avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1520 soluții astăzi
Forum Activitate razvanUTI

Activitate razvanUTI

Buna ziua,

Am o intrebare in legatura cu infiintarea unui "birou individual de arhitectura".

Am dobandit dreptul de semnatura in cadrul Ordinului Arhitectilor din Romania si am primit o dovada / adeverinta pentru infiintarea biroului de la acestia. Codul caen aferent este 7111.

Urmatorul pas ar fi sa merg la ANAF si sa depun declaratia 70 cu privire la infiintare.

1. In declaratia 70 - la capitolul IV, apar si "coduri caen secundare". As dori sa intreb daca pot sa completez si alte coduri CAEN inafara de cel principal (arhitectura 7111). In principal ma gandeam sa adaug un cod caen pentru servicii de design grafic (carti de vizita / afise etc.)

2. Ma voi duce la ANAF cu actul de proprietate / buletin / declaratia 70 si se infiinteaza firma? Exista taxe la infiintare?

3. Trebuie sa procur cele doua registre tot de la ANAF? (registrul de plati si registrul inventar)

4. Din ce am inteles, ulterior voi avea de platit pentru pensie si sanatate (pe langa impozitul din profit), dupa ce imi obtin inregistrarea la anaf si detin codul CIF?

Va multumesc frumos pentru timpul acordat!
Buna ziua,

Am o nelamurire in cazul unei probleme referitoare la "instituiile financiare nebancare (case de amanet) si reactia acestora fata de obiecte sustrase (in cunostiinta de cauza).

Sunt asistent universitar iar in urma unui program de doctorat, o parte din absolventi primesc pentru a-si efectua cercetarile un "obiect de inventar" (laptop). Acesta este etichetat (prin marcare chimica / sablare) atat pe partea superioara cat si pe cea inferioara ca si obiect ce apartine inventarului universitatii - interzisa instrainarea. De asemenea, acesta are modificat sistemul de operare ca la momentul deschiderii acestuia sa notifice utilizatorul de acest lucru.

Citez textul:

"Obiect de inventar - nr. *** / Acest bun apartine Univ..*** / Program finantare studii doctorat nr.. * * / 2016 - 2018 - Interzisa instrainarea - In cazul in care va este prezentat acest obiect cu scopuri de vanzare / amanetare va rugam sa sunati la secretariatul universitatii *** - nr. de telefon"

Conform legilor, din documentare:

Cod penal / art 227-232
Legea 93/2009 institutii financiare nebancare
Decret lege 2561

"Conf. legii, orice persoana fizica sau societate care are cunostiinta de un obiect, bun, suma de bani etc. sustras(e) are obligatia sa le predea proprietarului sau sa notifice politia in termen de maxim 10 zile."

"Casele de amanet au obligatia ca la primirea unor bunuri spre regim de amanetare sa ceara clientului un act care sa justifice ca obiectul propus spre amanetare ii apartine celui care doreste sa le amaneteze."

"Nu se vor primi ca amanet urmatoarele obiecte: h) obiecte despre care se stie sau se presupune ca sunt furate. In caz contrar, societatea este pasibila de amenda si de procedurile codului penal".


Problema este ca o parte din absolventii respectivi (2) si-au "amanetat" aceste bunuri, in ciuda avertizarilor evidente in cauza obiectului. Reactia: o serie de parinti nemultumiti si cu probleme financiare.

In situatia data, cunoscand numele firmei de amanet, (am inteles ca este una si aceeasi care accepta astfel de lucruri, altele refuzand evident), se poate recurge la vreo rezolvare pentru a opri orice obiect de inventar sa ajunga la acestia (mai precis sa accepte obiecte furate sau care apartin universitatii / altor persoane)?

Va multumesc pentru timpul acordat!