Buna ziua!
În vederea eliberării unui certificat de naştere românesc, pentru un copil de 17 ani si 10 luni, nascut in Turcia, de o mamă româncă, care are pe certificatul de naştere turcesc doar prenumele tatălui, român şi el, M.A.E. român ne-a anunţat că trebuie făcută acţiune in justiţie pentru stabilirea filiatiei faţă de tatăl copilului născut în afara căsătoriei.
Întrebarea mea este:
- având în vedere că mama şi copilul nu au mai avut legături cu tatăl niciodată, nici nu ştiu unde stă, nici care este numele de familie al acestuia, se poate face actiune in justitie pentru eliminarea de pe certificatul de naştere a prenumelui tatălui, adică o acţiune privind stabilirea inexistenţei filiaţiei tatălui?
Bună seara! Fiţi amabili, pentru infracţiunea de loviri şi alte violente, 6 ani şi jumătate între comunicarea deciziei de clasare şi redeschiderea urmăririi penale, timp în care nu s-a mai făcut şi nu s-a mai comunicat nimic în dosar, sunt suficienţi pentru intervenţia prescripţiei?
Mulţumesc de asistenţă domnule avocat!
Raţionamentul meu a fost următorul:
-data comunicării înştiinţării este 27 aprilie;
-în înştiinţare este menţionat faptul că :) comunicarea minutei se consideră îndeplinită în 7 zile dacă nu mă prezint la grefă, ceea ce îmi este imposibil, deci pe data de 4 mai se împlineşte termenul de 7 zile;
-apel pot declara în 10 zile de la comunicarea minutei deci mai adaug 10 zile începând cu 4 mai;
- a zecea zi cade luni 14 mai, dar cum ultima zi a termenului nu se ia în considerare rezultă că marţi 15 mai, până la închiderea grefei instanţei pot depune apelul.
Dacă am greşit undeva rog corectare.
In cazul primirii unei înştiinţări de la judecătorie în data de 27 aprilie pentru prezentare în 7 zile la grefă în vederea comunicării minutei, cu precizarea că neprezentarea în acest termen înseamnă că minuta se consideră comunicată, este corect calculul meu în ceea ce priveşte ultima zi posibilă de a depune apel ca fiind ziua de 15 mai?