avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modalitati de dobandire imobil cand proprietarul are ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modalitati de dobandire imobil cand proprietarul are mostenitor rezervatar

Buna ziua,

Întrebare/situație:

Mama mea a avut o sora (pe numele Maria, decedată) care a fost casatorita cu Nicolae. Nicolae are o fiica din prima căsătorie (Ioana). Maria și Nicolae nu au avut însă un copil impreuna. În timpul vieții Maria a lăsat un testament conform careia lasă toate bunurile mobile și imobile soțului ei (Nicolae). Nicolae, la rândul lui a făcut un testament ca lasă toate bunurile mobile și imobile fiicei ei din prima căsătorie (Ioana). Între timp relația personală dintre Nicolae si fiica ei Ioana s-a stricat, iar Nicolae dorește sa lase apartamentul lui mie. Caut o modalitatea pentru a intra în proprietatea apartamentului respectiv, astfel incat aranjamentul sa nu poată fi atacat de Ioana, înainte sau după decesul lui Nicolae. Între mine și Nicolae nu exista relații de rudenie, în afara faptului ca a fost soțul surorii mamei mele.

Întrebări:
1. Pentru a revoca testamentul deja făcut (conform careia lăsa totul Ioanei) Nicolae trebuie sa meargă la același notar care a autentificat testamentul, sau poate merge la orice notar?

2. Care ar fi cea mai potrivită procedura/forma legală pentru a intra în posesia apartamentului menționat (înainte sau după decesul lui Nicolae), date fiind cele de sus, astfel incat aranjamentul sa nu poată fi atacat în niciun fel de Ioana? Sa fac un contract de vanzare cumpare la pret real ar fi dificil, ca nu am de unde sa platesc pretul real al apartamentului.

Donație? Contract de vanzare-cumparare? Contract de renta viagera? Sau altceva?- mentionez ca nu tin neaparat sa intru în posesia apartamentului înaintea decesului lui Nicolae, deci și un contract de genul renta viagera ar fi OK pt. mine, atata timp cat nu se poate ataca de către Ioana, bineinteles atata timp cat eu îmi îndeplinesc obligațiile contractuale.


Cu Stimă,
Attila
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2021
zsigmondati, utilizator
Cel mai recent răspuns: zsigmondati , utilizator 10:07, 30 Iulie 2021
~ Conținut șters la cerere ~
1. Nu, poate merge la orice notar.
2. Incheiati un contract de intretinere cu rezerva uzufructului viager si preconstituiti-va toate dovezile posibile cum ca prestati efectiv intretinerea.


Voinea Liviu a scris:

Orice act poate fi atacat,chiar si contractul de vanzare.
Mai raman de vazut sansele de a fi anulat.




OK, da, am pus intrebarea gresit. Oricine poate ataca orice. Sa pun intrebarea altfel:

Care forma mi-ar da cele mai bune sanse?

Pe ce baza poate cineva sa atace un contract de renta viagera astfel incat sa aibe sanse de castig, daca eu imi indeplinesc toate obligatiile?

Numai bine ,
Attila


MihailZC a scris:

1. Nu, poate merge la orice notar.
2. Incheiati un contract de intretinere cu rezerva uzufructului viager si preconstituiti-va toate dovezile posibile cum ca prestati efectiv intretinerea.


Sa prestez intretinere nu o sa pot, pentru ca nu locuiesc in tara. Dansul are o “angajata” care se ocupa de toate. Din punctul de vedere al domnului Nicolae, rezerva uzufructului nu este neaparat necesara a fi inclusa in contract.

Care este diferenta dintre contractul de intretinere si contractul de renta viagera? Este unul mai bun/sigur decat celalalt?

Numai bine,
Attila
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Renta viagera imobiliare SVD SVD Sarbatori fericite ! Cit de sigur este un contract de renta viagera imobiliara ? Ce conditii trebuie stipulate pentru a da siguranta primirii, pe toata durata ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere vs renta viagera gi-jane2 gi-jane2 Buna ziua! As avea nevoie de un sfat, poate reusesc , cu ajutorul dumneavoastra sa aleg o solutie corecta sau care sa implice mai putine riscuri de a fi ... (vezi toată discuția)