Buna ziua,
In urma divortului, sotia mea, care este coplatitor al unui credit Prima Casa, doreste sa iasa din acest credit, urmand ca o terta persoana sa preia statutul de coplatitor. Problema este ca sotia mea doreste garantii ca pers respectiva ii va oferi o anumita suma de bani asupra careia am convenit, dar nu in momentul in care se semneaza actele la banca ci imediat la semnarea divortului, cerand un angajament notarial in acest sens inainte de depunerea actelor de divort. Pe de alta parte, cealalta persoana este de acord cu incheierea unui act notarial in care sa se oblige sa dea suma respectiva, dar transferul banilor sa-l faca doar dupa finalizarea actelor cu banca (de la banca ni s-a spus ca demararea procedurii de schimbare a coplatitorului poate fi initiata doar in baza hotararii de divort). Urmand sa se incheie un angajament notarial privind suma respectiva, cum putem debloca situatia, ca cele 2 parti sa aibe garantia tranzactiei?
Totodata, suma respectiva, acordata de tert sotiei si pt preluarea creditului, amconvenit ca ar trebui sa stinga datoria mea, in urma partajului - se consemneaza ca atare la notar, in actul de divort, partaj ?
Precizez ca nu ne dorim sa ajungem in instanta cu demersurile de divort/partaj, existand costuri suplimentare pe care nu le dorim si in principiu nu doresc nici vanzarea locuintei, insa in acest moment nu stim cum putem depasi acest blocaj.
@Zoya gresiti- e parerea dvs
am cateva notiuni de drept si am deschis sub aici din curiozitate - tot ceea ce se intampla legat de biata vecina imi miroase a fals si nulitate dar o nulitate speculata de nepotii ei care, de cand si-a facut ea acea succesiune s-au distantat complet si nu o mai ajuta si nu se mai intereseaza de soarta ei decat in masura in care au cerut administratorului sa ii anunte daca decedeaza (ea avand acum actul de proprietate pe numele ei - n-au nici o emotie la mostenire, desi ea e foarte vehementa ca nu vrea sa le lase nmk lor insa e clar ca ei stiu ca orice ar face batrana se va lovi de nulitate unul dintre diagnostice fiind schizofrenie si ceva alzheimer)
fratii defunctului nu au fost chemati la succesiune si nu au dat nici o renuntare la cota parte ce le-ar fi revenit si nici nu cunosc ca ar avea dreptul asta pt a face vreun demers...
multumesc pt raspunsuri - in ce lume traim....
succesiunea dupa sot a facut-o singura la notar. in acest caz actele sunt nule trebuind ca la aceasta succesiune sa fi participat si fratii / surorile defunctului?
in cazul in care succesiunea este valabila, dupa decesul ei, doar surorile ei au dreptul la bunurile ramase, nu si fratii / surorile sotului ei?
buna ziua. Am o vecina care sufera de probleme mintale pt care primeste si pensie de handicap. Dupa decesul sotului sau, a fost la notar pt modificarea actelor de proprietate ale imobilului si autoturismului de pe numele sotului pe numele sau. Mentionez ca cei 2 nu au copii, avand insa amandoi frati si respectiv nepoti din partea acestora. As vrea sa stiu daca un act de v-c (sau alta forma de instrainare a bunurilor detinute) facut de vecina mea este valabil iar daca dansa decedeaza inainte de a le instraina, ce se intampla cu bunurile in cauza ?