avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenzi continue pentru lipsa de rovigneta?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenzi continue pentru lipsa de rovigneta?

Buna Ziua,

M-am intors in tara in iulie 2016 supa 16 ani in Australia. Inainte de a ma muta din tara nu am posedat un autoturism in Romania si deci nu am stiut despre rovigneta si legislatia aferenta.

In Australia toate taxele de drum sunt incluse in cheltuielile de inscriere a autoturismului, si in costurile technice periodice. Taxele de folosire a autostrazilor sunt foarte bine communicate inainte de folosirea lor. Deci nu exista pericolul sa folosesc un drum in mod illegal sau fara sa platesc tarifele reglementate.

Daca totusi se intampla sa intru pe o autostrada cu plata, mi se ofera sansa sa platesc taxa ulterior in X zile.

Inapoi in Romania, am cumparat un autoturism, l-am inregistrat legal, RAR, etc. etc. Nici un organ official nu mi-a comunicat ca am nevode de rovigneta daca circul cu masina.

Dupa 6 luni am primit o amenda pentru neplatirea rovignetei. Evident ca am pus intrebari si am aflat ca am obligatia sa platesc taxa de drumuri peste ceea ce am platit deja pentru inscrierea autoturismului. Am platit rovigneta imediat dupa primirea amenzii.

Daca s-ar fi comunicat ca am aceasta obligatie, sau daca taxa ar fi fost inclusa in taxele de inscriere si verificare technical, nu as fi in acest predicament. Din punctual meu de vedere autoritatile au obligatia sa informeze publicul de obligatiile legale intr-un mod official, effective si clar. In cazul meu acest lucru nu s-a intamplat.

Intrebarea mea este: Din august 2016 am circulat in zone care sunt probabil monitorizate de camere video pentru detectarea rovignetelor. Cate amenzi se pot emite in mod legal in situatia mea, si care sunt drepturile mele legale in acest caz?

Multumesc,
Zoltan Erszenyi
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 17:12, 27 Februarie 2017
Necunoasterea legii nu va exonereaza de raspundere
Conform dispozitii in vigoare,se intocmeste cate un PV contraventie pe luna-indiferent de cate ori ati fost depistat circuland fara rovinieta in cadrul acelei luni calendaristice
Multumesc.
Ar trebui sa depuneti plingere impotriva proceselor verbale de contraventie ulterioare. Practic veti fi sanctionat pentru aceeasi fapta. Citez mai jos dintr-o hotarire judecatoreasca:

"Deși legea nu prevede o durată a faptei ilicite, instanța arată că fapta contravențională sancționată prin primul proces verbal nu este distinctă de cea pentru care s-a aplicat ce-a de-a doua sancțiune, astfel că, fără îndoială, cel de-al doilea proces verbal contravine principiului non bis in idem."

Adica, daca ati fi luat cunostinta de savirsirea contraventiei imediat dupa prima incalcare, e de presupus ca ati fi cautat sa evitati savirsirea aceleiasi fapte, in continuare. Practic, in perioada de 6 luni, pina v-ati cumparat rovigneta, ati savirsit aceeasi fapta.
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2017
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rovinieta Marius 2017 Marius 2017 Buna ziua am primit o amenda de rovinieta in data de 10 02 2017 platita in 48 ore pt contraventia savirsita in data de 10 08 2016 .Am uitat sa verific ... (vezi toată discuția)
Amenda lipsa rovinieta aidacamp aidacamp Buna ziua, Va rog sa ma ajutati la rezolvarea urmatoarei probleme: Pe data de 02.05.2011 am primit in cutia postala un proces verbal intocmit pe 14.04.2011 ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala rovigneta alphagroup alphagroup Buna ziua! Am primit zilele trecute o amenda pentru circulatia fara rovigneta. mentionez ca e vorba despre o societate comerciala. Amenda e pentru o ... (vezi toată discuția)