Din 1997 avem depus la Primaria s4 un dosar de retrocedare a unui teren de 0,4 ha confiscat abuziv de regimul comunist. Bunicii mei au detinut 1,4 ha teren. Pentru 1 ha de teren s-a facut o restituire inainte de 1997. Toate actele de proprietate vechi sunt in regula. Cererea a fost formulata pe baza legii 169/1997; ulterior cred ca a mai aparut si legea 165/2013. Comisia Locala impreuna cu Comisia Municipiului Bucuresti au validat prin Hotararea 896 din anul 2003 articolul 18 anexa 39 acordarea acestor despagubiri. Totusi de atunci au trecut 20 de ani si n-am primit acel teren sau alta despagubire pentru el! Ce ne sfatuiti? Cum se poate debloca situatia?
ok; stiu; asa a aparut pe forum; acela era raspunsul pt avocat. Cat despre link e de pe site-ul casei de pensii Bucursti, la contact, program de audiente. Sunt niste email-uri si telefoane acolo.
Multumesc pentru experienta dv. Eu n-am ajuns atat de departe. Acum m-ati incurajat sa fac si eu demersurile necesare. N-am depus inca dosarul la Casa de Pensii. Am vazut raspunsul d-lui avocat, si se pare ca teoretic avem mai multe drepturi. Din pacate, e foarte posibil ca in practica sa fie alta situatie. Ce m-ar interesa pe mine e daca dv ati avut la dosar vechea decizie pe numele tatalui in original? (Eu nu mai am decat o copie) Si inca ceva: pe lista actelor necesare, de pe site-ul de la Casa de pensii figureaza si talon de pensie. Dar eu nu sunt la pensie sunt salariat. Dv in ce situatie sunteti?
Sunt din Bucuresti. Tatal meu, cand era in viata, la pensie, a fost refugiat din Ardeal si beneficiar a prevederilor legii 189/2000.
Decizia de la casa de pensii o am acasa doar in copie.
Ulterior el a decedat. Dupa el si mama mea a obtinut drepturi de mostenitor potrivit aceleiasi legi. Si aceasta decizie o am in copie acasa. Nu mai gasesc insa niciunul din aceste acte originale. Patintii au decedat.
Daca inteleg bine prevederile legii au fost completata de o noua lege, 154/2021.
Potrivit acesteia si copiii celor refugiati au unele drepturi ca mostenitori.
Intrebarea mea e daca si eu ca fiu al tatalui meu, si al mamei mele (ambii fosti beneficiari ai legii 189/2000) pot beneficia de unele compensatii/drepturi de urmas potrivit legilor in vigoare?
As vrea sa stiu daca pot face demersuri pe baza actelor ce le detin (fara sa mai am decizii;e parintilor in original) si ce drepturi as putea obtine, ca actual salariat.
Multumesc moderatorului pentru raspunsul promt. Am inteles ideea. Sa stiti ca si el doreste asta in clipele de luciditate. Vom incera asa, dar ma intreb daca pt a face o astfel de procura notarul nu va cere un certificat / atestat de la IML ( asa am auzit)? Aceeasi intrebare si in cazul mamei.
Sunt unul din cei 2 fii ai proprietarului unui apartament ce intentionam sa- l vindem. Tata, unul dintre proprietari are varsta de 90 ani si mari probleme cu memoria. Mama, al doilea proprietar e in varsta de 85 ani si e lucida. Cu totii, cei 2 parinti, eu si fratele meu (unicii mostenitori ai mamei si tatalui nostru) am hotarat sa vindem un apartament ce- l detin parintii, altul in afara de cel unde domiciliaza. Avem si un cumparator. Totul ar fi ok daca tata ar fi semnat actele la notar. Dar din cauza problemelor cu memoria a spus ca nu stie de vanzare. Asta desi de repetate ori chiar si in acea dimineata s- a declarat de acord cu vanzarea. Ce cale legala exista de a face aceasta vanzare cu acte in regula la notar? Mentionam ca toti din familie mai putin tata putem da orice fel de declaratie e nevoie la notar din care sa reiasa ca aceasta e vointa tuturor.