avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare testament

Anulare testament
Buna seara!
Datorita faptului ca avem grija de o mătușă, recent aceasta a luat decizia să îmi lase prin testament locuinta sa.
Mătușa este sora mamei mele , este văduva si nu are copii.
Si mama mea si tata sunt decedați.
Eu am mai avut un frate care a decedat recent, dar care are 2 copii.
Ce șanse sunt ca cei doi copii ai fratelui meu (nepoti si ai mei si ai mătușii) sa conteste ulterior testamentul? Știu ca, in general, testamentul poate fi contestat.
In urma discuțiilor cu notarul, acesta a spus ca daca trece un an de zile nu mai poate fi contestat.
Sunt oarecum in dilema.
Cei 2 nepoti ai mei pot avea calitatea de moștenitori?
Menționez ca nu mai exista nimeni sa poată contesta testamentul.
Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:09, 19 Septembrie 2023
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nepoții /strănepoți de frate/soră sunt moștenitori (în lipsă de testament), dar nu sunt moștenitori rezervatari. Ei nu pot să obțină reducțiunea testamentului, întrucât legea nu le rezervă lor nimic. Mătușa este liberă să lase averea sa, prin testament, cui dorește.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Septembrie 2023
romascanu, moderator
3 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, ei pot contesta testamentul in termen de 1 an, pentru anumite motive. De ex. faptul ca matusa nu a avut discernamant cand a facut respectivul testament.
Ati luat in considerare si intocmirea unui contract de vanzare-cumparare sau contract de intretinere? Ar putea fi o optiune mai sigura.
Nu am luat in calcul contractul de vânzare cumpărare, deoarece aceasta este dorința mătușii. Si eu am fost surprins, mai ales ca nu am discutat niciodată despre asta. Faptul ca am grija de ea, din anumite puncte de vedere, a fost o decizie pur morală.
Testamentul poate fi contestat in termen de 1 an de la decesul doamnei (atunci când intră in vigoare) sau de la momentul autentificării la notar ?
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oricine poare "contesta" orice și oricând îi trece prin cap.
Întrebarea corectă este: poate să obțină ceva?
Reducțiunea testamentului nu o pot obține (nici intr-un an, nici pururea) pentru ca nu sunt rezervatari, după cum am spus mai sus.
Iar dacă discutăm despre motive de nulitate absolută sau relativă, atunci contractul (de ce o fi el) nu-i cu nimic mai breaz decât testamentul. Ambele sunt la fel de simplu (ori de greu) de anulat. Fricile (legendare) în ce privește testamentul provin din faptul că el este esențialmente revocabil și supus reducțiunii, la cererea moștenitorilor rezervatari (dar in speță nu există moștenitori rezervatari). Contractul are avantajul (pentru dvs.) că nu poate fi revocat unilateral.
Ca regulă (că eu nu pricep de unde a răsărit termenul acela de un an, în condițiile în care, bunăoară, nulitatea absolută este imprescriptibilă) termenele în materie succesorală se calculează de la data decesului celui despre a cărui moștenire este vorba.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Septembrie 2023
romascanu, moderator
Va mulțumesc pentru răspunsuri!
Este bine de știut de la început care este cea mai buna soluție, pentru a evita ulterior orice neînțelegeri
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Septembrie 2023
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Atacare testament AnnaMaria23 AnnaMaria23 Poate fi atacat testamentul facut la notar, acum 5 ani, mentionez ca nu a fost cerut act medical. Imobilul a fost lasat unei familii fara a exista grad de ... (vezi toată discuția)
Testament legalizat para24 para24 Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns daca se poate. Este vorba de o matusa (sora cu bunica mea) care nu are copii si numai o nepoata dupa frati (mama ... (vezi toată discuția)