avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Activitate ciprius

Activitate ciprius

Răspuns la discuția certificat de nastere romanesc
Buna ziua,
Tot intreb peste tot pe unde pot daca exista cineva care a trecut prin ce trec eu...Povestea a inceput in urma cu 10 ani dar legal sunt casatorit de 8 ani cu o filipineza...de cand am adus-o in Romania a inceput calvarul...pe scurt autoritatile sau mai bine zis functionarii publici sunt cel putin analfabeti cand vine vorba despre legi si despre oferirea de informatii la cetatenii platitori de taxe.
Cand ne-am casatorit am trecut prin momente de neintelegere a logicii procesului de casatorie propriu-zis.
Tipa de la Primarie a ajuns sa imi spuna ca citez "daca mai pui multe intrebari(ceea ce am certitudinea ca erau strict legate de legalitatea casatoriei cu o persoana ne-romana si aveam tot dreptul sa stiu daca ei nu ofereau informatiile din oficiu) nu te mai casatorim".
Logic ca am omis sa mai pun orice fel de intrebare dar uite ca acum ma lovesc inca o data de incapacitatea celor care iau salariu pentru a-si face meseria pentru care sunt platiti de cetatenii Romaniei si de strainii care lucreaza in Romania cum este sotia mea...
Am mai scris si pe alte forumuri si inca sper sa existe ceva concret care sa ma ajute de fapt sa o ajute pe sotia mea sa inteleaga de ce Romania e asa de "aiurea"...
O sa avem un bebe in curand si cu stupoare mi s- a spus ca nu o sa il pot inregistra, culmea, nu pentru ca sotia e straina, dar pentru ca numele ei este acelasi cu al meu pe pasaportul ei...va vine sa credeti? Am ramas mut pe bune...
Acum trebuie sa vin in completare.
Cand ne-am casatorit nu a putut sotia sa ia numele meu, mai bine sa fiu corect, nu am mai intrebat nimic de frica sa nu imi zica ca nu mai ne casatoreste...cum a zis ea asa am facut.
Fiind in urma cu 8 ani va dati seama ca a expirat pasaportul ei si a trebuit sa faca unul nou numai ca pe pasaportul nou e numele sotului(adica eu)...aici a inceput circul.
Aia de la Primarie m-au luat tare ca e imposibil sa obtin certificat de nastere pentru copilul meu care va fi roman nascut in Romania pentru ca in certificatul de casatorie vechi de 8 ani sunt alte nume...ei vor ca ea sa produca un act emis de Filipine cu ce vor ei...imi pare rau sa le anunt pe doamnele respective ca tara aia nu face ce vor ei.
Acum ce ramane de facut?
Mai am cam 5 luni pana naste sotia si chiar nu mai am putere sa mai inteleg nimic.
Ce trebuie facut?
Cele de la Primarie tin tare ca e imposibil.
Nu mai bine ma duc in lume si o las sa nasca in alte tari din UE unde nu conteaza daca numele dupa casatorie e sau nu trecut pe un act(adica nu exista rubrica "Nume dupa casatorie" care nu are nici o putere in alta tara ?...
Daca exista cineva care a trecut prin ceva similar va rog sa ma luminati ca simt ca iau foc de suparare.
Sotia nu are rezidenta permanenta, asta ar putea fi un impediment?
Dvs. spuneti ca as putea avea noroc in incercarea de a face cererea de schimbare a numelui pe certificatul de casatorie dintr-un motiv anume pe cale administrativa?
Cei de la DEPABD mi-au trimis un scan cu ceva ce au verificat si m-au sfatuit sa incerc sa ma adresez instantei conform Art. 57 din legea 119/1996.
Ce parere aveti?
Inca nu am incercat si asta deoarece, ma repet, sotia nu este inca cetatean roman.
Va multumesc foarte mult pentru incurajare dar dupa cum am spus mai devreme sotia are toate actele cu numele meu dar pe certificatul de casatorie are inca numele de fata pentru ca la momentul casatoriei in 2010 nu am putut sa schimbam pasaportul...sotia este filipineza. Nu exista ambasada Filipinelor in Romania. Nu poate calatori in afara tarii. Cei de la ambasada din Budapesta vin de 2 ori pe an in Romania si stau 3 zile...Suntem foarte dezamagiti de autoritati. Fiecare oras are alte raspunsuri...am irosit foarte multi bani pe acte si zboruri ca sa aflam ca de fapt ni s-a spus sa facem ceva ce nu se poate face acolo unde am fost trimisi...am aflat dupa ce am zburat cate 15 ore...acum problema mea este de ce oare cei care ar trebui sa ne informeze sunt cei care ne baga mai rau in bebele? Si cand ii luam la intrebari ei se fac ca au treaba...oare ei nu au familii oare nu au pe cineva in familie care este casatorit cu un strain sau o straina?
Va rog sa imi dati mai multe detalii deoarece de cand m-am casatorit am inceput sa gandesc ca un avocat si sa ma informez dar din cate stiu pe cale administrativa pot schimba numele doar cetatenii romani.
In curand urmeaza sa nasca sotia dar e o alta problema si anume nu vom putea sa inregistram copilul desi sotia are toate actele cu numele meu mai putin certificatul de casatorie.
Buna ziua.

Suntem casatoriti de 8 ani dar din motive personale sotia cetatean asiatic nu a luat numele meu deoarece la momentul respectiv avea viza de America iar daca lua numele implicit trebuia sa schimbe si pasaportul si viza se anula si nu era timp pentru asta...In alta ordine de idei am reusit sa obtinem permis de sedere romanesc cu numele meu si bineinteles asta a fost posibil deoarece ea a obtinut pasaportul cu numele meu de la ambasada tarii ei. Asteptam un bebe si cei de la starea civila au spus ca nu pot sa inregistreze copilul din cauza ca sotia are 2 identitati...repet ca autoritatiile din tara sotiei nu au aceasta rubrica "Numele dupa casatorie" deci la ei in sistem schimbarea de nume s-a facut automat.
Ce pot sa fac? Poate ambasada lor sa emita o hartie desi nu a facut sotia nici o cerere de schimbare a numelui ci doar cerere de re-innoire a pasaportului. Mentionez ca am primit pasaportul prin curier pentru ca nu exista ambasada tarii ei in Romania ci in Budapesta.
Nu suntem ilegal, sotia a mai avut un permis de sedere de 5 ani si anul trecut cand l-am reinnoit cei de la Imigrari i-au dat permis pe 1 an...

cei din Filipine i-au atras atentia sotiei ca e de datoria ei sa anunte autoritatile ca este casatorita si astfel datele in pasaport au fost schimbate din oficiu si asa sotia mea are belele acum...si eu sper sa se rezolve...va multumesc pentru incurajari si sper sa mai aflu si de la alti romani detalii sau experiente care nu pot decat sa ne intareasca si sa ne faca mai informati. Exact cum ati spus Dvs. cu siguranta sunt multe cupluri in situatia noastra si sigur se rezolva problemele in timp. Tot ce ne trebuie este multa rabdare si calm...
Fiti iubiti cu totii si sa avem sanatate si putere de intelegere !!!

[Cititi regulamentul de postare in forum si va rog sa folositi un limbaj decent, multumesc]
Sotia este filipineza si ne-am casatorit in Romania dar atunci cand ne-am casatorit am ales sa pastram numele neschimbate. Pasaportul sotiei a expirat si cel nou are numele meu pentru ca asa este specificat in constitutia Filipinelor si anume sotia ia numele sotului automat. Sunt speriat ca in certificatul de casatorie s-a pus numele sotiei dinainte de casatorie si acum este conflict de nume. Se poare schimba numele in certificatul de casatorie si apoi schimbarea in permis de sedere?