avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Sotia straina are pasaportul cu numele meu dar pe ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Sotia straina are pasaportul cu numele meu dar pe certificatul de casatorie incheiat in Romania are numele de dinainte de casatorie

Buna ziua.

Suntem casatoriti de 8 ani dar din motive personale sotia cetatean asiatic nu a luat numele meu deoarece la momentul respectiv avea viza de America iar daca lua numele implicit trebuia sa schimbe si pasaportul si viza se anula si nu era timp pentru asta...In alta ordine de idei am reusit sa obtinem permis de sedere romanesc cu numele meu si bineinteles asta a fost posibil deoarece ea a obtinut pasaportul cu numele meu de la ambasada tarii ei. Asteptam un bebe si cei de la starea civila au spus ca nu pot sa inregistreze copilul din cauza ca sotia are 2 identitati...repet ca autoritatiile din tara sotiei nu au aceasta rubrica "Numele dupa casatorie" deci la ei in sistem schimbarea de nume s-a facut automat.
Ce pot sa fac? Poate ambasada lor sa emita o hartie desi nu a facut sotia nici o cerere de schimbare a numelui ci doar cerere de re-innoire a pasaportului. Mentionez ca am primit pasaportul prin curier pentru ca nu exista ambasada tarii ei in Romania ci in Budapesta.
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2018
ciprius, utilizator
Cel mai recent răspuns: ciprius , utilizator 10:31, 15 Mai 2018
Unde s-a incheiat casatoria?
In Romania la Ploiesti.
Schimbarea numelui pe cale administrativa. Dureaza cam trei luni, sper ca bebe poate sa astepte ? :))
Va multumesc foarte mult pentru incurajare dar dupa cum am spus mai devreme sotia are toate actele cu numele meu dar pe certificatul de casatorie are inca numele de fata pentru ca la momentul casatoriei in 2010 nu am putut sa schimbam pasaportul...sotia este filipineza. Nu exista ambasada Filipinelor in Romania. Nu poate calatori in afara tarii. Cei de la ambasada din Budapesta vin de 2 ori pe an in Romania si stau 3 zile...Suntem foarte dezamagiti de autoritati. Fiecare oras are alte raspunsuri...am irosit foarte multi bani pe acte si zboruri ca sa aflam ca de fapt ni s-a spus sa facem ceva ce nu se poate face acolo unde am fost trimisi...am aflat dupa ce am zburat cate 15 ore...acum problema mea este de ce oare cei care ar trebui sa ne informeze sunt cei care ne baga mai rau in bebele? Si cand ii luam la intrebari ei se fac ca au treaba...oare ei nu au familii oare nu au pe cineva in familie care este casatorit cu un strain sau o straina?
Va rog sa imi dati mai multe detalii deoarece de cand m-am casatorit am inceput sa gandesc ca un avocat si sa ma informez dar din cate stiu pe cale administrativa pot schimba numele doar cetatenii romani.
OG 41/2003, art 5 pare sa va contrazica. Ati incercat procedura? Sotia doreste schimbarea numelui declarat la incheierea casatoriei, probabil din motiv de "notorietate", desi cred ca mai sunt si altele pe lista in care s-ar putea incadra.
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2018
CaraD, utilizator

Alte discuții în legătură

Schimbare nume sotie cetatean non-ue dupa casatorie in romania si schimbare nume in pasaport ciprius ciprius Sotia este filipineza si ne-am casatorit in Romania dar atunci cand ne-am casatorit am ales sa pastram numele neschimbate. Pasaportul sotiei a expirat si cel ... (vezi toată discuția)
Cum procedez ca sa pot calatori cu sotia filipineza in anglia? mariio86 mariio86 Sunt casatorit de aproape 5 ani cu o filipineza ,casatoria a avut loc in Cipru la biserica, ii trebuie viza? ce acte trebuie sa ii fac? (vezi toată discuția)
Nu vor sa imi inregistreze copilul la starea civila. bogdancristianpetre bogdancristianpetre Buna dimineata! Imi poate spune si mie cineva daca exista temei legal pentru a refuza inregistrarea copilului unui cetatean roman, copil nascut pe teritoriul ... (vezi toată discuția)