avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate persoana cu afectiuni mintale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate persoana cu afectiuni mintale

buna ziua. Am o vecina care sufera de probleme mintale pt care primeste si pensie de handicap. Dupa decesul sotului sau, a fost la notar pt modificarea actelor de proprietate ale imobilului si autoturismului de pe numele sotului pe numele sau. Mentionez ca cei 2 nu au copii, avand insa amandoi frati si respectiv nepoti din partea acestora. As vrea sa stiu daca un act de v-c (sau alta forma de instrainare a bunurilor detinute) facut de vecina mea este valabil iar daca dansa decedeaza inainte de a le instraina, ce se intampla cu bunurile in cauza ?
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 15:40, 16 August 2017
Cred ca gresiti interpretarea cu acele cateva notiuni de drept. Nu e totul lovit de nulitate si nu e musai ca nepotii sa aiba castigul pe care il asteapta.
De asemenea, nu cunosc modalitatea in care batrana a dezbatut mostenirea dupa sotul decedat, ceva aici nu se leaga.
Nu se pot interpreta asa aceste aspecte, lipsesc bucati importante de informatie si din situatia de fapt.
De exemplu, nu stiu cat de intemeiat ar fi pentru batrana sa vrea sa ii elimine pe nepoti de la mostenire... nu stiu de ce pare ca ii dati dreptate in acest sens... nu stiu daca ii cunoasteti, stiti si povestea celeilalte fete a monedei... de ce decizia de a nu le da mostenirea pare a fi buna, dar niciun act nu ar sta cu siguranta in picioare. De aici cam reiese ca decizia e una proasta, a unei persoane care nu poate hotari pentru ea insasi.
Nu stiu unde ar sta batrana dupa vanzare. Nu stiu cat contact cu lumea exterioara are batrana, cu diagnosticele astea e cam dificil.
Lucrurile nu sunt atat de usor de solutionat si nici macar nu ne uitam la tabloul complet, asa incat nu putem s-o facem pe criticii de arta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
anghelly a scris:

@Zoya gresiti- e parerea dvs
am cateva notiuni de drept si am deschis sub aici din curiozitate - tot ceea ce se intampla legat de biata vecina imi miroase a fals si nulitate dar o nulitate speculata de nepotii ei care, de cand si-a facut ea acea succesiune s-au distantat complet si nu o mai ajuta si nu se mai intereseaza de soarta ei decat in masura in care au cerut administratorului sa ii anunte daca decedeaza (ea avand acum actul de proprietate pe numele ei - n-au nici o emotie la mostenire, desi ea e foarte vehementa ca nu vrea sa le lase nmk lor insa e clar ca ei stiu ca orice ar face batrana se va lovi de nulitate unul dintre diagnostice fiind schizofrenie si ceva alzheimer)
fratii defunctului nu au fost chemati la succesiune si nu au dat nici o renuntare la cota parte ce le-ar fi revenit si nici nu cunosc ca ar avea dreptul asta pt a face vreun demers...
multumesc pt raspunsuri - in ce lume traim....


aveti notiuni de drept de tip "goagal", sa zic asa ... nu aveti nici cea mai vaga idee in ceea ce priveste notiunea de nulitate ori procedura dezbaterii succesorale; vorbiti cuvinte ca sa va aflati in treaba; cel mai probabil doamna, daca nu a mintit ca este unica mostenitoare, a avut un testament si a mostenit totul in baza acestui testament, fratii/surorile/nepotii sotului fiind inlaturati, de la succesiune (si nefiind rezervatari); daca a mintit si a dezbatut succesiunea ca mostenitor legal, e o alta problema insa oricum ar fi fost, nu e treaba dvs.; doamna a dezbatut succesiunea si acum este stapan pe bunurile ei cu care face ce pofteste; restul e can-can si, repet, nu va priveste pe dvs., vecinul; daca cumnatii/nepotii vor sa anuleze certificatul de mostenitor, fiti sigur ca o vor face daca exista vreun temei legal in acest sens; cum inteleg ca nu o fac, trag concluzia ca au au nici temei; cat despre fratii si nepotii doamnei, acestia vor incerca sa dezbata succesiunea in urma decesului acesteia si atunci se vor lamuri daca ea a instrainat in timpul vietii (v/c, donatie) si daca aceste acte sunt atacabile sau nu si pe ce considerente sa porneasca o asemenea actiune ori daca ea a facut vreun testament, de asemenea atacabil daca exista suficiente temeiuri;
ORICUM AR FI, VECINUL NU E PARTE DIN ECUATIE SI AR FACE BINE SA NU SE MAI UITE PE GAURA CHEII ... E CURENT :)
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine sunt mostenitorii Sophiam Sophiam Buna ziua! Matusa mea dupa mama are 84 ani. Nu are copii, este vaduva si rudele cele mai apropiate suntem noi, eu si fratele meu. Nu mai exista alte matusi ... (vezi toată discuția)
Testament vrani vrani Buna ziua ! Am avut grija de o matusa incepand cu 1999. In 2002 a facut un testament in favoarea mea , ea neavand sot , parinti. copii sau nepoti, in 2009 a ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament marinvasile marinvasile Sora tatalui meu mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile,eu avand obligatia de a-i asigura \\"intretinerea necesara pe toata durata vietii ... (vezi toată discuția)