50 hectare de ce? padure, sau teren arabil?
Banuiesc ca, totusi este vorba despre padure.
Pe ce temei s-a cerut restituirea? pe Legea nr. 1/2000?, sau in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/1999
privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinând minoritatilor nationale din România? Pentru ca exista regimuri diferite de aplicare.
multumesc pentru raspuns. nu e vorba de minoritati nationale. asa ca e vorba de legea 1/2000.
As dori sa va prezint concret cazul bunicului meu:
1) -este proprietarul a 51,75 ha teren arabil in localitatea Mihail Kogalniceanu (CT) prin moshtenire de la tatal. Acesta a fost deposedat abuziv
2) -este proprietarul a 436 mp teren intravilan in Constanta din 1954 (casa in care noi practic am locuit si locuim)
3) -este in proces de restituire cu Primaria Piatra Neamt inca din 1998 in ceea ce priveste proprietatile unchiului sau patern, aflate in anexa Valeni a localitatii Piatra Neamt
La pct. 3) ar mai fi de detaliat urmatoarele: acest proces s-a tergiversat din motive politice si de interes local. Atitudinea autoritatilor de tainuire a actelor cadastrale a durat pana de curand (inceputul anului acesta). Astfel incat, ca printr-o minune (nici o pila, nactiunea de cerere a actelor cadastrale fiind de multa vreme facuta) am aflat chiar ca in proprietatea unchiului se aflau cu mult mai multe hectare decat shtiam noi.
Initial am revendicat livada de 3,5 ha (teren liber si singurul pe care Primaria PN se ofera sa ni-l dea pe fostul amplasament) + inca 9 ha intravilan (la momentul deposedarii era extravilan, acum s.au construit case pe el, proprietarul celor 9 ha este Primaria PN, iar cei ce locuiesc in casele acelea au concesionat terenul dela Primarie). Dec, la inceput, ne erau cunoscute 12,5 ha intravilan (in 1945 fost teren agricol). Revendicarea fiind facuta inca din 1998, ne-am bazat pe marturii pentru a stabili si a arata Primariei PN exact marimea si amplasamentul cat mai exact a acelor 12,5 ha. Acum nu mai este cazul,. intrucat...au aparut actele date disparute.
La inceputul anului, odata cu "pomana" facuta din neant (aparitia ca prin minune a descrierii chiar si a vecinatatilor exacte, a delimitarilor si vecinatatilor, a cadastrului, si a cartilor funciare care vorbesc clar in favoarea noastra), am aflat ca in total unchiul a fost deposedat de:
-49 ha padure
-104 ha teren arabil (la vremea aceea) actualmente impartit in teren intravilan si arabil
Intrebare: in afara de proprietatile mentionate la pct.- 1) (de la tatal sau) si 2) (a bunicului personal), cat are shanse sa primeasca bunicul meu de la pct. 3) (de la unchiul deposedat), avand in vedere actualul cadru normativ? Cunoasteti o lege data la sf. lui 2007 de restrictionare (e cam obscura legea, nu toti au aflat de ea, nu s-a facut o mediatizare dci doar publicare in Monitorul Oficial).
Legea 18/1991 modificata prin legea nr. 247/2005 prevede la art. 11, alin. 2, ind.1 ca "Terenurile preluate abuziv de cooperativele agricole de productie de la persoanele fizice, fara
înscriere în cooperativele agricole de productie sau de catre stat, fara nici un titlu, revin de drept
proprietarilor care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate, pe vechile amplasamente, daca
acestea nu au fost atribuite legal altor persoane."
Art. 3, alin 2 din Legea nr. 1/2000: "Reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele fizice prevazute la art. 9 alin. (1) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se face pentru diferenta dintre suprafata de 10 ha de familie si cea adusa în cooperativa agricola de productie sau preluata prin legi speciale ori în orice mod de la membrii cooperatori, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat."
Prin publicarea in Monitorul Oficial o lege devine publica. De obicei, legile cu privire la proprietate sunt destul de mediatizate, dar nu asta este important, cat este de mediatizata o lege...
Nu cunosc nici o lege de "restrictionare" (a ce?)
Va multumesc mult celor care mi-ati raspuns. Intre timp, actele sunt foatrte clare, neasteptat de detaliate inc eea ce priveste marimea suprafetei si chiar toate vecinatatile terenului respectiv.
Am ajuns acum la faza cu expertiza, foarte importanta dupa parerea mea si vis- a-vis de care suntem f. sceptici intrucat am citit numai lucruri urate despre Primaria Piatra Neamt in particular si de mafia retrocedarilor in particular.
Ca sa nu deschid un topic nou, ma gandesc sa scriu aici:
Am nevoie (destuld e urgenta) de un expert topografic/imobiliar ptr. proces de restituire a unei suprafate mari de teren in imediata vecinatate Piatra Neamt (intra- si extra-vilan).
Caut un expert cat mai putin implicat, cat mai putin coruptibil (de incredere) intrucat am avut nenumarate experiente neplacute cu Primaria din Piatra Neamt (Ghe. Stefan actualul primar, are chiar dosar DNA)
Va multumesc anticipat pentru orice nume (preferabil din alt judet decat Neamt, am auzit ca in Cluj mafia terenurilor e mai putin dezvoltata ca in alte judete).
Expert topograf autorizat puteti angaja doar din judetul in care se afla situat imobilul.