Suntem casatoriti de 8 ani dar din motive personale sotia cetatean asiatic nu a luat numele meu deoarece la momentul respectiv avea viza de America iar daca lua numele implicit trebuia sa schimbe si pasaportul si viza se anula si nu era timp pentru asta...In alta ordine de idei am reusit sa obtinem permis de sedere romanesc cu numele meu si bineinteles asta a fost posibil deoarece ea a obtinut pasaportul cu numele meu de la ambasada tarii ei. Asteptam un bebe si cei de la starea civila au spus ca nu pot sa inregistreze copilul din cauza ca sotia are 2 identitati...repet ca autoritatiile din tara sotiei nu au aceasta rubrica "Numele dupa casatorie" deci la ei in sistem schimbarea de nume s-a facut automat.
Ce pot sa fac? Poate ambasada lor sa emita o hartie desi nu a facut sotia nici o cerere de schimbare a numelui ci doar cerere de re-innoire a pasaportului. Mentionez ca am primit pasaportul prin curier pentru ca nu exista ambasada tarii ei in Romania ci in Budapesta.
Bine. Atunci incercati sa cititi textul de lege pe care vi l-am indicat. Alternativ, apelati la un avocat pentru consultatie pe larg / ajutor in rezolvarea problemei
Sotia nu are rezidenta permanenta, asta ar putea fi un impediment?
Dvs. spuneti ca as putea avea noroc in incercarea de a face cererea de schimbare a numelui pe certificatul de casatorie dintr-un motiv anume pe cale administrativa?
Cei de la DEPABD mi-au trimis un scan cu ceva ce au verificat si m-au sfatuit sa incerc sa ma adresez instantei conform Art. 57 din legea 119/1996.
Ce parere aveti?