Buna ziua. Sotul meu este cetatean dublu. S-a nascut in Romania, a dobandit si cetatenia maghiara fara sa renunte la cea romaneasca. In urma cu 18 ani si-a schimbat resedinta din Romania in Ungaria, pastrandu-si totusi identitatea, CNP-ul si aici. Intre timp si-a pastrat ambele locuri de munca: si in Romania, si in UNgaria, platind toate darile la zi. De revelion a alunecat pe o pata de gheata la coborarea din masina si si-a rupt glezna. A fost primit de spitalul de urgenta sectia ortopedie, a fost si operat, s-a ales cu 5 tije, 2 surube, placute si sarme in glezna. Acum apare problema: cnd sa primeasca biletul de iesire din spital, „nu se poate”, pentru ca nu figureaza ca si asigurat in Romania, cu toate ca are toate darile platite la zi, de mai bine de 20 de ani. La casa de asigurari ni s-a spus ca neavand adresa fizica in Romania, nu poate beneficia de asigurare medicala.
Intrebarea noastra este: daca darile sunt platite la zi - lucru confirmat si de angajatii casei, care au verificat situatia lui pe baza CNP-ului -, cum de nu beneficiaza de serviciile de sanatate? Ce se intampla cu banii platiti de-a lungul anilor, totalizand o suma de peste 2o.ooo lei dupa calculele lui?
Mentionez ca avand rude care traiesc in strainatate (care nu si-au schimbat adresa de resedinta, dar au asigurarea platita acolo), stiu ca in alte tari europene nu asa se procedeaza. Asigurarea platita in acel stat ii asigura serviciile medicale, inclusiv concediu de boala atunci cand este cazul.
Pentru clarificarea situatiei si/sau recuperarea banilor platiti catre statul roman trebuie sa actionam in instanta? Va rog sfatuiti-ne.
Multumim
Cel mai recent răspuns:
POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
17:20, 10 Ianuarie 2017