avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Am rămas fără geamuri și cu imobilul avariat din ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Am rămas fără geamuri și cu imobilul avariat din cauza unei explozii de anvelopă în fața casei. Cum să procedăm pentru a primi despăgubirile?

Vineri in zori am fost victimele unei explozii de anvelopa TIR in urma careia casa in care locuim s-a avariat: toate geamurile de pe partea frontala s-au spart, geamuri laterale s-au crapat si a cazut tencuiala in mai multe locuri pe fatada, poarta dislocata etc. Mai mult, in camerele unde s-au spart geamurile am avut materii prime pentru prelucrare, care s-au deteriorat din cauza cioburilor de sticla imprestiate peste tot. Si mai mult, in ziua in care s-a intamplat nenorocirea, noi trebuia sa participam la un targ, insa din cazua evenimentului nu ne-am putut duce si astfel am pierdut o zi de vanzari. La paguba se adauga si faptul ca sotul meu a trebuit sa protejeze geamurile sparte cu solutii temporare, care ne-a luat timp si materiale. Casa nu este asigurata. Dupa producerea evenimentului am anuntat la 112, au trimis o ambulanta (soferul s-a ranit grav in cioburi de cauciuc explodat si sticla) si politia. Politia ne-a luat declaratiile si ne-a pus in legatura cu compania in proprietatea careia este camionul in cauza. Seful companiei de transport, cu care am vorbit, a vrut initial sa ne dea 2oo de lei insa cand a inteles ca pagubele sunt mult mai mari, a spus ca e treaba asiguratorului si ca va veni luni cineva sa constate. Cum azi (luni) nu s-a intamplat nimic, l-am sunat din nou si ne-a zis ca nu vine asiguratorul, doar dupa ce procesul verbal de la politie ajunge de la procuratura la ei. A mai zis ca noi trebuie sa umblam dupa asigurator, ne-a dat si nr de polita a firmei. Am sunat la compania de asigurari, am anuntat evenimentul si acum asteptam sa ne contacteze cineva de la ei. Seful de la compania de transport o cam scalda, spune mereu altceva si e clar ca nu ii convine nici sa se anunte la asigurari evenimentul, nici sa ne plateasca pagubele reale, doar o suma minima sa ne dea "din buzunar" care nu ar acoperi nici macar sticla pentru geamurile sparte pe 2 nivele, nemaivorbind de celelalte pagube. Intrebarea e cum sa procedam pentru a primi in mod sigur despagubirile? Nu am vrea sa ajungem in instanta dar nici sa ramanem cu paguba.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:18, 12 Iulie 2018
Un prim pas ar fi sa faceti poze cu situatia actuala. Este bine sa contactati un expert tehnic judiciar in specializarea ctii. care sa evalueze stricaciunile si un expert contabil judiciar care sa evalueze pagubele vizibile, inclisiv pierderile de care amintiti cu targul.
Daca societatea de asigurari nu va despagubeste astfel incat sa fiti multumiti va trebui sa deschideti actiune in justitie, dupa caz impotriva asiguratorului si/ sau a firmei de transport.
Expertizele susamintite pot fi avute in vedere de instanta de judecata, daca sunt efectuate de experti judiciari.
Multumesc. Poze avem, are si politia si am facut si noi. Dar cu expertii astia... te costa mult, nu-i asa?
Fiecare expert stabileste onorariul sau in functie de obiectivele stabilite pentru expertizare, volumul de lucru, cheltuielile cu deplasarea, taxe si impozite pe care le plateste, etc. Onorariile nu sunt modice.
Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie
Art. 10. - Prevederi generale
(2) Asigurătorul RCA acordă despăgubiri pentru prejudiciile produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie și pentru cheltuielile făcute de aceștia în procesul civil, în conformitate cu:

a) nivelul impus de legislația statului membru pe teritoriul căruia s-a produs accidentul sau la nivelul legislației din România în cazul în care acesta din urmă este mai mare;

b) nivelul impus de legislația din România, în cazul în care persoanele prejudiciate sunt cetățeni ai unor state membre, în timpul unei călătorii ce leagă direct două teritorii în care se aplică Tratatul privind Uniunea Europeană și Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, dacă nu există birou național auto competent pe teritoriul traversat în care s-a produs accidentul.

(3) Despăgubirile se acordă în cuantum egal cu întinderea prejudiciului până la limita maximă de răspundere a asigurătorului RCA care este egală cu valoarea cea mai mare dintre limita de răspundere prevăzută în legislația aplicabilă, conform prevederilor alin. (2), și cea prevăzută în contractul RCA.

(2) Fără a se depăși limitele de răspundere prevăzute în contractul RCA, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (4) și (5) și în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a contractului RCA, asigurătorul RCA acordă despăgubiri în bani pentru:

a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;

b) prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere și înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparații, dovedite cu acte sau expertiză;

c) costuri privind readucerea vehiculului la starea dinaintea evenimentului asigurat, dovedite cu documente emise prin sisteme specializate sau prin documente emise în condițiile legii;

d) prejudicii reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opțiunii persoanei prejudiciate;

e) cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată sau cheltuieli aferente în cazul soluționării alternative a litigiului dacă soluția este favorabilă persoanei prejudiciate;

f) cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat, aparținând terțului păgubit, de la locul accidentului la locația în care se găsește centrul de constatare daune, la unitatea reparatoare aleasă de păgubit în vederea reparării vehiculului, cel/cea mai apropiat/apropiată de locul producerii accidentului sau de domiciliul persoanei prejudiciate, după caz, dacă respectivul vehicul nu se mai poate deplasa prin mijloace proprii, iar asigurătorul nu asigură transportul.

(3) Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul - pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulației publice, în incinte și în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cât și în timpul staționării vehiculului asigurat, asigurătorul RCA acordă despăgubiri până la limita de răspundere prevăzută în contractul RCA pentru:

a) prejudiciul produs de dispozitivele sau instalațiile cu care a fost echipat vehiculul, inclusiv pentru prejudiciul produs din cauza desprinderii accidentale a remorcii, semiremorcii ori a atașului tractat de vehicul;

b) prejudiciul produs din culpa conducătorului vehiculului asigurat;

c) prejudiciul produs prin fapta lucrului, când prejudiciul își are cauza în însușirile, acțiunea sau inacțiunea vehiculului, prin intermediul altui lucru antrenat de deplasarea vehiculului, prin scurgerea, risipirea ori căderea accidentală a substanțelor, materialelor sau a obiectelor transportate;

d) prejudiciile provocate terților, drept consecință a deschiderii ușilor vehiculului, în timpul mersului sau atunci când vehiculul este oprit ori staționează, de către pasagerii acestuia, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranța deplasării celorlalți participanți la trafic;

e) prejudiciile provocate terților, drept consecință a conducerii vehiculului sub influența băuturilor alcoolice sau a stupefiantelor.
Buna seara. Toate pagubele sunt acoperite de polita RCA. Dvs trebuie sa sunati la asigurator, iar termenul legal pentru constatare este de 3 zile. Va trebui sa demonstrati cu documente toate prejudiciile suferite, inclusiv masirile pentru limitare a pgubei (protejarea temporara a geamurilor). Despagubirea o veti primi doar dupa ce vine hartia de la politie, va solicita si asiguratorul asta, pentru ca de acolo vor rezulta cauzele si imprejurarile evenimentului, si culpa masinii asigurate de ei). Ref la pierderile pentru ca nu v-ati mai dus la targ/expozitie va trebui sa le demonstrati cu documente anterioare (cam cat ati vandut la alte targuri, sau la acelasi in editia anterioara, sau alte poerderi din neprezentarea dvs acolo). Patronul firmei de transp nu are nici o obligatie financiara fata de dvs, ci doar daca doreste el sa va intelegeti amiabil fara a mai folosi polita rca a masinii. Imi cer scuze pt greseli, am scris de pe telefon.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2018
ionescumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Cât este amenda pt alcoolemie 0.83 in aer pur expirat, cu accident? Mari96 Mari96 O persoana cu alcoolemia 0.83 a făcut accident ( a lovit o alta masina datorită nepastrarii distanței, în mașină lovită se afla un copil. La fața ... (vezi toată discuția)
Despăgubire transport platformă pe rca-ul vinovatului ottotavy ottotavy Va salut, Dupa un accident in urma caruia autoturismul meu nu se mai poate deplasa am chemat platforma pentru a il aduce la constatare si apoi la ... (vezi toată discuția)
In urma unui accident sunt nevoit sa platesc si bunurile din masina? popclaudia19 popclaudia19 tatal meu a facut un accident . sia dat asigurarea celuilalt sasi repare masina ,acesta avea pasageri luati de la ocazie.unul din ei a avut un laptop si sa ... (vezi toată discuția)