avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea retrocedarii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea retrocedarii

Buna ziua
Stie cineva sa-mi rezolve urmatorea nelamurire ?
Bunica mea avea 200 hectare pamant. Am depus cereri pentru retrocedare, 6 mostenitori. Ni s-au aprobat restituirea a 50 ha de teren la 5 mostenitori. A fost eroarea celor de la primarie ca nu au luat in calcul si pe cel de-al 6-lea mostenitor.
Nelamurirea mea este : ce suprafata totala ne poate fi retrocedata celor 6 mostenitori ?
Asta, deoarece cel de-al 6-lea mostenitor, face contestatie si vreau sa stiu daca va fi inclus in hotararea de retrocedare a celor 50 ha, sau se poate sa i se aprobe si lui o anumita suprafata? In ce cuantum i se poate aproba ?
Imi puteti spune si numarul legii unde gasesc amanunte referitoare la cuantumul retrocedarii ?
Multumesc mult celor ce-mi vor raspunde si doresc toate cele bune tuturor cititorilor acestui site.
psih. Olga Spiridon
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 20:17, 12 Ianuarie 2010
Este vorba de 50 ha pentru fiecare proprietar deposedat (si, implicit, mostenitorii acestuia), conform legii 1/2000. A existat o modificare, prin cresterea suprafetei retrocedate de la 50 la 100 ha doar pentru pasuni si fanete, conform legii 193/2007:

Lege nr. 193/2007 privind modificarea si completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997


Legea din 19/06/2007 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 422 din 25/06/2007


Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I. - Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 12 ianuarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 3, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
"(21) Pentru terenurile proprietarilor deposedati, persoane fizice, pe care se afla pasuni si fanete, reconstituirea se face pentru diferenta dintre suprafata de 50 ha de familie si cea adusa in cooperativa agricola de productie sau preluata prin acte normative speciale ori prin orice alt mod de la membri cooperatori sau de la orice alta persoana fizica deposedata, dar nu mai mult de 100 ha de proprietar deposedat."

2. Articolul 36 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 36. - Persoanelor fizice carora li s-a stabilit dreptul de proprietate prin improprietarire, prin aplicarea Legii nr. 187/1945 pentru infaptuirea reformei agrare, dar carora nu li s-a atribuit efectiv terenul la care aveau dreptul sau carora atribuirea le-a fost anulata, precum si persoanelor indreptatite la improprietarire, inscrise in tabelele nominale, li se vor acorda terenurile respective in limita suprafetelor disponibile sau despagubiri."

Art. II. - Persoanele fizice prevazute la art. 3 alin. (21) din Legea nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare si cu cele aduse prin prezenta lege, pot formula cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru diferentele de suprafata ce pot fi restituite, conform prezentei legi, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acesteia.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.


PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR p. PRESEDINTELE SENATULUI,
BOGDAN OLTEANU DORU IOAN TARACILA

Bucuresti, 19 iunie 2007.
Nr. 193.


In ceea ce priveste al 6-lea mostenitor, daca a formulat cerere si a fost inregistrata la comisia locala, trebuie sa depuna o copie a cererii sale la dosarul deschis in instanta si va fi inclus alaturi de ceilalti 5 la reconstituirea celor 50 ha.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire teren arabil/padure MihaiBucur MihaiBucur [b]Buna ziua! Va rog sa imi spuneti numarul maxim de hectare pentru care se poate reconstitui dreptul de proprietate unei persoane, pentru teren agricol si ... (vezi toată discuția)
Suprafata maxima ce poate fi reconstituita Anna63 Anna63 Buna seara ! Va rog sa imi spuneti care este numarul maxim de hectare de teren agricol si forestier care poate fi reconstituit. in acest moment conform ... (vezi toată discuția)
Interpretarea legii 193/2007 MarinM MarinM Buna ziua. Eu sunt inginer si recunosc uneori citesc un text de lege si ma gandesc 4 zile... ce a vrut sa spuna???? Deci textul e urmatorul: Pentru terenurile ... (vezi toată discuția)