avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Activitate Marioaraconac

Activitate Marioaraconac

Răspuns la discuția TVA la vânzare de case vechi
Multumesc, stimate domnule contabil Andries!
Buna ziua,
Poate cineva sa clarifice noile modificari la TVA dupa 01.01.2024 la case si terenuri ? Pe net sunt publicate tot felul de aspecte care se contrazic iar unele nu sunt de inteles cu adevarat.
Am urmatoarea speta : Casa veche, la tara, suprafata utila depaseste de doua ori cei 120 mp care pe paginile anaf beneficiaza de reducere TVA. Casa are fosa septica, canalizare proprie cu o constructie anexa (garaj pt doua masini). A fost inregistrata ca terminata in 2007 si este locuita din 2013 .
Dupa datele vechi, la vânzarea casei si a terenului aferent, fiind mai veche de 3 ani, eram obligata sa platesc 1% impozit pe suma incasata. Vanzare-cumparare persoana privata la persoana privata. Referitor la modificarile din 2024 am gasit urmatoarea informatie :
TVA de 19% se aplică pentru:
• Apartamente care nu îndeplinesc condițiile pentru TVA de 9%.
• Apartamente cumpărate de o persoană fizică care a mai achiziționat o locuință cu TVA de 5%, cu o valoare mai mare de 600.000 lei, sau dacă proprietatea are o suprafață utilă mai mare de 120 mp sau nu este finisată conform legii.
• Proprietățile mai vechi de 3 ani.
As ruga pe cineva care este cunoscator in domeniu, sa-mi comunice daca, la vânzarea unei case, vechi, locuita pâna in momentul vânzari, trebuie sau nu sa platesc pe lânga impozit pe suma incasata si TVA de 19%, casa ne incadrându-se in nici ununul din exemplele zis clare de la ANAF. Daca intreb acolo o sa primesc pagini intregi de legi in care nu sunt sigura ca o sa ma descurc.
Multumesc anticipat celor care ma vor ajuta sa-mi fie clar si mie !
Multumesc! O sa o fac!
Buna ziua,
Rog pe cineva din forum sa ma ajute cu o solutie pt .rezolvarea urmatoarei situatii :
Pe pagina de internet a unei firme de vânzari imobiliare apare scoasa la vânzare prin licitatie vila care este proprietate mea si a sotului. Noi nu am plasat imobilul pe pagina spre vânzare. Totusi el apare ca trei anunturi cu trei locatii diferite a « proprietarului » X, domnul respectiv in baza unui contract cu o firmă la care a fost « Sales Associate » pâna in octombrie 2022 când a expirat contactul.
Contactat fiind, a negat orice amestec. Eu personal ma indoiesc.
Am incercat sa contactez atât pe e-mail cât si prin formularul online pe cineva de la firmă.
Nu am primit nici un raspuns. Din pacate »count down »-ul de la cele trei lictatii merge mai departe existând intre ele o diferenta doar de câteva zile.
Are cineva o ideie cum se poate solutiona aceasta ilegalitate ??
Multumiri anticipat !!
Răspuns la discuția Primesc pensie din strainatate.
Multumesc mult. Intrebarea mea era daca in declaratia unica pentu 2022 pe care o depun pâna la 25 mai 2023(eu n-am impozit la sursa si depun DU) trebuie sa iau sau nu in considerare aspectul cu Cass pt suma ce depaseste 4 mii de roni. Va multumesc anticipat daca mai reveniti inca o dat cu un raspuns! O zi frumoasa de iarna!
Buna ziua,
Primesc pensie din strainatate, Cu putin peste 4000 pe luna. Deoarece ordonanta privind plata Cass pt suma care depaseste 4000 roni a fost declarata neconstitutionala, iar pensionarii români care au pensii peste 4000 mii nu mai platesc cass , suma retinuta ilegal in 2022 se va restitui,stie cineva cum este cu pensiile din strainatate? Pentru pensia din strainatate eu depun Declaratie unica. In codul fiscal este prevazut ca pensiile din strainatate sunt tratate si si pensiile din tara. Logic nu ar trebuie sa platesc nici eu. Rog pe cineva care se cunoaste sa-mi comfirme sau sa-mi infirme ipoteza mea. Multumesc mult!
Buna
Rog un cunoscator sa ma indrume: unde pot sa descarc normele metodologice(regulamentul) de aplicare a legii 231 din august 2018.
Cu multumiri anticipate!
Buna ziua,
Cine poate sa ma lamureasca:?

Pt a primi pensie anticipata sunt conditii obligatorii:vârsta minim 60 ani, stagiu complet de cotizare 35 ani!
Poate fi stagiul complet de cotizare compus din o parte activitate"in alte conditii"(grupa II) si o alta parte de activitate in domeniul public? Mai clar: se pot cumula cele doua tipuri de activitati pt calcul "stagiu complet de cotizare"?

Multe multumiri pentru timpul si bunavointa de a-mi da un raspuns!