Buna ziua!
As avea nevoie de un sfat, poate reusesc , cu ajutorul dumneavoastra sa aleg o solutie corecta sau care sa implice mai putine riscuri de a fi atacata cu succes.
Doresc sa intru in proprietatea unei garsoniere a bunicii mele (86 ani). In garsoniera nu locuieste nimeni si are ceva datorii, pe care as vrea sa le preiau prin contract, nu sa le platesc acum.
Dansa are (ar avea) mostenitori rezervatari pe fiica ei (mama mea) si 2 nepoti (copiii fiului decedat)
Batrana e institutionalizata intr-un camin de batrani la 600 km distanta si nu cred ca am cum sa prestez intretinere... nu are nevoie de haine, medicamente , ci de bani pt a completa diferenta intre pensia ei si costul locului in camin.
Daca as incheia un contract de renta viagera cu dansa prin care sa ma oblig la o plata lunara catre dansa si eventual catre fiica dansii ( pe care oricum tot eu o intretin), ar fi bine, ar fi mai sigur sa am 2 credirentieri ? Pe ce motiv ar putea ataca nepotii actul? Daca batrana nu mai traieste suficient de mult inca sa beneficieze de bani lunar, obligatia mea baneasca se transmite lor?
Nu prea imi dau seama de diferentele (avantaje, dezavantaje) dintre un contract de intretinere si cel de renta :sorry:
Si as vrea ca si notarul sa fie impacat cu solutia, ca n-o las pe batrana in voia sortii... sa nu ma trimita cu batrana la IML, ca dansa nu se poate deplasa ( are un picior rupt). Domiciliul batranei e in Bucuresti si caminul e undeva langa Botosani.
Multumesc
Renta viageră şi întreţinerea au amândouă caracter aleatoriu, deci, judecând numai prin prisma acestui lucru, n-am putea sfătui pe cineva dacă e bine să aleagă între unul sau altul (este ca şi cum v-am spune dacă să luaţi un credit în lei sau în valută, existând riscuri şi de o parte, şi de alta).
Însă, judecând prin prisma altor criterii, în situaţia de faţă v-aş recomanda un contract de rentă viageră, deoarece prestarea întreţinerii ar fi destul de laborios de făcut şi atunci puteţi avea probleme cu moştenitorii după decesul înstrăinătoarei, în situaţia în care ar face dovada că n-aţi întreţinut-o corespunzător.
Aveţi grijă cu 2 credirentieri, pt. că după decesul unuia, nu se va înjumătăţi rata, ci aceeaşi rată trebuie să o plătiţi celuilalt credirentier, şi este posibil să aveţi destul de mult de plătit de-acum înainte. Nu zic că nu aţi ieşi în avantaj faţă de preţul imobilului, eu doar v-am pus în vedere.
Actul ar putea fi atacat de cei interesaţi dacă actualul proprietar ar avea o boală care i-ar aduce în curând moartea iminentă, iar dv. aţi fi cunoscut acest lucru.
De asemenea, contractul de rentă viageră este nul în situaţia în care credirentierul are o boală din care moare după cel mult 20 de zile de la constituirea rentei, considerându-se faptul că nu există un element esenţial al actului juridic civil - anume cauza.
Eu nu aş recomanda contractele "hibride" (vâzare cu clauză de întreţinere, donaţie cu sarcina întreţinerii ş.a.m.d.)
Cu excepţia situaţiilor când părţile chiar ştiu ce fac, şi contractul respectiv chiar ilustrează efectiv situaţia lor reală, de cele mai multe ori aceste contracte se încheie pentru că "aşa au auzit ele" (părţile) că "e mai bun" sau că "se sparge mai greu".
Oricum, de contract de întreţinere cu clauză de întreţinere, recomandat de colega athe, nu am auzit până acum. ;)
Va multumesc ca mi-ati raspuns
da, nu pot face de vanzare cu clauza ( de niciuna) , ca nu pot dovedi ca am dat bani. nici contract de intretinere nu stiu daca pot sa fac, pt ca nu pot presta, nu pot decat sa trimit lunar o suma de bani.
in privinta rentei daca o platesc doar fata de batrana, nu o sa platesc prea mult timp si mi-e ca imi sar nepotii ca am platit prea putin. daca o trec si pe mama ca si credirentier, o sa depasesc cu mult valoarea imobilului (15000 eu), dar ma gandeam ca notarul ar accepta mai usor un astfel de act.
in privinta sanatatii ei, batrana nu sufera de o boala anume, care sa-i aduca moartea imediat, insa starea ei nu e prea buna.. nu prea mai aude, nu prea vede, si-a rupt piciorul din sold (s-a refacut cat de cat, dar tot nu merge), ia pastile de inima etc, etc.
am uitat sa intreb, in care din cazuri as putea sa vand imobilul? in cazul rentei , am ipoteca pe el?
in care din cazuri (intretinere, renta), pot prelua garsoniera cu datorii?
@vbc, cu cine va judecati, cu intretinutul sau cu mostenitorii lui?