avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate persoana cu afectiuni mintale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate persoana cu afectiuni mintale

buna ziua. Am o vecina care sufera de probleme mintale pt care primeste si pensie de handicap. Dupa decesul sotului sau, a fost la notar pt modificarea actelor de proprietate ale imobilului si autoturismului de pe numele sotului pe numele sau. Mentionez ca cei 2 nu au copii, avand insa amandoi frati si respectiv nepoti din partea acestora. As vrea sa stiu daca un act de v-c (sau alta forma de instrainare a bunurilor detinute) facut de vecina mea este valabil iar daca dansa decedeaza inainte de a le instraina, ce se intampla cu bunurile in cauza ?
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 15:40, 16 August 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Nu se poate incheia nici un contract de vanzare cumparare, din 2 motive:
1. Trebuie dezbatuta succesiunea dupa sot, in lipsa unui testament si a copiilor, bunurile urmand a fi impartite intre matusa si fratii, surorile sotului si nepotii acestora (daca sunt frati ori surori decedati inaintea sotului)
2. Matusa nu are discernamant. Ceea ce inseamna ca trebuie sa va adresati autoritatii tutelare pentru desemnarea unui curaror special, care sa o reprezinte pe matusa la dezbaterea succesiunii dupa sot si ulterior la vanzare.
succesiunea dupa sot a facut-o singura la notar. in acest caz actele sunt nule trebuind ca la aceasta succesiune sa fi participat si fratii / surorile defunctului?
in cazul in care succesiunea este valabila, dupa decesul ei, doar surorile ei au dreptul la bunurile ramase, nu si fratii / surorile sotului ei?
Nu stim daca au acceptat succesiunea rudele defunctului, asa incat nu avem date sa va raspundem la prima intrebare.
Dupa decesul ei, da, doar rudele ei au drept la mostenire.
Este imposibil sa fi dezbatut succesiunea singura. Doar daca a declarat ca sotul nu mai avea frati/surori (caz in care certificatul de mostenitor este lovit de nulitate) sau daca acestia au dat declaratie de renuntare.
Cititi ce scrie in certificatul de mostenitor?
Cine a ramas mostenitor si in ce cote? A renuntat cineva?
Dupa decesul ei o mostenesc fratii/surorile ei.
Fiecare cu fratii lui.

Alte discuții în legătură

Cine sunt mostenitorii Sophiam Sophiam Buna ziua! Matusa mea dupa mama are 84 ani. Nu are copii, este vaduva si rudele cele mai apropiate suntem noi, eu si fratele meu. Nu mai exista alte matusi ... (vezi toată discuția)
Testament vrani vrani Buna ziua ! Am avut grija de o matusa incepand cu 1999. In 2002 a facut un testament in favoarea mea , ea neavand sot , parinti. copii sau nepoti, in 2009 a ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament marinvasile marinvasile Sora tatalui meu mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile,eu avand obligatia de a-i asigura \\"intretinerea necesara pe toata durata vietii ... (vezi toată discuția)