Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina mie, lasandu-mi-l printr-un testament (legal, la notar), dar aici intervine o problema: doamna are 4 nepoti din partea ei si ma gandesc ca vor dori apartamentul, desi nu prea au tinut legatura. Intrebarea mea e urmatoarea acum: in ce masura poate fi atacat testamentul dupa si inaintea decesului doamnei, dar si daca exista o metoda mai sigura in care imi poate lasa apartamentul(va rog sa-mi explicat in ce consta aceasta metoda si despre cam cati bani ar fi vorba).
Nepotii sunt nepoti de fiu/fiica sau nepoti de frate/sora?
Un testament poate fi atacat daca depaseste rezerva succesorala sau daca este afectat de vreo cauza de nulitate.
Nepotii de fiu/fiica sunt mostenitori rezervatari. Fiind 4 nepoti, rezerva succesorala in cazul lor ar fi de 3/4. Ceea ce inseamna ca batrana nu va poate lasa prin testament decat 1/4din apartament (in ipoteza in care nu mai sunt alte bunuri in masa succesorala). Chiar daca v-ar lasa intreg apartamentul, testamentul va fi redus pana la cota de 1/4.
Nepotii de frate/sora nu sunt mostenitori rezervatari, motiv pentru care vi se poate lasa prin testament intreg apartamentul.
Cauzele de nulitate sunt mai multe, insa cea mai des invocata atunci cand este vorba de batrani, este lipsa de discernamant.
Inainte de intocmirea testamentului (sau a altui act pe care il veti incheia cu batrana) este bine ca aceasta sa fie supusa unei expertize medico-legale psihiatrice.
Alte acte pe care le-ati putea incheia ar fi : contract de vanzare-cumparare cu sau fara clauza de uzufruct viager in favoarea batranei, contract de intretinere, contract de renta viagera.
Nepotii sunt de la fratele/ sora batranei pentru ca cei doi nu au avut copii. Si in cazul in care acesti nepoti ataca testametul au vreo posibilitate de a castiga ceva?Actul de discernamant il faceam la recomandarea notarului.Multumesc anticipat!
Fiind nepoti de frate nu vor putea solicita reductiunea libertatilor excesive iar o cerere de anulare ar putea fi facuta doar pe lipsa de discernamant. Faceti un certificat la IML ca este in deplinatatea facultatilor mintale si are discernamant.
Eu am fost si la un notar si mi-a spus ca totul tine de noroc, ca orice act poate fi contestat si nu inteleg de ce. Mi s-a spus ca dupa ce moare o persoana (in cazul acesta batranul), cei care au drept asupra locuineti sunt nepotii ei.Am ramas usor uimita cand mi s-au spus ca am 50% sanse de a ramane cu apartamentul si 50% sanse de a-l pierde imediat ce nepotii contesta testamentul.Testamentul poate fi atacat de nepoti si inainte de maortea batranei (de ex. sub pretextul ca nu e ingrijita bine, chiar daca nu e adevarata acest lucru)?Si daca da cum as putea evita acest lucru?
prin testament, batrana va lasa ap dupa moartea sa. cat nu produce efecte in prezent, nu are cum sa fie atacat in timpul vietii si cu atat mai putin ca nu ingrijiti de batrana, ca nu aveti obligatia asta.
testamentul poate fi schimbat oricand la insistentele nepotilor.
poate o convingeti sa semnati un contract de intretinere, dvs o ingrijiti si dansa in schimb va da apartamentul. ar fi mai sigur pt dvs decat un testament
Mostenire
CosminTudosie
Familie pensionari 88 de ani cu 4 copii in ce conditii putem lasa mostenire unuia dintre copii sau unui nepot proprietatea personala pentru ingrijire excluzand ... (vezi toată discuția)