avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Activitate lbondila

Activitate lbondila

Potrivit art. 268 alin. (3) Codul mumcii, pentru a produce efecte, decizia de sanctionare trebuie comunicata salariatului in 5 zile de la emitere.

Care este data cu cu care practic se aplica sanctiunea de catre angajator, data emiterii sau a comunicarii, in conditiile in care in decizie se specifica ca "salariatul se sanctioneaza cu ......(una din sanctiunile prevazute de Codul muncii) incepand cu data comunicarii"?

Multumesc,
Dar daca totusi acestia sunt membrii de sindicat ce se poate intampla? Care ar fi sanctiunea?
Buna ziua,


Potrivit art. 4 din Legea nr. 54/2003,legea sindicatelor,angajatii cu functii de conducere (asa cum sunt definite de art. 294 Codul muncii) nu pot constitui organizatii sindicale, dar pot fi membrii de sindicat?

Multumesc,
Potrivit art. 81 alin. (3) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
"Art. 83. - (1) Persoanele cu handicap aflate în căutarea unui loc de muncă sau încadrate în muncă beneficiază de următoarele drepturi:
a) cursuri de formare profesională;
b) adaptare rezonabilă la locul de muncă;
c) consiliere în perioada prealabilă angajării şi pe parcursul angajării, precum şi în perioada de probă, din partea unui consilier specializat în medierea muncii;
d) o perioadă de probă la angajare, plătită, de cel puţin 45 de zile lucrătoare;
e) un preaviz plătit, de minimum 30 de zile lucrătoare, acordat la desfacerea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului pentru motive neimputabile acestuia;"
Avand in vedere dispozitiile mentionate mai sus care este perioada de proba in cazul angajarii unei persoane cu handicap cu contract individual de munca pe perioada determinata de 1 luna?

Potrivit art. 60 alin. (1) Codul muncii (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa: c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
Dar. art. 21 din OUG96/2003 stipuleaza ca este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, in cazul:
a) salariatei gravide, care a nascut recent (dar nu mai tarziu de 6 luni) ori care alapteaza, din motive care au legatura directa cu starea sa;
Avand in vedere faptul ca concedierea nu are legatura cu starea de graviditate, se poate concedia o salariata gravida din motive disciplinare?
Avand in vedere art. 167>2 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 rezulta ca Angajatorul trebuie sa depuna dosarele de pensionare, mai mult potrivit Ordinul 340/ 4 mai 2001, sectiunea C I , pct. 14 “Angajatorul, in baza deciziei medicale, intocmeste dosarul administrativ de pensionare si apoi il trimite in termen de 10 zile la casa de pensii teritoriala “

Art. 82 alin. (1) "Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acesteia. (2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege se depun la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului.”

Prin urmare, avand in vedere toate aceste dispozitii, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.angjatorul depune sau nu dosarul de pensionare pentru invaliditate?
2. daca angajatorul are obligatia depunerii dosarului si nu l-a depus in termenul legal, este angajatul indreptatit sa ceara drepturile banesti care nu i s-au platit din cauza nedepunerii in termen a dosarului?
3. daca angajatorul nu are obligatia depunerii dosarul de pensionare pentru invaliditate, care este temeiul legal?

va multumesc,

cu stima,
lbondila

Potrivit art 84 alin(2) Legea nr.19/2000 "Drepturile de pensie de invaliditate se acorda si se platesc:
d) de la data depunerii cererii, in cazul persoanelor care la data solicitarii pensiei de invaliditate nu mai au calitatea de asigurat."
Cred ca aceasta dispozitie este aplicabila in situatia descrisa mai sus.

In cazul in care angajatorul nu depune dosarul de pensionare in termenul 60 de zile de la emiterea deciziei medicale si il depune mai tarziu insemna ca fostul angajat isi va primi pensia de la data depunerii cererii.
Prin urmare fostul angajat se poate indrepta impotriva fostului angajator pentru recuperarea drepturilor banesti ce i se cuveneau daca angajatorul depunea la timp dosarul de pensionare?
Potrivit codului muncii, contractul individual de munca inceteaza la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului.
In cazul in care salariata aduce o decizie medicala cu grad de invaliditate II (cu data de 01.04.2008) la ce data ii inceteaza contractul individual de munca, la data ultimei zile de concediu pentru incapacitate de munca in cazul de fata 31.03.2008 sau la data comunicarii deciziei de pensionare pentru invaliditate?
Problema este ca cei de la casa de pensii spun ca noi trebuie sa intocmim dosarul si sa-l depunem, ce facem in aceasta situatie, intocmim dosarul pentru pensia de invaliditate si il depunem sau ii eliberam actele necesare in vederea depunerii acteor si merge angajat si il depune?