avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Asigurare de sanatate cetatean dublu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Asigurare de sanatate cetatean dublu

Buna ziua. Sotul meu este cetatean dublu. S-a nascut in Romania, a dobandit si cetatenia maghiara fara sa renunte la cea romaneasca. In urma cu 18 ani si-a schimbat resedinta din Romania in Ungaria, pastrandu-si totusi identitatea, CNP-ul si aici. Intre timp si-a pastrat ambele locuri de munca: si in Romania, si in UNgaria, platind toate darile la zi. De revelion a alunecat pe o pata de gheata la coborarea din masina si si-a rupt glezna. A fost primit de spitalul de urgenta sectia ortopedie, a fost si operat, s-a ales cu 5 tije, 2 surube, placute si sarme in glezna. Acum apare problema: cnd sa primeasca biletul de iesire din spital, „nu se poate”, pentru ca nu figureaza ca si asigurat in Romania, cu toate ca are toate darile platite la zi, de mai bine de 20 de ani. La casa de asigurari ni s-a spus ca neavand adresa fizica in Romania, nu poate beneficia de asigurare medicala.
Intrebarea noastra este: daca darile sunt platite la zi - lucru confirmat si de angajatii casei, care au verificat situatia lui pe baza CNP-ului -, cum de nu beneficiaza de serviciile de sanatate? Ce se intampla cu banii platiti de-a lungul anilor, totalizand o suma de peste 2o.ooo lei dupa calculele lui?
Mentionez ca avand rude care traiesc in strainatate (care nu si-au schimbat adresa de resedinta, dar au asigurarea platita acolo), stiu ca in alte tari europene nu asa se procedeaza. Asigurarea platita in acel stat ii asigura serviciile medicale, inclusiv concediu de boala atunci cand este cazul.
Pentru clarificarea situatiei si/sau recuperarea banilor platiti catre statul roman trebuie sa actionam in instanta? Va rog sfatuiti-ne.
Multumim
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:20, 10 Ianuarie 2017
Puteti sesiza CNAS in scris, cu nr. de inregistrare/ data si sa cereti explicatii. Puteti trimite sesizarea prin posta cu confirmare de primire.
Anexati in copie xerox documente care sa confirme plata taxei in tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In caz de fractura, ma poate obliga angajatorul sa ma deplasez ? VasileDo VasileDo Buna ziua, in data de 19.12.2012 am alunecat pe gheata am fost la spital si mi sa spus ca am fractura la picior, am anuntat seful ca intru in medical 14 zile. ... (vezi toată discuția)
Gratuitate servicii medicale pentru copiii nascuti in romania martamuresan martamuresan Lucrez la o Clinica Ginecologie-Obstetrica Cluj, sectia de Nou-Nascuti. Dupa 12 ore de la nastere a fost transferat la noi un prematur de 34 de saptamani in ... (vezi toată discuția)
Eliberare formulare european e1 s1 pentru asigurari medicale in ue dodo1 dodo1 As dori cateva lamuriri cu privire la eliberarea formularului S1 (fost: E106, E109, E120 şi E121). Pentru eliberarea formularului european S1 se cere, ... (vezi toată discuția)