avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Activitate reveilquidam

Activitate reveilquidam

Va multumesc din suflet, inca o data mi s-a dovedit ca puterea exemplului are cea mai mare eficacitate didactica (ptr mine).

Un An Nou cu tot ce va doriti!
Pornind de la întreaga masă succesorală, notarul va trebui să calculeze, valoric, rezerva soţiei supravieţuitoare şi rezerva fiului defunctului. Abia dacă legatul lăsat fiicei (acea casă din Constanţa) încalcă rezerva soţiei sau a celuilalt descendent se va pune problema reducţiunii legatului.

Ce inseamna "dacă legatul lăsat fiicei încalcă rezerva soţiei sau a celuilalt descendent"
Inseamna daca:

7/8 de la pct. 1 + jumatate din 7/8 de la pct 2) si 3) + 1/8 de la pct. 4) + 1/3 de la pct 5) ---> mostenirea cuvenita fiicei
au valoare mai mare decat
1/8 din pct 1) + 1/8 din pct 2) si 3) + 7/8 de la pct 4) + 1/3 de la pct 5) -->mostenirea cuvenita sotiei
???????????????????????????

Dacă prin sentinţa amintită s-au stabilit sumele pe care bunicul urmează să le primească cu titlu de despăgubiri sau valoarea titlurilor de valoare cuvenite acestuia, precum şi terenurile care urmează a-i fi restituite în natură, atunci şi aceste valori vor fi luate în calcul pentru stabilirea masei succesorale, a cotităţii disponibile şi a rezervei fiecărei categorii de moştenitori.

Nu s-au stabilit inca sumele, s-au stabilit insa delimitaile la restituirea in natura (5.1.) si 5.2.))
MUltumesc. Problema este ca ma aflu in Germania si aceasta este sg. cale prin care ma pot informa. Mai ramane cautarea pe google, dar tot aici (pe acest forum) sunt redirectionata. Mama a fost cu unchiul meu la notar (notarul e cunostinta unchiului) care exact despre aceasta reductiune cred ca le-a vorbit (mama nu e in tema cu terminologia juridica deloc). Luni am insistat si eu ca ea sa mearga la un notar ea singura, pe indelete.

Am o prima intrebare care ne ajuta (pe mine si pe mama) sa gasim solutii la acest cui al lui Pepelea: optimea din averea bunicului: Daca bunica (are 87 de ani) accepta (tacit sau in scris ca nu am habar cum se face acceptarea) acea cota re reductiune de 1/8, ce se intampla la moartea ei (in caz ca ea nu mentioneaza aceasta cota in testament olograf)? Optimea revine la cum a dorit bunicul in testamentul lui sau se imparte din nou la doi? Diferenta aici o face casa bunicului, singurul bun pe care acesta l-a lasat prin testament in totalitate mamei mele, iar acum de fapt ei ii revin doar 7/8. 1/8 aceea ii va reveni mamei automat sau dupa ce moare bunica se imparte si ea la doi?

####################################################

Mai jos, ca sa nu (mai) existe neclaritati, listez exact ce are bunicul si ce lasa cui lasa el prin testament olograf (semnat,datat si tot ce doriti Dvs.). Cu mici detalii ca sa va dati seama si de valoare.

1) -1 casa in centrul Constantei teren 436 mp
--> o lasa in totalitate fiicei sale
2) -40 ha + 10 ha teren arabil irigabil langa Aeroportul din Mihail Kogalniceanu
---> zice ca le imparte la doi intre fiu si fiica
3) -1,25 ha mp teren arabil la sosea chiar vis-a-vis de Aeroportul din MK, deschidere 250 m liniari la shosea
-->il lasa fifty fifty amandurora
4) -500 mp teren arabil la sosea vis-a-vis de Aeroport
-->prin testament il lasa in totalitate sotiei sale
5) -drept de mostenire recunoscut prin hotarare judecatoreasca valida de anul acesta in Mun. Piatra Neamt asupra:

-49 ha padure
-105 ha arabil (din care 18 ha intravilan in Mun Piatra Neamt pe care Primaria l-a concesionat si pe care se afla case)

Mentionez ca din toata aceasta masa din Piatra Neamt i s-au promis urmatoarele despagubiri:

5.1.) -3,5 ha langa o scoala teren intravilan
---> ii revine bunicului in natura (exista hotarare)
5.2.) -41 ha padure
---> ii revine bunicului in natura (exista hotarare)
5.3.) -din cele 105 arabil poate sa ceara doar 50 legal, din care 3,5 ii revin pe vechiul amplasamant, ptr. restul de 46.5 urmand a fi despagubit de Autoritatea Nationala ptr. Acordarea Despagubirilor iarasi exista hotarare)
---> despagubiri banesti

--> nici una din aceste chestiuni de la Piatra Neamt (promisiunile) nu sunt incluse in testamentul olograf, ci bunicul a facut o hartie cu o luna inainte sa moara in care scrie ca lasa o treime din ce urmeaza sa ia de acolo bunicii. Atat. Semnata si datata de el.

Absolut toate aceste puncte 1-5 sunt moshtenite de bunicul meu si nu sunt dobandite in timpul casatoriei. Nici unul dintre ele.
Da, intre timp bunicul meu a murit. Cred ca neintelegerea la mine e terminologica, nu pricep ce se intelege prin "incalcarea rezervei bunicii + rezerva fiului"

Asa...au fost vineri la notar si acolo: MARE surpriza (ptr. amandoi si ptr mine): testamentul olograf semnat de bunic (cf. caruia casa in care a stat i-o lasa in totalitate fiicei si restul il imparte - scrie el -la 2) e egal cu ZERO. Motivul: poate sa scrie orice, ideea e ca bunica mea mosteneste un sfert din ce are bunicul.

Nimeni din cei implicati nu stia de chestiunea asta. Mai mentionez inca o data ca e vorba de bunuri mostenite ale bunicului, si nu bunuri dobandite (imrepuna cu bunica). Deci cu atat mai mult noi suntem in ceata.

E normal sa fie asa? Daca partile nu se inteleg si daca bunica il prefera pe fiu, inseamna ca mamei mele ii revine doar o treime din mostenire, iar fratelui ei, doua treimi (presupunand ca bunica lasa testament cum ca si partea ei de o treime -de fapt partea ei mostenita de la bunic prin lege asta - i-o lasa fiului)?

Ce se poate face? Scuze, nu cred ca are rost sa ma tratati ca pe o neshtiutoare, stiu ca asta sunt si recunosc raspicat, de aceea ma si adresez Dvs.#

Iata ca intre timp am gasit explicarea termenului:

Rezerva sotului supravietuitor, conform art.2 din Legea 319/1944, este de 1/2-a parte din cota de succesiune la care este indreptatit ca mostenitor legal, adica: - 1/8 din mostenire, cand sotul vine in concurs cu descedentii defunctului; - 1/6 din mostenire, cand sotul vine in concurs atat cu parinti cat si cu frati ai defunctului (jumatate din 1/3); - 1/4 din mostenire, in concurs numai cu parinti sau numai cu fratii defunctului (jumatate din 1/2); - 3/8 din mostenire, in concurs cu mostenitori din clasa a III-a si a IV-a (ascendenti ordinari sau colaterali ordinari); - 1/2 din mostenire, cand sotul vine singur, in lipsa oricaror mostenitori din cele patru clase.
Este vorba clar despre incalcarea rezervei bunicii + rezerva fiului (bunicul moare primul)

Bunicul are in total pe numele lui: 1 casa + mai multe ha de teren (in total cam 200) arabil si padure
Bunica are in total pe numele ei: 1 casa

Ambii lasa testament, bunicul isi lasa casa fiicei, bunica isi lasa casa fiului. In plus, in testament., bunicul imparte la doi terenul (ca sa nu ne complicam)

Va fi mama mea (fiica bunicului) proprietar exclusiv pe casa bunicului imediat ce acesta moare? Va putea mama mea sa renoveze de ex. casa sau sa o inchirieze cata vreme bunica va trai (i se va asigura bineinteles dreptul de uzufruct bunicii , ea va trai ca si pana acum in aceeasi casa)? Dupa moartea bunicii, exista pericolul ca unciul meu sa atace acea cota de rezerva (1/8 am inteles) din casa bunicului? Cred ca este f. clar...
Sa va spun inca o data cazul mai pe larg: exista doua case, in Constanta: situatia uneia am discutat-o mai sus, apartine in totalitate bunicului, o lasa mamei prin testament olograf.

A doua casa apartine bunicii, e bun numai si numai al ei, pe care a lasat-o prin testament deja unchiului.

Casa bunicii este ca valoare zic eu egala cu cea a bunicului, doar ca bunica e convinsa ca valoreaza mai putin (dinamica preturilor intre cartiere, deh.)

In concluzie, in functie de CINE moare primul, poate fi ori bunica, ori bunicul, mostenirot rezervatar, pe doar 1/8 din casa defunctului. Moare bunica prima, bunicul e stapan pe 1/8 din casa bunicii, pe restul de 7/8 e unchiul (desi exista testament olograf), sau invers, cum e cazul acum.

INTREBARE: ce se intampla cu acea cota de 1/8 (rezerva) dupa moartea ambilor soti? Una din case (cea a primului decedat) ramane cu aceasta cota care - si ea se va imparti la cei doi mostenitori (din moment ce legea o conferea din start bunicii si de care bunicul nu a putut dispune prin testament)?

Nu trebuie - cumva - semnat de fiu si de fiica -separat - o declaratie ca nu va ridica pretentii la restul din casa celuilalt? Bunicul meu a scris de mana astfel de declaratii, ptr. fiecare fiu in parte, in timpul vietii, insa acestea au ramas nesemnate in dosar.

Nu am vrea sa dezgropam vreo secure a razboiului tocmai acum, mai alesc ca unchiul este f. suspicios ca nu avem incredere in el, insa vreau sa imi raspudeti la intrebarea de mai sus, ce se intampla cu cota de 1/8 dupa moartea si celui de al doilea sot, daca poate fi revendicata.
Problema nu este cu bunica sau cu persoana ei. Ci cu faptul ca bunica traieste cu impresia ca fratele mamei a fost nedreptatit prin acel testament. Imi puteti da un ex. de mostenitori rezervatari , resp. de legatari universali sau cu titlu universal?
Buna ziua,
Intrebarea mea concreta se refera la testamentul olograf. Bunicul meu a redactat de mana un testament olograf semnat NUMAI DE EL in care decide sa se imparta la doi (exista un fiu si o fiica) masa succesorala care ii apartine lui in totalitate. Mentionez ca bunica traieste si a primit in acest testament doar drept de uzufruct asupra actualei locuinte.

Din masa succesorala face parte si casa in care sta bunica impreuna cu mama mea. Aceasta casa este lasata cf. testamentului in totalitate mamei mele. Aceasta casa nu este bun comun al ambilor bunici, fiind mostenita direct de bunicul meu de la un unchi de al lui.

Intrebare: am auzit ca totusi, chiar si cand exista un testament, legea confera (tacit) un sfert sotului supravietuitor. Deci, partea la care se refera bunicul in testament (las casa mea in totalitate) este de fapt doar 75% din casa in care sta mama si bunica?

Concret: dupa moartea bunicului, actul care e pe numele lui, de proprietar al casei, poate fi rescris (pe bz. testamentului) pe numele mamei mele, fara a aparea probleme cu bunica?

Multumesc

Răspuns la discuția Ingradirea restitutio in integrum
ei, uite, vedeti ca eu de aici nu aveam de unde sa stiu lucrul asta, multumesc mult, nu eu ma ocup personal de caz, ci unchiul meu (el ar eimputernicirea bunicului)
Răspuns la discuția Ingradirea restitutio in integrum
Va multumesc mult celor care mi-ati raspuns. Intre timp, actele sunt foatrte clare, neasteptat de detaliate inc eea ce priveste marimea suprafetei si chiar toate vecinatatile terenului respectiv.

Am ajuns acum la faza cu expertiza, foarte importanta dupa parerea mea si vis- a-vis de care suntem f. sceptici intrucat am citit numai lucruri urate despre Primaria Piatra Neamt in particular si de mafia retrocedarilor in particular.

Ca sa nu deschid un topic nou, ma gandesc sa scriu aici:

Am nevoie (destuld e urgenta) de un expert topografic/imobiliar ptr. proces de restituire a unei suprafate mari de teren in imediata vecinatate Piatra Neamt (intra- si extra-vilan).

Caut un expert cat mai putin implicat, cat mai putin coruptibil (de incredere) intrucat am avut nenumarate experiente neplacute cu Primaria din Piatra Neamt (Ghe. Stefan actualul primar, are chiar dosar DNA)

Va multumesc anticipat pentru orice nume (preferabil din alt judet decat Neamt, am auzit ca in Cluj mafia terenurilor e mai putin dezvoltata ca in alte judete).