Buna ziua ! Am avut grija de o matusa incepand cu 1999. In 2002 a facut un testament in favoarea mea , ea neavand sot , parinti. copii sau nepoti, in 2009 a facut un alt testament pt. ca a intervenit si primirea unei sume de la retrocedarile din Basarabia , si la fel , mi-a lasat tot mie , cu precizarea ca unele obiecte expres mentionate sa ramana unor nepoti de frati. In 2012 primavara ,la 89 ani moare , in aprilie deschid succesiunea la notar, 3 din nepoti se prezinta , 2 nu , iar acesti 2 m-au dat acum in judecata , ca sunt mostenitori rezervatari ,ca n-au stiut de testament , ca nu matusa l-a semnat si daca l-a semnat avea discernamant alterat . Precizez ca matusa a fost in deplinatatea facultatilor mintale pana cand a murit si niciodata nu a avut si nici n-a fost inregistrata cu boli psihice. Va rog sa-mi explicati cum stau lucrurile , daca au dreptul la mostenire ? multumesc !
mostenitori rezervatari din cate stiu eu sunt doar copii (la dvs nu e cazul), sotul supravietuitor sau parintii. nu au nici un drept. angajati avocat pt ca oricum f probabil vor pierde procesul si atunci vor fi obligati si la plata ch de judecata. in principiu tb facuta cerere de respingere ca nefondata. oricum ei merg si pe ideea ca testamentul este un fals. deci tb sa aveti martori care cunosc ca ati avut grija de batrana, ca i-ati facut inmormantari si toate cele, acte medicale cu privire la bolile de care suferea, orice bon fiscal de la medicamente e bun, poate gasiti si alte doc care contin semnatura acesteia, sau scrisul dansei. prin comparatie, scrisul unei persoane se modifica de-a lungul timpului din copilarie spre batranete. DAR persoanele cu grave probleme psihice au o mdificare in scris care tradeaza aceste aspecte. scrisul se trasforma in linii dezordonate... (tratat criminalistica pt mai multe detalii). cei doi care nu s-au prezentat la succesiune v-au dat in judecata? eu stiam ca tb sa se prezinte la notar si sa declare ca ataca testamentul. in fine. sper ca v-am fost de ajutor.
Multumesc de raspuns ! Da , sunt 5 nepoti de frate , am deschis succesiunea la o luna de la deces , 3 s-au prezentat , iar ei 2 nu , cu toate ca au fost chemati la patru termene. Batrana a fost intelectuala si lucida pana in ultima clipa. e o denigrare faptul ca o fac acum fara discernamant. Urmeaza sa-mi angajez avocat si vedem.Am martori care cunosc situatia ,dar fiind voba de multi bani , 180 mii euro e despagubirea din Basarabia , sunt in stare de orice .