In 2006 am contractat un credit de nevoi personale cu rate pentru 10 ani. In 2009 dupa ce miam pierdut locul de munca am incetat plata ratilor. In ianuarie 2010 am primit de la o firma de recuperari o notificare prin care creditul a fost cesionat catre acestia si ca trebuie sa platesc intreaga suma de bani. In timp au mai urmat o serie de scrisori simple dar pana acum inca nu am fost actionat in instanta.
Au trecut 7 ani deja de atunci, daca in viitor acestia vor incerca sa ma actioneze in instanta voi putea invoca cu succes prescriptia?
In urma unor certuri am fost lovit si am dat acea persoana in judecata, aceasta fiind condamnata pentru lovire si alte violente la plata a 3000 de euro daune morale. Refuzand sa plateasca am si apelat la un executor judecatoresc, care a obtinut in instant executarea silita asupra acestuia. Persoana in cauza se pare ca si-a vandut imediat dupa proces bunurile imobile pe care le poseda ca sa nu fie sechestrate pentru plata acestei sume. Am doua intrebari:
1. Din moment ce este executat silit, acestuia i se poate sechestra vreun bun oricand, sau trebuie sa fie trimise somatii din timp in timp ca sa nu se prescrie (asta in cazul in care se prescrie)
2. Pot cere instantei sa preschimbe pedeapsa in cea cu executare daca pot demonstra ca se sustrage cu rea vointa platii daunelor?
In 1996 s-a emis un contract de garantie imobiliara (si inregistrat in CF cu interdictie de instrainare, grevare in favoarea bancii) in favoarea BANKCOOP de la care am accesat un credit. Intre timp am platit intreg creditul si banca a falimentat in anul 2000. Saptamana trecuta am scos un extras CF pe care inca apare terenul si casa ca garantie in favoarea bancii. Intrebarea mea:
- nu trebuia ridicata nota din CF automat de catre banca?
- ce se poate face acum ca aceasta nota sa fie stearsa din CF, cui sa ma adresez?
In sentinta scrie ca 6000 de euro sunt daunele morale, 3000 lei amenda penala, nu scrie nimic despre vreo pedeapsa cu inchisoare cu suspendare, dar scrie ca daca nu plateste amenda penala atunci se poate schimba in pedeapsa cu inchisoare. Amenda penala au platito in ultimul minut ca sa evite inchisoarea. Deci se poate sa solicit si pentru daunele morale neplatite?
In 2015 am castigat un proces pentru "lovirea sau alte violente" fapt pt care faptuitorul a fost obligat la plata a 6000 de euro daune morale. In timpul procesului si-a instrainat tot ce era pe numele acestuia ca si bunuri mobile. Nu are venituri inregistrate, lucrand in afara tarii ocazional, dar are mai multe bunuri mobile care sunt cel mai probabil inregistrate in alta tara.
In acest caz, daca plata daunelor morale este probabil fara finalitate, se poate face o cerere ca acestuia sa i modifice pedeapsa la pedeapsa cu inchisoarea cu executarea, si daca da, care ar fi conditiile si pasii de urmat?