avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Activitate Adrian-M

Activitate Adrian-M

@cyan - Spuneți „Conform legii 230/2007 fatada, terasa, subsolul sunt componente ale partilor comune.”
Fațada cuprinde părți opace și părți vitrate. După interpretarea dumneavoastră, ferestrele - care constituie partea vitrată a fațadei - sunt părți comune. Eronat.
Art. 44 pe care-l invocați, pe lângă „litera și spiritul Legii” mai trebuie citit și în baza unor cunoștințe profesionale calificate, care să legitimeze tocmai litera și spiritul Legii.
Mergând pe prevederi legale, după care eu mă ghidez în activitatea de concepere și edificare a obiectelor de arhitectură, (pentru detalii puteți consulta modul de defalcare al costurilor lucrărilor de anvelopare cu fonduri europene - POR 2014-2020, pentru că spre deosebire de cazul celor realizate de către primării, aici se defalcă cheltuielile corect), deci, suprafața anvelopată, parte opacă și parte vitrată, ce se aplică pe suprafața aferentă unui apartament este în proprietatea proprietarului respectiv, iar suprafața aferentă spațiilor comune (ex. casa scării) aparține suprafețelor în indiviziune. La fel și terasa și lucrările ce se fac în subsol.
Mergând pe raționamentul dumneavoastră - o dată cu anveloparea s-au înlocuit și ferestrele, acestea aparțin primăriei?
Precizez, sunt prevederi legale nu „după raționamentul meu” sau „după părerea mea”.
Cota parte indiviză, folosită la defalcarea cheltuielilor comune, reflectă regimul de proprietate - individuală sau în indiviziune - din totalul suprafeței condominiului. Ori, cum constructiv copertina nu poate fi asimilată cu terasa, iar funcțional servește doar partea de proprietate pe care o acoperă, nu poate fi încadrată ca făcând parte din categoria „părți comune”. Argumentul suplimentar este adus chiar de proprietar, blocul a fost construit inițial fără copertină. Aceasta a fost adăugată ulterior pentru a acoperi balconul, deci pentru a spori confortul proprietarului.
Mergând pe raționamentul dumneavoastră toată anveloparea, făcută ulterior, ar reprezenta părți comune.
Puteți să vă susțineți afirmația cu un argument normativ?
Din punct de vedere normativ, suprafața balconului nu se ia în calcul atunci când se referă la aria locuibilă a apartamentului, deci nu intră în defalcarea după care se calculează aria locuibilă a apartamentului și aria spațiilor comune.
Este o situație specifică doar pentru locuințe. La baza acestui act normativ - STAS 4908-85 a stat tocmai argumentul că, întrucât cheltuielile reprezentând încălzirea se repartizează proporțional cu aria locuibilă a apartamentului, iar loggia și balconul nu sunt încălzite, nu se iau în calculul suprafețe utile a apartamentului.
Același regim îl are și copertina balconului.
Copertina balconului de la ultimul etaj nu face parte din terasă nici constructiv nici funcțional.
Cum aria balconului nu intră în aria locuibilă a apartamentului conform STAS 4908/85 punct 2.2.6, această suprafață nu contribuie la determinarea părților comune. Deci copertina balconului nu face parte din categoria părți comune a condominiului.
Răspuns la discuția Inaltime spatiu util
@iostefan - Există. Reglementarea tehnică de găsește în STAS 4908-85, în vigoare, care definește la punctul 2.2.3 Aria nivelului - Aria aferentă lucarnelor în cazul mansardelor H > 1,80 m., mai departe la - În aria nivelului nu se includ: aria aferentă lucarnelor în cazul mansardelor dacă înălțimea este mai mică de 1,80 m.
Dacă în cazul lucarnelor este 1,80 înălțimea minimă, în cazul spațiilor de locuit se poate invoca înălțimea curentă a golului pentru ușă de 2,10 m., deci minim 2,40 m.
Răspuns la discuția Afisarea cheltuielilor la bloc
@elga50, Vă spune ceva faptul că după ce am afișat, așa cum ziceam, nume și evidențiat cu marker roșu și am făcut notificări prin executor judecătoresc - afișate și ele la avizier, am recuperat într-o singură lună 120 milioane vechi de la doi restanțieri? Unul din ei nu a mai avut restanțe de atunci. Chiar credeți că răufăcătorii se orientează după listele de plată?
Sau dacă vizează pe cineva îl caută pe listă? Mai degrabă cred că sunteți de partea răuplatnicilor care nu vor să fie evidențiați.
Răspuns la discuția Afisarea cheltuielilor la bloc
@ elga90-Vă înșelați, sau sunteți de partea răuplatnicilor. Vedeți Legea care definește datele personale. Pe logica dumneavoastră, de ce să știe tot blocul câtă apă am consumat, dacă am făcut sau nu duș azi dimineață. Oricum, datele afișate sunt pentru un număr restrâns de oameni care se cunosc între ei. Să se știe și pe cine duc în spate cei buniplatnici.
Răspuns la discuția Afisarea cheltuielilor la bloc
Eu nu numai că le afișez numele (tuturor), dar în fiecare lună le evidențiez cu marker roșu ca să fie foarte vizibili cei restanțieri.
Mi s-au invocat varii motive - numai de către restanțieri, ceilalți, cei corecți, chiar au salutat acțiunea.
Rezultatul - s-au diminuat restanțele, unele chiar s-au eliminat.
Este o metodă care nu încalcă Legea, nu sunt date personale, am hotărât, am aplicat.
Răspuns la discuția legea 50/1991R
Cum parterul este un nivel P+3 înseamnă 4 niveluri. Dacă are și subsol, deci S+P+3= 5 niveluri.