avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Activitate Andreid87

Activitate Andreid87

Asociatiatia de Proprietari nu este nici Notariat nici Eivdenta Populatiei. Cf. legii 196/2018 nu mai exista obligativitatea depunerii unei copii dupa C-V ci numai prezentarea sa si retinerea datelor de interes ptr. asociatie ( Nume, Prenume, CNP si starea civila proprietari; adresa imobilului si cota-parte inidiviza). Iar pentru toti locatarii trebuie prezentate actele de identitate si retinute urmatoarele date: nume, prenume, adresa, CNP - atat. Pe langa noile prevederi ale legii 196/2018 avem si prevederile GDPR-ului. Referitor la riscurile la care se expun cei care depun copii dupa acte, ele sunt chiar foarte mari. Dupa cum se stie, uzanta este ca cei de la Cartea Funciara sa elibereze extrase de autentificare notarilor fara ca acestia sa prezinte declaratie a proprietarilor din care sa rezulte ca sunt de acord cu aceasta operatiune. Astfel, un notar corupt (doar stim ca exista) iti poate vinde imobilul cu o simpla copie CI + C-V. Sigur, tranzactia este nula de drept dar pierzi cel putin 2 ani in instante ca sa demonstrezi acest lucru. Din pacate in Romania au existat foarte multe cazuri in care proprietarii de drept s-au trezit cu imobilele vandute pe acte false. Este mult mai greu sa falsifici acte fara sa ai acces la datele reale, daca nu chiar imposibil. Aceste incidente sunt asa de des intalnite incat avem pana si un Presedintein exercitiu care a procedat asemanator (sigur, acolo este vb de frauda la succesiune nu la v-c). Si nu, exemplul nu este un mesaj politic, ci o simpla constatare a instantei.
Buna ziua, am rugamintea daca puteti sa ma ajutati cu lamurirea a doua aspecte:

1) Nu imi este clar daca este obligatoriu de modificat Statutul Asociatiei in cazul in care: se inlocuieste Presedintele sau se schimba componenta comitetului executiv. Am citit o parere pe acest forum cum ca nu ar trebui pentru ca in Statut nu ar figura persoane cu nume si prenume, insa in cazul nostru (asociatie infiintata in 2018) in Statut este precizata componenta membrilor CEx, cenzor, etc.

2) Nu stiu daca trebuie depuse la judecatorie adeziunile membrilor inscrisi in asociatie ulterior constituirii acesteia. Pentru membrii fondatori s-a depus acel tabel insa pentru membrii inscrisi ulterior nu stiu ce procedura trebuie urmata. Stiu doar ca in lege se precizeaza ca ei se considera inscrisi cu o simpla cerere insa nu stiu daca trebuie sa nu sa figureze si la Judecatorie. Drept de vot stiu ca oricum au, intreb doar ca sa ma asigur ca am actele asociatiei "la zi". Va multumesc, Andrei
Va multumesc pentru informatiile oferite!
Buna ziua,

Doresc sa va intreb daca o Asociatie de Proprietari este obligata prin lege sa contracteze un operator RSVTI pentru lifturile din bloc, in conditiile in care avem contract ptr revizii si intretinere pentru acele lifturi cu firma producatoare, care este autorizata ISCIR. Va multumesc, Andrei
@ elga50, multumesc mult pentru raspunsul acordat.

Din pacate inca nu sunt proprietar unic, deoarece hotararea este abia la Apel si procesul fiind pe Codul vechi, paratul mai are drept la Recurs. Ori el, prin faptul ca legea ii da dreptul sa astepte pana la 15 zile de la publicarea motivarii pentru a formula recurs, profita si tragerea asta de timp ii pica ca o manusa, ca doar cui nu i-ar conveni sa stea gratis intr-un apartament si sa leneveasca in timp ce ii plateste fratele toata intretinerea ?
Nu mai zic ca la proces a convins Presentindele Asociatiei si 2 vecini sa depuna marturie mincinoasa in favoarea sa. Se pare ca a avea un loc de munca in Romania este un adevarat pacat si tabara vulturii pe tine pana te manaca cu fulgi cu tot.

Totusi nu am inteles daca Asociatia poate sa ma traga pe mine la raspundere pentru tot debitul, tinand cont ca celalalt coproprietar nu are venituri ?
Adica, datoriile sunt imputate coproprietarilor in cota-parte sau in solidar ?

Legea 230/2007 vorbeste de cote-parti la proprietari, insa se refera la cote-parti din spatiile comune. Nu apare nici o mentiune in caz de coproprietate / apartament.

Chiar daca nu mi se pare normal sa platesc cand nu am avut macar acces in imobil, totusi pentru a termina circul as fi dispus sa platesc cota parte de 50% din cheltuielile comune dar in nici un caz debitul integral.

Din cate stiu, penalitati ai dreptul sa ceri daca ai facut dovada ca ai trimis listele de plata lunar si ca apoi ai incercat sa recuperezi amiabil trimitand Notificari. Cel putin la datorii intre PJ asa este, daca nu exista contract.

Ori eu 3 ani de zile nu am primit nimic (desi aveau adresa mea de mail), iar cu faptul ca listele au fost afisate la avizier nu se pot apara pentru ca eu nu am nici macar access in scara blocului, acand dovada de la Politie in acest sens.

Practic, sunt in situatia in care mi se cer penalitati desi nu mi s-au trimis "facturile" si nici nu am fost instiintat de debit. Nu mai zic ca au calculat penalizari la penalizari si apoi au adaugat alte penalizari de la furnizorii lor.

Concret, datoriile pretinse sunt de 10.000 lei insa cele reale fara penalizari doar de 5200 lei . Iar in cei 5.200 sunt incluse si consumuri INDIVIDUALE la pausal sau tarife care nu aplica la 0 pers (apa calda; termoficare la 100%, nu la 30%; gaze; lift), asta desi figureaza 0 pers la intretinere de 3 ani incoace. Cheltuielo reale pe 0 personae ar fi 90 lei aprox. / luna deci in 3 ani vorbim de 3.200 lei din care sunt dispus fara probleme sa platesc cota mea de 50%, dar nu integral pentru ca nu sunt fond de caritate.

Va multumesc

Buna ziua,

Va solicit ajutorul in cazul unei spete ce se refera la un apartamen detinut in coproprietate de catre 2 mostenitori. Din cauza faptului ca unul dintre ei nu s-a prezentat ptr. succesiune, iar ulterior s-a opus partajului, celalalt coproprietar, eu, l-am actionat in judecata pentru atribuirea bunului integral + achitarea unei sulte. (Avand in vedere ca el nu lucreaza si nu are nici un venit, nici macar ajutor social, insa mai are un alt apt mai mic in care ar fi putut sa locuiasca).

Procesul s-a lungit din 2011 pana in 2017. Decizia si pe fond si la apel a fost favorabila insa de 1 an de zile asteptam motivarea pentru a trece la executare si la intrare in posesie.
Paratul a acaparat in tot acest timp intreg imobilul refuzandu-mi intrarea in imobil si inlocuind yala. Am depus plangere la Politie in 2012, si mi-au spus ca nu au ce face si ca trebuie sa astept sentinta pentru ca daca sparg usa, paratul poate pretinde ca i-am furat bunuri din apartament. Am platit integral intretinerea pana in 2014, sume decente totusi, 90ron/luna ,desi nu am avut nici macar acces, iar el a locuit non-stop.

Din 2014, cei de la Asoc. de Proprietari au realizat un "artificiu" si l-au scos de la intretinere pentru, vezi chipurile, ca sa plateasca mai putin, doar partile comune. Eu nu m-am opus ptr. ca ar fi insemnat o datorie in minus ptr. mine, desi cunosc ca este ilegal. Totusi m-am saturat de faptul ca tot amana procesul si nu am mai platit nimic.

Acum insa, au cerut inscrierea privilegiului petru toate datoria + penalitatile in CF si m-au actionat DOAR PE MINE in judecata, motivand ca oricum el n-are venituri iar eu o sa intru in posesie si va trebui sa plates tot.
Mentionez ca din 2014 pana acum nu au trimis nici un fel de Notificare, Somatie sau instiintare de plata si nu s-au interesat prin niciun mod sa recupereze amiabil. M-au dat in judecata acum pentru ca intervine prescriptia datoriilor de la inceputul lui 2014.

Intrebarile mele sunt:
1) Poate Asociatia cere si apoi Instanta sa incuviinteze recuperarea datoriilor integrale de la un singur coproprietar ? Sau e valabila regula cotei-parti, caz in care eu pot fi tras la raspundere doar pentru 50% dintre datorii ?

2) In conditiile in care Asoc a mintit si a trecut din oficiu 0 pers la intretinere, poate pretinde plata utilitatilor individuale la pausal (care nu intra in consumul partilor comune) ? Cum poate motiva Asoc consumul individual daca nu locuieste scriptic nimeni ?

3) In cazul in care eu pot demonstra ca el locuieste non-stop si eu nu am acces , pot cere in Instanta ca datoriile, mai ales cele cu utilitatile individuale sa le plateasa doar celallat coprorietar, pentru ca doar el le consuma ?

4) Pot cere in Instanta anularea penalitatilor tinand cont de faptul ca nu mi-au trimis deloc pana acum notificare sau macar mail ?

5) Au dreptul sa calculeze penalitati la tot soldul datorat+penalitatile cumulate anterior, sau trebuie calculate doar ca procent peste principal ?

6) Au dreptul sa ceara suplimentar peste penalitatile de 0,2% si penalitatile impuse de furnizori gen RADET ?

7) Daca totusi Asoc. obtine executarea silita, ma executa pentru toata suma sau doar pentru 50%, iar apartamentul il pot licita integral sau doar cota-parte a celuilalt coproprietar (in cazul in care dovedesc ca el a folosit exclusiv bunul) ?

Mentionez ca in afara de actiuni si amenintari, Asoc de Proprietari nu este deloc cooperanta. Le-am oferit chiar si plata a jumatate din principalul pe loc fara penalizari (desi nu mi se pare normal sa platesc eu desi nu am acces deloc in imobil)
Imi cer scuze pentru deranj, si va multumesc anticipat.