

dle astanesc
Din cate am invatat la viata mea, ceva nou are o garantie... Presedintele sa vada daca acea constructie se mai afla in garantie. Daca da, sa apeleze la dezvoltator. Daca nu... trebuie sa permiteti sa se faca interventia, iar asociatia sa suporte si cheltuielile cu reparatia dvs.
Multumesc tuturor pentru raspuns.

Sistemul este cel de la blocurile vechi unde tevile trec printr-un horn. Nu s-au facut modificari fata de ce a prevazut constructorul. Nu exista restrictii de aplicare a faiantei in acea zona

Eu am inteles foarte bine ca fac parte dintr-o asociatie de proprietari si ca am obligatia sa permit accesul in apartament.

HG 1588
B. Obligaţii: (proprietari)
"obligaţia de a accepta accesul în apartamentul sau în spaţiul propriu, cu un preaviz de cinci zile, al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar şi justificat să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă, când accesul se poate face fără preaviz, conform prevederilor din statutul asociaţiei de proprietari;"

In cazul meu am parcurs aceasta etapa. La cererea asociatiei am facut in 24 de ore o gura de vizitare pe cheluiala proprie in apartament si prin acesata gura s-a investigat si identificat cauza.

Mai departe, am solicitat asociatiei garantii, ca dupa reparatie baia sa fie adusa la acelasi nivel ca inainte de interventie. Nu am primit aceste garantii si am fost sfatuita sa ma judec , daca nu imi place, cu cei care au facut reparatia si mai mult ca nu ne pot garanta nimic, iar reparatia poate dura peste doua saptamani.

Eu inteleg perfect obligatiile mele intr-o asociatie, dar care sunt obligatiile asociatiei fata de mine, ca proprietatea mea sa nu fie afectata si reparatia sa se faca corect, minimum invaziv si intr-un termen decent?

Ma astept ca asa cum legea stipuleaza obligatii pentru locatari, sa existe si obligatii pentru asociatie. Ce forma legala exista ca sa obtin din partea asociatiei garantarea refacerii propriatatii, un calendar al reparatiei si sa fiu ferita de eventuale abuzuri? Eu deja ma pot astepta ,in urma atitudinii dansilor sa ajung in instanta. In baza celor stipulate in lege, asociatia poate distruge oricat doreste din proprietatea proprie, poate sa lase o gaura in perete si sa faca o reparatie de mantuiala care sa nu reziste si apoi sa solicite o noua interventie in apartament. Nu cred ca cineva ca proprietar poate, in virtutea acestei legi sa fie expus la aceasta situatie.

As avea nevoie de un consult de specialitate pentru gasirea caii de urmat si care sa ma fereasca de perspectiva unui posibil litigiu.

Multumesc


dle astanesc

Nimeni nu va poate garanta nimic. Nici macar un document intre dvs si asociatie. Legea este clara, trebuie sa va refaca interiorul. Daca nu... instanta va decide.

Alte discuții în legătură

Responsabilite/despagubire proprietatea privata la lucrare teava comuna bogdanaav bogdanaav Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu urmatoarele aspecte: Teava comuna de apa calda de la baie s-a spart in dreptul apartamentului meu. Stiu ca cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)
Reparatii in apartament dupa schimbarea unei tevi colectoare lucian1956 lucian1956 Buna ziua, Pe scara unui bloc trebuie schimbata coloana colectoare de la wc. Intrebare: Pentru faptul ca trebuie spart peretele in baia fiecarui apartament ... (vezi toată discuția)