Am deschis o societate comercial cu scopul de a infiinta un centru de After School Care unde elevi ale caror parinti lucreaza si nu pot ramane acasa singuri vor fi supravegheati.
Sediul este in Corunca, iar punctul de lucru va fi in Tg-Mures. Cladirea este alcatuita din 3 apartamente: doua in posesia unei persoane, iar al treilea in posesia unei alte persoane, ambele fizice. Apartamentul pe care vreau sa inchiriez nu este inregistrat ca spatiu comercial. Proprietarii apartamentelor poseda numai imobilul, curtea fiind in posesia consiliului local al orasului, proprietarii apartamentelor avand drept de uz.
Intrebarile mele sunt:
1. Pot sa inchiriez apartamentul in proprietate privata pentru activitate comerciala desfasurata de un SRL?
2. Este suficient sa inchei un contract de comodat, sau este nevoie de un contract de inchiriere mai elaborat? In cazul unui contract de inchiriere care este procedura corecta si ce documente am nevoie?
3. Activitatea avand ca scop supravegherea copiilor, vreau ca o parte din curte ca teren de joaca. Curtea fiind in posesia consiliului local, trebuie sa cer aprobarea lor?
4. Activitatea va include si curs optional de limba engleza. Cadrul de instruire va fi complet detasat de sistemul public de invatamant. Este nevoie de aprobare de la inspectoratul scolar sau alte organe?
5. Alte lucruri la care trebuie sa fiu atenta?
M-am intors in tara in iulie 2016 supa 16 ani in Australia. Inainte de a ma muta din tara nu am posedat un autoturism in Romania si deci nu am stiut despre rovigneta si legislatia aferenta.
In Australia toate taxele de drum sunt incluse in cheltuielile de inscriere a autoturismului, si in costurile technice periodice. Taxele de folosire a autostrazilor sunt foarte bine communicate inainte de folosirea lor. Deci nu exista pericolul sa folosesc un drum in mod illegal sau fara sa platesc tarifele reglementate.
Daca totusi se intampla sa intru pe o autostrada cu plata, mi se ofera sansa sa platesc taxa ulterior in X zile.
Inapoi in Romania, am cumparat un autoturism, l-am inregistrat legal, RAR, etc. etc. Nici un organ official nu mi-a comunicat ca am nevode de rovigneta daca circul cu masina.
Dupa 6 luni am primit o amenda pentru neplatirea rovignetei. Evident ca am pus intrebari si am aflat ca am obligatia sa platesc taxa de drumuri peste ceea ce am platit deja pentru inscrierea autoturismului. Am platit rovigneta imediat dupa primirea amenzii.
Daca s-ar fi comunicat ca am aceasta obligatie, sau daca taxa ar fi fost inclusa in taxele de inscriere si verificare technical, nu as fi in acest predicament. Din punctual meu de vedere autoritatile au obligatia sa informeze publicul de obligatiile legale intr-un mod official, effective si clar. In cazul meu acest lucru nu s-a intamplat.
Intrebarea mea este: Din august 2016 am circulat in zone care sunt probabil monitorizate de camere video pentru detectarea rovignetelor. Cate amenzi se pot emite in mod legal in situatia mea, si care sunt drepturile mele legale in acest caz?