avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate persoana cu afectiuni mintale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate persoana cu afectiuni mintale

buna ziua. Am o vecina care sufera de probleme mintale pt care primeste si pensie de handicap. Dupa decesul sotului sau, a fost la notar pt modificarea actelor de proprietate ale imobilului si autoturismului de pe numele sotului pe numele sau. Mentionez ca cei 2 nu au copii, avand insa amandoi frati si respectiv nepoti din partea acestora. As vrea sa stiu daca un act de v-c (sau alta forma de instrainare a bunurilor detinute) facut de vecina mea este valabil iar daca dansa decedeaza inainte de a le instraina, ce se intampla cu bunurile in cauza ?
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 15:40, 16 August 2017
Mătușa are discernământ, stați fără grijă, că dacă n-ar avea nu s-ar descurca singură.
Referitor la diagnostic, legea îi asigură protejarea informațiilor prin dreptul la confidențialitate.

ARTICOLUL 16, ALINIAT (1), din Legea 487/2002, legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice, publicata in M. Of. partea I nr 589/08.08.2002;
(1) Persoana care este evaluata din punct de vedere al sanatatii mintale are dreptul la confidentialitatea informatiilor, cu exceptia situatiilor prevazute de lege.

ARTICOLUL 14, ALIN. (2);
(2) Faptul ca o persoana a fost ingrijita ori spitalizata in trecut nu justifica un diagnostic prezent sau viitor de tulburare psihica.

ARTICOLUL 35, ALIN. 3-4-5:
(3) Nu este admisa nici o discriminare bazata pe o tulburare psihica.
(4) Orice persoana care sufera de o tulburare psihica are dreptul sa exercite toate drepturile civile, politice, economice, sociale si culturale recunoscute in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, precum si in alte conventii si tratate internationale in materie, la care Romania a aderat sau este parte, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.
(5) Orice persoana care sufera de o tulburare psihica are dreptul, in masura posibilului, sa traiasca si sa lucreze in mijlocul societatii. Administratia publica locala, prin organismele competente, asigura integrarea sau reintegrarea in activitati profesionale corespunzatoare starii de sanatate si capacitatii de reinsertie sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari psihice.
Ultima modificare: Marți, 14 Martie 2017
Dapix, utilizator
o persoana poate primi pensie speciala si pentru ca este diagnosticata cu depresie severa; asta nu inseamna ca nu este in deplinatatea facultatilor mintale/nu are discernamant; nu stiu de ce, dar postarea miroase un pic a "daca fac in asa fel incat sa-mi vanda mie apartamentul, eventual la un pret mult subevaluat fiindca voi avea grija sa profit de slabiciunea ei, actul e valabil sau poate fi atacat de eventualii mostenitori" ... altfel, nu vad de ce v-ar preocupa soarta bunurilor vecinei, zau asa!
~ Conținut șters la cerere ~
Dapix a scris:

Mătușa are discernământ, stați fără grijă, că dacă n-ar avea nu s-ar descurca singură.
Referitor la diagnostic, legea îi asigură protejarea informațiilor prin dreptul la confidențialitate.

ARTICOLUL 16, ALINIAT (1), din Legea 487/2002, legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice, publicata in M. Of. partea I nr 589/08.08.2002;
(1) Persoana care este evaluata din punct de vedere al sanatatii mintale are dreptul la confidentialitatea informatiilor, cu exceptia situatiilor prevazute de lege.

ARTICOLUL 14, ALIN. (2);
(2) Faptul ca o persoana a fost ingrijita ori spitalizata in trecut nu justifica un diagnostic prezent sau viitor de tulburare psihica.

ARTICOLUL 35, ALIN. 3-4-5:
(3) Nu este admisa nici o discriminare bazata pe o tulburare psihica.
(4) Orice persoana care sufera de o tulburare psihica are dreptul sa exercite toate drepturile civile, politice, economice, sociale si culturale recunoscute in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, precum si in alte conventii si tratate internationale in materie, la care Romania a aderat sau este parte, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.
(5) Orice persoana care sufera de o tulburare psihica are dreptul, in masura posibilului, sa traiasca si sa lucreze in mijlocul societatii. Administratia publica locala, prin organismele competente, asigura integrarea sau reintegrarea in activitati profesionale corespunzatoare starii de sanatate si capacitatii de reinsertie sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari psihice.

Si atunci ce anume va ingrijoreaza?
Matusa, vecina, ce-o fi e sanatoasa tun, deci un eventual act de vanzare cumparare ar fi "beton". :)
@Zoya gresiti- e parerea dvs
am cateva notiuni de drept si am deschis sub aici din curiozitate - tot ceea ce se intampla legat de biata vecina imi miroase a fals si nulitate dar o nulitate speculata de nepotii ei care, de cand si-a facut ea acea succesiune s-au distantat complet si nu o mai ajuta si nu se mai intereseaza de soarta ei decat in masura in care au cerut administratorului sa ii anunte daca decedeaza (ea avand acum actul de proprietate pe numele ei - n-au nici o emotie la mostenire, desi ea e foarte vehementa ca nu vrea sa le lase nmk lor insa e clar ca ei stiu ca orice ar face batrana se va lovi de nulitate unul dintre diagnostice fiind schizofrenie si ceva alzheimer)
fratii defunctului nu au fost chemati la succesiune si nu au dat nici o renuntare la cota parte ce le-ar fi revenit si nici nu cunosc ca ar avea dreptul asta pt a face vreun demers...
multumesc pt raspunsuri - in ce lume traim....

Alte discuții în legătură

Cine sunt mostenitorii Sophiam Sophiam Buna ziua! Matusa mea dupa mama are 84 ani. Nu are copii, este vaduva si rudele cele mai apropiate suntem noi, eu si fratele meu. Nu mai exista alte matusi ... (vezi toată discuția)
Testament vrani vrani Buna ziua ! Am avut grija de o matusa incepand cu 1999. In 2002 a facut un testament in favoarea mea , ea neavand sot , parinti. copii sau nepoti, in 2009 a ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament marinvasile marinvasile Sora tatalui meu mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile,eu avand obligatia de a-i asigura \\"intretinerea necesara pe toata durata vietii ... (vezi toată discuția)