avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Activitate AdrianSA

Activitate AdrianSA

Buna ziua,

O intrebare va rog legata de Dreptul familiei - domiciliu minor din prima casatorie + plata pensie de intretinere:
- Conform hotararii judecatoresti, copilul meu din prima casatorie locuieste la mama iar eu ii achit lunar pensie de intretinere;
- De mai bine de o luna, copilul locuieste la mine, mama ramanand fara locuinta in care locuia cu copilul in chirie iar acum ea locuieste la concubin;
- Avand in vedere ca mama copilului nu este foarte interesata sa inchirieze o noua locuinta si nici sa ia copilul acolo unde locieste acum, exista posibilitatea ca, prin ordonanta presedintiala, sa obtin, pentu o perioada (pana mama isi gaseste o locuinta de inchiriat sau alt termen acceptat) suspendarea platii pensiei de intretinere? Mentionez ca in acest moment, desi copilul locuieste la mine, eu continui sa ii platesc mamei pensie de intretinere pentru a nu incalca hotararea. In plus, copilul nu primeste niciun ajutor din partea mamei, alocatia copilului tot la mama merge.

Mentionez ca nu intentionez sa intentez o actiune in instanta pentru restabilirea domiciliului la mine; mama poate lua copilul cand doreste daca isi rezolva problema locativa; doresc doar sa nu mai achit pensia cat timp copilul este la mine. Daca aceasta perioada se prelungeste, probabil ca ar fi dreptul minorului sa beneficieze si de alocatie si de intretinere din partea mamei.

Multumesc!
Azi am aflat de la o casa locala de avocatura specializata in executari silite care este solutia in acest caz, poate este de ajutor si altor vizitatori ai site-ului.
Daca nu se poate compensa prin intelegerea partilor, varianta optima este punerea in executare a prezentei hotarari; in urma expertizei contabile va reiesi suma achitata in plus prin poprire; suma care va trebui returnata creditorului.
Eu consider ca este certa, lichida si exigibila - asa cum a fost considerata si cand s-a dispus poprirea pentru 1/4 conform vechii hotarari.

La fel, acum s-a pus poprire pe 1/6 de la data introducerii cererii, diferenta fiind de 1/4 - 1/6 pentru fiecare luna ajunsa la scadenta.

Am cerut si diferenta in cerere pentru imbogatire fara justa cauza dar mi s-a respins pe motiv ca am cerut diferenta de la nasterea minorului al doilea, nu de la introducerea cererii.

In niciun caz nu voi sista, probabil voi opri treptat sau voi proceda la Intoarcerea executarii.


gi-jane2 a scris:

nu aveti o creanta certa, lichida si exigibila, cel putin, nu e certa.
Nu scrie nicaieri ca trebuie sa va dea inapoi diferenta, pt ca dvs nu ati cerut asa ceva cand v-ati judecata, din pacate.
Daca vreti, opriti-i treptat, in niciun caz nu sistati pensia, si daca apeleaza la executor, faceti contestatie pe baza hotararii si poate se compenseaza atunci.




Poprirea a fost ridicata de tot.

Poate fi compensatia conform Art.1617, o alternativa la cererea in instanta de intoarcere a executarii?

Art.1617 N.c.civ:

"(1) Compensaţia operează de plin drept de îndată ce există două datorii certe, lichide şi exigibile, oricare ar fi izvorul lor, şi care au ca obiect o sumă de bani sau o anumită cantitate de bunuri fungibile de aceeaşi natură."
Care este riscul daca pur si simplu opresc eu sumele platite in plus conform actualei sentinte? Ma executa iar silit? Daca da, pot dovedi ca suma totala platita de la data mentionata in sentinta si pana in prezent este acoperita...

Art.1617 N.c.civ:

"(1) Compensaţia operează de plin drept de îndată ce există două datorii certe, lichide şi exigibile, oricare ar fi izvorul lor, şi care au ca obiect o sumă de bani sau o anumită cantitate de bunuri fungibile de aceeaşi natură."

Inspirat de aici: [ link extern ] /

Inspirat de aici: [ link extern ]

Multumesc!


Dapix a scris:

Calea legală este să deschideți un nou proces în instanță, prin care să cereți întoarcerea executării.

Din pacate nu se prea poate discuta cu creditoarea; eu am dorit sa ne intelegem inca de la nasterea celui de-al doilea copil pentru a nu mai ajunge in instanta.

Daca ridica integral poprirea, da, voi plati prin transfer bancar.

Dar daca nu este de acord creditoarea sa opresc ce s-a platit in plus, ori pur si simplu ma ignora, care ar fi calea legala? Opresc pur si simplu pana la concurenta sumei datorate?

Devine oarecum ciudata situatia, eu avand totusi o sentinta executorie...

Multumesc!


Dapix a scris:

Dacă executorul ridică integral poprirea, este bine să plătiți din mână 1/6 din venitul lunar net.
Negociați direct cu creditoarea, dacă se poate discuta cu ea, să vă opriți ce ați plătit în plus, câte 50 lei sau 100 lei lunar, din ceea ce plătiți acum.

Inteleg ce spuneti dumneavoastra. Nu este cazul meu, cum am zis, doar o data la cateva luni, ori dupa finalizarea unui proiect; ori intr-o luna ceva ore lucrate suplimentar in weekend; deci nu lunar ceva in plus pe langa salariu.

Sa zicem ca s-ar acorda o prima o data la 3 luni, aceasta ar fi venit supus pensiei de intretinere tinand cont de sintagma "veniturile nete şi permanente cu caracter de continuitate"?

Multumesc!



Avocat Trifan Bianca Elena a scris:

Sa luam ipoteza în care, aveti un salariul net fix și lunar, în funcție de îndeplinirea anumitor task-uri, primiți un spor, în cuantum diferit, de la luna la luna, în funcție de implicarea dvs. Aici, din punctul meu de vedere, acest spor se ia în calcul în calcularea cuantumului pensiei.
Este la fel ca în exemplul de mai jos, cu chiria.
Dacă va referiți strict la acele prime care acorda de Paște, Crăciun, zi de naștere, angajatul lunii sau altele, din punctul meu de vedere, nu se iau în calcul la calcularea pensiei.


AdrianSA a scris:

Buna ziua,

Ma repet: "veniturile nete şi permanente cu caracter de continuitate"; cum am mentionat plecam de la ipoteza ca venitrule din sporuri, bonusuri nu sunt acordate lunar, doar ocazional, la final de proiect, ori de Paste sau Craciun.

Va prezint ca si jurisprudenta:

"Prin sentinţa civilă apelata, instanţa a stabilit să fie obligat apelantul-pârât la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de 800 lei lunar, raportându-se la venitul menţionat in adeverinţa … din care rezulta un venit mediu net cu premii in cuantum de 3328 lei.

Observând menţiunile respectivei adrese, se constata ca la venitul net lunar s-au adăugat diverse sume de bani care reprezintă prime de vacanta, respectiv prima de performanta semestriala in cuantum de 490 lei, prima instanţă apreciind ca si acestea sunt venituri cu caracter de continuitate si deci se au in vedere la calculul pensiei de intretinere.

In mod greşit s-a retinut astfel, intrucat pentru ca un venit sa aibă caracter permanent, chiar cu titlu de spor sau prima, trebuie sa fie acordat salariatului lunar, regăsindu-se pe statul de salariu, nicidecum ocazional, aspect ce reiese in mod evident din înscrisurile anexate apelului. Astfel, din statele de salariu pentru lunile mai-iunie 2015 reiese ca veniturile sale nete nu au mai cuprins primele regăsite in salariul pe lunile decembrie 2014-martie 2015, ceea ce determina concluzia reţinerii greşite de către prima instanţa a unui cuantum de 3328 lei. De altfel, in considerente, prima instanţă mentionează ca este vorba de venituri cu caracter de periodicitate, insă cu toate acestea le include in veniturile raportat la care calculeaza pensia de intretinere.

Astfel, pentru calculul contribuţiei lunare se va avea in vedere un venit net lunar in cuantum de 2527 ei, conform adeverinţei .., astfel ca suma lunara ce se va plăti cu titlu de pensie de întreţinere va fi in cuantum de 636 lei lunar.” (Tribunalul Gorj, Decizia civilă nr. 54/2016, portal.just.ro)"

In plus, de ce s-ar mai obosi judecatorul sa precizeze: "...din veniturile nete şi permanente cu caracter de continuitate..." si nu ar preciza scurt: "... din venitul net lunar..." ?!


Avocat Trifan Bianca Elena a scris:

Bună ziua,

În practica s-a decis ca se iau în considerare inclusiv sporurile, prime de performanta, primele de fidelitate, neraportandu-se doar la salariul din CIM.
Chiar in articolul 529 Cod Civil, se precizează ca e vorba de venitul lunar net al celui obligat, nefiind specificat expres și limitativ doar venitul salarial lunar net.
De exemplu, dacă primiți lunar o suma de bani cu titlu de chirie, consider ca și aceasta reprezinta o sursa de venit și, prin urmare, se ia în calcul la calcularea pensiei de intretinere.
Totuși, în ceea ce privește câștigurile la pariurile sportive și tranzacționarearea la bursa, din punctul meu de vedere aceste sume de bani nu au caracter de continuitate și de permanenta, fiind, mai degrabă, niște venituri ocazionale.
AdrianSA a scris:

Buna ziua,

Care este intelesul corect al expresiei ,,1/6 din veniturile nete şi permanente cu caracter de continuitate'' pentru pensia de intretinere a minorului?

Se iau in considerare si veniturile ocazionale, cum sunt unele bonusuri, unele dividende, castiguri din tranzactionare la bursa, anumite castiguri la pariuri sportive sau se ia in considerare doar venitul din salariu conform contractulu de munca, doar acesta avand caracter permanent si continuu?

Multumesc!








Dosarul de executare fiind inca deschis, eu am inteles sa ma folosesc de Art. 645, alin.2 - Noul Cod de Procedura Civila - Drepturile partilor - Participantii la executarea silita care prevede:

"(2) La cererea debitorului, executorul judecătoresc va aplica, în condiţiile legii, compensaţia legală dintre creanţa prevăzută în titlul a cărui executare s-a cerut împotriva sa şi creanţa pe care el o opune pe baza unui alt titlu executoriu."

Acum daca executorul ridica poprirea, pot regla eu sumele platite in plus, din lunile urmatoare. Reamintesc ca 7 luni s-a platit 1/4 in loc de 1/6 prin poprire.

Multumesc!


Dapix a scris:

Nu-i de competența executorului judecătoresc să efectueze compensarea pentru sumele plătite în plus.
Executorul face numai cei solicită creditorul. Dvs sunteți debitor.

Buna ziua,

Ma repet: "veniturile nete şi permanente cu caracter de continuitate"; cum am mentionat plecam de la ipoteza ca venitrule din sporuri, bonusuri nu sunt acordate lunar, doar ocazional, la final de proiect, ori de Paste sau Craciun.

Va prezint ca si jurisprudenta:

"Prin sentinţa civilă apelata, instanţa a stabilit să fie obligat apelantul-pârât la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de 800 lei lunar, raportându-se la venitul menţionat in adeverinţa … din care rezulta un venit mediu net cu premii in cuantum de 3328 lei.

Observând menţiunile respectivei adrese, se constata ca la venitul net lunar s-au adăugat diverse sume de bani care reprezintă prime de vacanta, respectiv prima de performanta semestriala in cuantum de 490 lei, prima instanţă apreciind ca si acestea sunt venituri cu caracter de continuitate si deci se au in vedere la calculul pensiei de intretinere.

In mod greşit s-a retinut astfel, intrucat pentru ca un venit sa aibă caracter permanent, chiar cu titlu de spor sau prima, trebuie sa fie acordat salariatului lunar, regăsindu-se pe statul de salariu, nicidecum ocazional, aspect ce reiese in mod evident din înscrisurile anexate apelului. Astfel, din statele de salariu pentru lunile mai-iunie 2015 reiese ca veniturile sale nete nu au mai cuprins primele regăsite in salariul pe lunile decembrie 2014-martie 2015, ceea ce determina concluzia reţinerii greşite de către prima instanţa a unui cuantum de 3328 lei. De altfel, in considerente, prima instanţă mentionează ca este vorba de venituri cu caracter de periodicitate, insă cu toate acestea le include in veniturile raportat la care calculeaza pensia de intretinere.

Astfel, pentru calculul contribuţiei lunare se va avea in vedere un venit net lunar in cuantum de 2527 ei, conform adeverinţei .., astfel ca suma lunara ce se va plăti cu titlu de pensie de întreţinere va fi in cuantum de 636 lei lunar.” (Tribunalul Gorj, Decizia civilă nr. 54/2016, portal.just.ro)"

In plus, de ce s-ar mai obosi judecatorul sa precizeze: "...din veniturile nete şi permanente cu caracter de continuitate..." si nu ar preciza scurt: "... din venitul net lunar..." ?!


Avocat Trifan Bianca Elena a scris:

Bună ziua,

În practica s-a decis ca se iau în considerare inclusiv sporurile, prime de performanta, primele de fidelitate, neraportandu-se doar la salariul din CIM.
Chiar in articolul 529 Cod Civil, se precizează ca e vorba de venitul lunar net al celui obligat, nefiind specificat expres și limitativ doar venitul salarial lunar net.
De exemplu, dacă primiți lunar o suma de bani cu titlu de chirie, consider ca și aceasta reprezinta o sursa de venit și, prin urmare, se ia în calcul la calcularea pensiei de intretinere.
Totuși, în ceea ce privește câștigurile la pariurile sportive și tranzacționarea la bursa, din punctul meu de vedere aceste sume de bani nu au caracter de continuitate și de permanenta, fiind, mai degrabă, niște venituri ocazionale.
AdrianSA a scris:

Buna ziua,

Care este intelesul corect al expresiei ,,1/6 din veniturile nete şi permanente cu caracter de continuitate'' pentru pensia de intretinere a minorului?

Se iau in considerare si veniturile ocazionale, cum sunt unele bonusuri, unele dividende, castiguri din tranzactionare la bursa, anumite castiguri la pariuri sportive sau se ia in considerare doar venitul din salariu conform contractulu de munca, doar acesta avand caracter permanent si continuu?

Multumesc!




Buna ziua,

Care este intelesul corect al expresiei ,,1/6 din veniturile nete şi permanente cu caracter de continuitate'' pentru pensia de intretinere a minorului?

Se iau in considerare si veniturile ocazionale, cum sunt unele bonusuri, unele dividende, castiguri din tranzactionare la bursa, anumite castiguri la pariuri sportive sau se ia in considerare doar venitul din salariu conform contractulu de munca, doar acesta avand caracter permanent si continuu?

Multumesc!