avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Activitate Vilmaretta

Activitate Vilmaretta

Buna ziua. Sunt proprietara la un apartament dintr-un imobil monument istoric, de curand s-a decis repararea fatadei imobilului dupa ce consiliul local a trimis adresa catre toti proprietarii de imobile din zona centrala a orasului sa se angajeze in refatadizarea cladirilor mai mult sau mai putin deteriorate. S-a adus la sedinta locatarilor o oferta de la o firma care a demarat lucrarea, iar banii - cota parte fiecarui apartament - s-au platit de catre aproape toti locatarii, eu ramanand in urma din cauza unor probleme personale. Eu personal mai sunt restanta cu cca jumatate din suma, reusind sa achit doar in rate mai mici.
Intre timp s-a ivit problema refacerii acoperisului la imobil, deoarece acesta este puternic deteriorat. Sunt direct interesata de acest aspect, deoarece apartamentul meu se afla chiar sub pod, iar in pod curge apa, ne-a inundat deja. Acest lucru am tot anuntat in ultimii 1o ani, dar nu am fost luata in serios de catre presedintele asociatiei, nu s-a intervenit cu oameni meseriasi. Cand am putut, am mai carpit noi ca sa nu ne curga apa in casa. Acum, noi toti locatarii am cazut de acord cu faptul ca trebuie reparat acoperisul integral. Doar ca restul locatarilor vor sa faca lucrarea cu aceeasi firma care a lucrat la fatada. Eu ma opun din mai multe motive: 1. cand au fost in pod sa verifice starea acoperisului, au dizlocat cateva tigle, pe care nu le-au mai pus la loc iar noi ne-am trezit cu alta paguba, inca o inundatie pe tavan. I-am anuntat, intr-un tarziu au pus inapoi tiglele cu comentariile de rigoare si cu negarea faptului ca ei ar fi cauzat paguba. 2. in oferta nu specifica perioada de garantie a lucrarii. 3. nu exista contraoferta pentru repararea acoperisului. Nu in ultimul rand, anul acesta nu pot sa contribui cu alte mii de euro la aceste reparatii, lucru care am anuntat in scris catre toti proprietarii. Problema e ca ceilalti proprietari m-au atacat ca sunt rau-platnica, ma lovesc de foarte multa rautate din partea lor, inclusiv amenintari cu datul in judecata daca nu voi plati la timp - adica in maxim 3o de zile de la semnarea contractului cu constructorul. Repet, lucrarea inca nu este comandata, si se pare ca desi mai exista vecini carora li se pare prea scumpa oferta si si ei ar astepta contraoferta, nu prea dau glas parerii lor.
Sugestia mea era sa se inceapa adunarea banilor si cand se aduna, abia atunci sa comandam lucrarea. Tot asa am cerut sa ce ceara si contraoferte. Sunt vorbe desarte, si sunt atacata si amenintata in continuare.
Intrebarea mea este care imi sunt drepturile in aceasta situatie?
Multumesc. A fost evaluatorul, parea in regula totul. Ne-a spus ca ne putem apuca de renovari dar sa documentam mai departe toti pasii fotografic si sa adunam facturile, insa despagubirea depinde de Bucuresti si va dura ceva timp. Aveti habar cam cat poate sa dureze?
Multumesc. Poze avem, are si politia si am facut si noi. Dar cu expertii astia... te costa mult, nu-i asa?
Vineri in zori am fost victimele unei explozii de anvelopa TIR in urma careia casa in care locuim s-a avariat: toate geamurile de pe partea frontala s-au spart, geamuri laterale s-au crapat si a cazut tencuiala in mai multe locuri pe fatada, poarta dislocata etc. Mai mult, in camerele unde s-au spart geamurile am avut materii prime pentru prelucrare, care s-au deteriorat din cauza cioburilor de sticla imprestiate peste tot. Si mai mult, in ziua in care s-a intamplat nenorocirea, noi trebuia sa participam la un targ, insa din cazua evenimentului nu ne-am putut duce si astfel am pierdut o zi de vanzari. La paguba se adauga si faptul ca sotul meu a trebuit sa protejeze geamurile sparte cu solutii temporare, care ne-a luat timp si materiale. Casa nu este asigurata. Dupa producerea evenimentului am anuntat la 112, au trimis o ambulanta (soferul s-a ranit grav in cioburi de cauciuc explodat si sticla) si politia. Politia ne-a luat declaratiile si ne-a pus in legatura cu compania in proprietatea careia este camionul in cauza. Seful companiei de transport, cu care am vorbit, a vrut initial sa ne dea 2oo de lei insa cand a inteles ca pagubele sunt mult mai mari, a spus ca e treaba asiguratorului si ca va veni luni cineva sa constate. Cum azi (luni) nu s-a intamplat nimic, l-am sunat din nou si ne-a zis ca nu vine asiguratorul, doar dupa ce procesul verbal de la politie ajunge de la procuratura la ei. A mai zis ca noi trebuie sa umblam dupa asigurator, ne-a dat si nr de polita a firmei. Am sunat la compania de asigurari, am anuntat evenimentul si acum asteptam sa ne contacteze cineva de la ei. Seful de la compania de transport o cam scalda, spune mereu altceva si e clar ca nu ii convine nici sa se anunte la asigurari evenimentul, nici sa ne plateasca pagubele reale, doar o suma minima sa ne dea "din buzunar" care nu ar acoperi nici macar sticla pentru geamurile sparte pe 2 nivele, nemaivorbind de celelalte pagube. Intrebarea e cum sa procedam pentru a primi in mod sigur despagubirile? Nu am vrea sa ajungem in instanta dar nici sa ramanem cu paguba.
Buna ziua. Sotul meu este cetatean dublu. S-a nascut in Romania, a dobandit si cetatenia maghiara fara sa renunte la cea romaneasca. In urma cu 18 ani si-a schimbat resedinta din Romania in Ungaria, pastrandu-si totusi identitatea, CNP-ul si aici. Intre timp si-a pastrat ambele locuri de munca: si in Romania, si in UNgaria, platind toate darile la zi. De revelion a alunecat pe o pata de gheata la coborarea din masina si si-a rupt glezna. A fost primit de spitalul de urgenta sectia ortopedie, a fost si operat, s-a ales cu 5 tije, 2 surube, placute si sarme in glezna. Acum apare problema: cnd sa primeasca biletul de iesire din spital, „nu se poate”, pentru ca nu figureaza ca si asigurat in Romania, cu toate ca are toate darile platite la zi, de mai bine de 20 de ani. La casa de asigurari ni s-a spus ca neavand adresa fizica in Romania, nu poate beneficia de asigurare medicala.
Intrebarea noastra este: daca darile sunt platite la zi - lucru confirmat si de angajatii casei, care au verificat situatia lui pe baza CNP-ului -, cum de nu beneficiaza de serviciile de sanatate? Ce se intampla cu banii platiti de-a lungul anilor, totalizand o suma de peste 2o.ooo lei dupa calculele lui?
Mentionez ca avand rude care traiesc in strainatate (care nu si-au schimbat adresa de resedinta, dar au asigurarea platita acolo), stiu ca in alte tari europene nu asa se procedeaza. Asigurarea platita in acel stat ii asigura serviciile medicale, inclusiv concediu de boala atunci cand este cazul.
Pentru clarificarea situatiei si/sau recuperarea banilor platiti catre statul roman trebuie sa actionam in instanta? Va rog sfatuiti-ne.
Multumim