avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Activitate zsigmondati

Activitate zsigmondati



MihailZC a scris:

Dupa aprecierea mea, 1000 de lei pe luna pare rezonabil, dar aprecierea mea nu are nici un fel de importanta.
Nu exista o solutie "neatacabila". Orice act poate fi "atacat". Unele cu sanse mai mari de succes, unele cu sanse mai mici, sau chiar nule.


Am inteles! Multumesc pentru timpul acordat!

Apreciez ca daca totul este bine pus la punct cu contractul de renta viagera, sansele de reusita in cazul unui atac sunt destul de mici.

Cu stima,
Attila


Buna ziua. Multumesc frumos pentru raspuns.

Eu ma gandeam la o renta in jur de 1000 de lei, car este totusi significant pentru un pensionar. Dansul se bucura inca de sanatate buna, doamne ajuta sa traiasca cat mai mult :) Scopul meu nu e sa ma imbogatesc (nici nu depind de banii aceea), dar daca ii face placere sa-mi lase mie locuinta, adica munca unei vieti, accept. Insa, nici nu as vrea sa ma bag in ceva care mai tarziu se lasa cu procese prin instante, ca nu am nici chef nici timp de asa ceva. De aceea cautam o solutie care sa fie cat mai sigura si cat mai “ne-atacabila”.

Asa dupa aprecierea dvs., 1000 RON pe luna e OK?

Cu stima,
Attila



Deci inteleg din raspunsul dvs., ca un contract de renta viagera ar fi o solutie destul de sigura.

Bineinteles, as achita la timp, lunar sau trimestrial suma stabilita in contract, exclusiv prin virament bancar de la bun inceput, astfel incat sa am o dovada clara.

Marimea sumei lunare/trimestriale stabilite, are vreo importanta? Imobilul respectiv valoreaza in jur de 50.000 - 60.000 EUR.


Voinea Liviu a scris:

Daca e rezervatar va avea dreptul la rezerva succesorala indiferent de ce acte faceti dvs.


Este un pic greu de procesat. Asta practic inseamna ca proprietarul nu poate dispune de bunul lui cum vrea, si dvs., daca cumparati un ap. de la un asemenea proprietar riscati sa fiti dat afara ca cineva era mostenitor rezervatar?

Numai bine,
Attila


MihailZC a scris:

1. Nu, poate merge la orice notar.
2. Incheiati un contract de intretinere cu rezerva uzufructului viager si preconstituiti-va toate dovezile posibile cum ca prestati efectiv intretinerea.


Sa prestez intretinere nu o sa pot, pentru ca nu locuiesc in tara. Dansul are o “angajata” care se ocupa de toate. Din punctul de vedere al domnului Nicolae, rezerva uzufructului nu este neaparat necesara a fi inclusa in contract.

Care este diferenta dintre contractul de intretinere si contractul de renta viagera? Este unul mai bun/sigur decat celalalt?

Numai bine,
Attila


Voinea Liviu a scris:

Orice act poate fi atacat,chiar si contractul de vanzare.
Mai raman de vazut sansele de a fi anulat.




OK, da, am pus intrebarea gresit. Oricine poate ataca orice. Sa pun intrebarea altfel:

Care forma mi-ar da cele mai bune sanse?

Pe ce baza poate cineva sa atace un contract de renta viagera astfel incat sa aibe sanse de castig, daca eu imi indeplinesc toate obligatiile?

Numai bine ,
Attila
Buna ziua,

Întrebare/situație:

Mama mea a avut o sora (pe numele Maria, decedată) care a fost casatorita cu Nicolae. Nicolae are o fiica din prima căsătorie (Ioana). Maria și Nicolae nu au avut însă un copil impreuna. În timpul vieții Maria a lăsat un testament conform careia lasă toate bunurile mobile și imobile soțului ei (Nicolae). Nicolae, la rândul lui a făcut un testament ca lasă toate bunurile mobile și imobile fiicei ei din prima căsătorie (Ioana). Între timp relația personală dintre Nicolae si fiica ei Ioana s-a stricat, iar Nicolae dorește sa lase apartamentul lui mie. Caut o modalitatea pentru a intra în proprietatea apartamentului respectiv, astfel incat aranjamentul sa nu poată fi atacat de Ioana, înainte sau după decesul lui Nicolae. Între mine și Nicolae nu exista relații de rudenie, în afara faptului ca a fost soțul surorii mamei mele.

Întrebări:
1. Pentru a revoca testamentul deja făcut (conform careia lăsa totul Ioanei) Nicolae trebuie sa meargă la același notar care a autentificat testamentul, sau poate merge la orice notar?

2. Care ar fi cea mai potrivită procedura/forma legală pentru a intra în posesia apartamentului menționat (înainte sau după decesul lui Nicolae), date fiind cele de sus, astfel incat aranjamentul sa nu poată fi atacat în niciun fel de Ioana? Sa fac un contract de vanzare cumpare la pret real ar fi dificil, ca nu am de unde sa platesc pretul real al apartamentului.

Donație? Contract de vanzare-cumparare? Contract de renta viagera? Sau altceva?- mentionez ca nu tin neaparat sa intru în posesia apartamentului înaintea decesului lui Nicolae, deci și un contract de genul renta viagera ar fi OK pt. mine, atata timp cat nu se poate ataca de către Ioana, bineinteles atata timp cat eu îmi îndeplinesc obligațiile contractuale.


Cu Stimă,
Attila
Am inteles. Multumesc pt. rapsuns. Deci pot sa faca astia local ce vor, tare, si trist in acelasi timp.

Deci nu intra aici posibilitatea unui apel catrea Curtea Europeana...

Buna ziua, astazi s-a depus apel. se va judeca la Curtea de Apel in cele ce urmeaza.

Multumesc
Buna ziua,

Poveste pe scurt:

Prietena mea a fost lovita asteptand la o trecere de pietoni de un autoturism condus de un individ beat "mort". Coaste rupte, plaman perforat si esuat, craniul fracturat, hematom de 4mm, multiple plagi la nivelul capului, etc. A spitalizata timp de 3 saptamani. Medicul legist a acordat 92 de zile de recuperare (daca asa se zice). Totul s-a intamplat in Brasov, asa ca cazul a ajuns la Judecatoria Brasov, unde dupa amanarile de rigoare, instanta de fond a dat verdictul pe 19 Noiembrie:
- pedeapsa de 1(un) an şi 2(două) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
- asiguratorul soferului să plătească în favoarea părţii civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov suma de 7.249,27 lei(şapte mii două sute patruzeci si nouă lei şi douăzeci şi şapte bani) cu titlu de despăgubiri civile,
- echivalentul în lei al sumei de 6.000 EURO(şase mii EURO) la cursul Băncii Naţionale a României de la data efectuării plăţii, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune morale.

Suma de 6000 de EUR mi se pare o bataie de joc, avand in vedere a viata ei atarna efectiv de un fir de par si medicul legist a acordat 90+ de zile. Pe deasupra, acel hematom din pacate poate crea probleme serioase in viitor plus ca de atunci ea sufera de dureri cronice de cap.

Am depus apel, asa ca cazul va ajunge la Curtea de Apel Brasov, unde nu ma astept la nimic mai bun.

Intrebarea este daca dupa pronuntarea sentintei de catre Curtea de Apel, mai exista vreo cale de atac si daca da, care sunt conditiile/procedura. Pun intreabarea asta aici, pentru ca mi se pare ca avocatul ei a prezentat si prezinta in continuare lipsa de interes si mie ca daca il intreb pe el nu primesc un raspuns sincer, Eu inteleg ca asiguratorii se au bine cu judecatorii, dar mi se pare totusi bataie de joc sa-i arunci cuiva 6000 de EUR dupa o suferinta de genul si as vrea sa epuizez toate uneltele juridice.

In caz ca ajuta pot sa dau numarul de dosar, sau link-ul catre portalul judacatoriei BV unde se gasesc informatii de baza legate de dosar.

Cu respect,
Attila ZSIGMOND