avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii la intretinere in cazul unui apartament ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii la intretinere in cazul unui apartament detinut de 2 coproprietari

Buna ziua,

Va solicit ajutorul in cazul unei spete ce se refera la un apartamen detinut in coproprietate de catre 2 mostenitori. Din cauza faptului ca unul dintre ei nu s-a prezentat ptr. succesiune, iar ulterior s-a opus partajului, celalalt coproprietar, eu, l-am actionat in judecata pentru atribuirea bunului integral + achitarea unei sulte. (Avand in vedere ca el nu lucreaza si nu are nici un venit, nici macar ajutor social, insa mai are un alt apt mai mic in care ar fi putut sa locuiasca).

Procesul s-a lungit din 2011 pana in 2017. Decizia si pe fond si la apel a fost favorabila insa de 1 an de zile asteptam motivarea pentru a trece la executare si la intrare in posesie.
Paratul a acaparat in tot acest timp intreg imobilul refuzandu-mi intrarea in imobil si inlocuind yala. Am depus plangere la Politie in 2012, si mi-au spus ca nu au ce face si ca trebuie sa astept sentinta pentru ca daca sparg usa, paratul poate pretinde ca i-am furat bunuri din apartament. Am platit integral intretinerea pana in 2014, sume decente totusi, 90ron/luna ,desi nu am avut nici macar acces, iar el a locuit non-stop.

Din 2014, cei de la Asoc. de Proprietari au realizat un "artificiu" si l-au scos de la intretinere pentru, vezi chipurile, ca sa plateasca mai putin, doar partile comune. Eu nu m-am opus ptr. ca ar fi insemnat o datorie in minus ptr. mine, desi cunosc ca este ilegal. Totusi m-am saturat de faptul ca tot amana procesul si nu am mai platit nimic.

Acum insa, au cerut inscrierea privilegiului petru toate datoria + penalitatile in CF si m-au actionat DOAR PE MINE in judecata, motivand ca oricum el n-are venituri iar eu o sa intru in posesie si va trebui sa plates tot.
Mentionez ca din 2014 pana acum nu au trimis nici un fel de Notificare, Somatie sau instiintare de plata si nu s-au interesat prin niciun mod sa recupereze amiabil. M-au dat in judecata acum pentru ca intervine prescriptia datoriilor de la inceputul lui 2014.

Intrebarile mele sunt:
1) Poate Asociatia cere si apoi Instanta sa incuviinteze recuperarea datoriilor integrale de la un singur coproprietar ? Sau e valabila regula cotei-parti, caz in care eu pot fi tras la raspundere doar pentru 50% dintre datorii ?

2) In conditiile in care Asoc a mintit si a trecut din oficiu 0 pers la intretinere, poate pretinde plata utilitatilor individuale la pausal (care nu intra in consumul partilor comune) ? Cum poate motiva Asoc consumul individual daca nu locuieste scriptic nimeni ?

3) In cazul in care eu pot demonstra ca el locuieste non-stop si eu nu am acces , pot cere in Instanta ca datoriile, mai ales cele cu utilitatile individuale sa le plateasa doar celallat coprorietar, pentru ca doar el le consuma ?

4) Pot cere in Instanta anularea penalitatilor tinand cont de faptul ca nu mi-au trimis deloc pana acum notificare sau macar mail ?

5) Au dreptul sa calculeze penalitati la tot soldul datorat+penalitatile cumulate anterior, sau trebuie calculate doar ca procent peste principal ?

6) Au dreptul sa ceara suplimentar peste penalitatile de 0,2% si penalitatile impuse de furnizori gen RADET ?

7) Daca totusi Asoc. obtine executarea silita, ma executa pentru toata suma sau doar pentru 50%, iar apartamentul il pot licita integral sau doar cota-parte a celuilalt coproprietar (in cazul in care dovedesc ca el a folosit exclusiv bunul) ?

Mentionez ca in afara de actiuni si amenintari, Asoc de Proprietari nu este deloc cooperanta. Le-am oferit chiar si plata a jumatate din principalul pe loc fara penalizari (desi nu mi se pare normal sa platesc eu desi nu am acces deloc in imobil)
Imi cer scuze pentru deranj, si va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 21 Martie 2017
Andreid87, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:18, 27 Martie 2017
Asociatia cand face recuperarea restantelor la intretinere o face pe apartament deci pe proprietarii apartamentului .

1 Faptul ca se plateste o jumatate din cheltuieli il afecteaza si pe celalalt coproprietar si astfel problemele legate de plata partii , se rezolva in Instanta si nu in Asociatie .
2 . In cazul in care nu locuieste nimeni in ap. asta nu inseamna ca este scutit de la plata cheltuielilor asta presupune plata adm. , femei de serviciu , cenzor si plata reparatiilor conform partii indivize din Asociatie .
In cazul in care Asociatia a mintit si dv. ca coproprietar a-ti beneficiat de facilitatile Asociatiei .
3 .In cazul in care demonstrati ca el este consumatorul de fapt , puteti cere in Instanta ca cel vinovat de neplata sa fie cel tras la raspundere .
4 .Nu puteti sa cereti in Instanta anularea penalitatilor fiindca si Asociatia prin întârzierea platii facturilor are de plata penalitati de intarziere .
Iar notificarile se fac prin recomandata la adresa de domicilu asta presupunând ca nu are adresa de e-mail .
5 .Penalitatile se calculeaza in fiecare luna si nu trebuie sa depaseasca suma datorata
6. Penalitatile se stabilesc de Comitetul Executiv si nu trebuie sa depasesca 0,02% pe luna asta incluzând si penalitatile gen Radet
7 . In cazul executarii silite Asociatia se indreapta asupra ap. pe care il detin in asociatie respectiv proprietaril sau coproprietarii .
In cazul neplatii sau intarzierii restantelor la intretinere trebuia sa rezolvati acesta problema mai demult astfel sa nu ajungeti sa pierdeti ap. din cauaza restantelor.
Dv. sunteti proprietar unic din momentul in care judele a dat cu ciocanelul in tavita, ca sa zic asa, indiferent cand apare motivarea pentru a fi citita.
1. Asociatia v-a dat in judecata pentru perioada 2014 - 2017 cand erati doi coproprietari, deci trebuia sa-i cheme in instanta pe ambii, nu numai pe dv., asta si pentru ca la asociatie nu a venit un inscris oficial din care sa rezulte ca apartamentul va are numai pe dv. ca proprietar.

2. si 3. se intrepatrund. Atata timp cat intretinerea trebuie impartita pe jumatate din cota de proprietate si integral pentru cotele individuale de consum numai unui singur proprietar, si anume celui care a locuit acolo, ati putea demonstra si cere recalcularea sumelor datorate de fiecare coproprietar in parte. Pausalul nu se aplica unei persoane care nu locuieste in imobil.

4. Nu, nu puteti cere, doar pentru motivul ca cereti de pomana, nu vi se va da.
5. Penalizarile se calculeaza la orice suma apare pe lista de intretinere, mai putin penalizarile
6. Nu, nu au dreptul sa ceara doua feluri de penalizari. Din fondul de penalizari, acela cu 0.2% / zi se platesc penalizarile la furnizori (suma totala), iar ce ramane poate fi folosit la cheltuieli pentru reparatii, modernizari proprietate comuna.
7. Pana la executare silita, mai va.
O sa vedeti daca procesul asociatiei se va finaliza, o sa vedeti daca aveti ceva de plata sau nu .... Deocamdata e de rezolvat chestiunea cu proprietarul / coproprietarii, de cand si pana cand .... si apoi vine si chestiunea cu asociatia care mie mi se pare ca se joaca de-a procesele daca arunca in inscrisuri numele proprietarului care ar avea bani, nu al celui care trebuie tras la raspundere pentru obligatii neachitate.
O sa vedem!
@ elga50, multumesc mult pentru raspunsul acordat.

Din pacate inca nu sunt proprietar unic, deoarece hotararea este abia la Apel si procesul fiind pe Codul vechi, paratul mai are drept la Recurs. Ori el, prin faptul ca legea ii da dreptul sa astepte pana la 15 zile de la publicarea motivarii pentru a formula recurs, profita si tragerea asta de timp ii pica ca o manusa, ca doar cui nu i-ar conveni sa stea gratis intr-un apartament si sa leneveasca in timp ce ii plateste fratele toata intretinerea ?
Nu mai zic ca la proces a convins Presentindele Asociatiei si 2 vecini sa depuna marturie mincinoasa in favoarea sa. Se pare ca a avea un loc de munca in Romania este un adevarat pacat si tabara vulturii pe tine pana te manaca cu fulgi cu tot.

Totusi nu am inteles daca Asociatia poate sa ma traga pe mine la raspundere pentru tot debitul, tinand cont ca celalalt coproprietar nu are venituri ?
Adica, datoriile sunt imputate coproprietarilor in cota-parte sau in solidar ?

Legea 230/2007 vorbeste de cote-parti la proprietari, insa se refera la cote-parti din spatiile comune. Nu apare nici o mentiune in caz de coproprietate / apartament.

Chiar daca nu mi se pare normal sa platesc cand nu am avut macar acces in imobil, totusi pentru a termina circul as fi dispus sa platesc cota parte de 50% din cheltuielile comune dar in nici un caz debitul integral.

Din cate stiu, penalitati ai dreptul sa ceri daca ai facut dovada ca ai trimis listele de plata lunar si ca apoi ai incercat sa recuperezi amiabil trimitand Notificari. Cel putin la datorii intre PJ asa este, daca nu exista contract.

Ori eu 3 ani de zile nu am primit nimic (desi aveau adresa mea de mail), iar cu faptul ca listele au fost afisate la avizier nu se pot apara pentru ca eu nu am nici macar access in scara blocului, acand dovada de la Politie in acest sens.

Practic, sunt in situatia in care mi se cer penalitati desi nu mi s-au trimis "facturile" si nici nu am fost instiintat de debit. Nu mai zic ca au calculat penalizari la penalizari si apoi au adaugat alte penalizari de la furnizorii lor.

Concret, datoriile pretinse sunt de 10.000 lei insa cele reale fara penalizari doar de 5200 lei . Iar in cei 5.200 sunt incluse si consumuri INDIVIDUALE la pausal sau tarife care nu aplica la 0 pers (apa calda; termoficare la 100%, nu la 30%; gaze; lift), asta desi figureaza 0 pers la intretinere de 3 ani incoace. Cheltuielo reale pe 0 personae ar fi 90 lei aprox. / luna deci in 3 ani vorbim de 3.200 lei din care sunt dispus fara probleme sa platesc cota mea de 50%, dar nu integral pentru ca nu sunt fond de caritate.

Va multumesc

Platiti toate datoriile la zi ale apartamentului. Calculati cu mare atentie partea lui din datorie (pe perioada cand a locuit) si cand il despagubiti va primi cu suma respectiva mai putin - faceti caiet cu chiria, impozitul, alte cheltuieli in care diferentiati clar sumele pe fiecare dintre proprietari. Discutati si cu avocatul cum le puteti recupera - adica daca trebuie un proces separat sau pur si simplu le retineti din suma.
N-are cum sa ii opreasca de capul lui pe baza unor calcule pe hartie o suma din despagubirea ce o va stabili prin judecata si inscrisa intro hotarare judecatoreasca. Acea suma/cota parte din cheltuielile de intretinere cred ca ar trebui fie stabilita prin intelegere amiabila cu fratele si/sau asociatia de proprietari fie prin proces, sa stabileasca instanta .

Nu inteleg ceva. La inceput ati spus ca asociataia a calculat o perioada cu 0 persoane la intretinere (pentru asta trebuie sa existe listele de intretinere in cadrul asociatie ca eventuala proba) dar dumenavoastra va cer sa achitati alta suma, ca si cum ar fi calculata pentru o persoana. V-au facut notificare pe suma asta care nu apare pe lista de intretinere?

Asociatia nu avea obligatia sa va trimita listele de intretinere. Se considera ca se face comunicarea prin afisarea in avizier. Cine v-a impiedicat accesul la avizier? V-a interzis asociati cumva sau v-a impiedicat accesul? Daca da si puteti dovedi, atunci instanta ar putea considera ca nu s-a efectuat comunicarea.

Despre ce puteti cere.. in instanta puteti cere orice. Daca cererile sunt fundamentate, rezonabile si aveti dovezi in sprijin aveti si sanse de reusita. Daca cereti s-ar putea sa castigati. Daca nu cereti sigur nu veti castiga.
Ultima modificare: Duminică, 26 Martie 2017
CrisB, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere MARIA343 MARIA343 Buna seara In luna martie 2012 aveam restanta la intretinere x lei .Am achitat in luna octombrie o suma y ajungând la zi cu plata ... (vezi toată discuția)
Restanta intretinere shateny shateny Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmatoarea situatie. Parintii mei sunt proprietarii unui apartament cu 2 camere pentru ... (vezi toată discuția)
Calculul restantelor la intretinere... justificare petruta7 petruta7 BUNA ZIUA.Am primit acesta instiintare de la administratorul blocului...suma restanta la intretinere. As dori sa stiu daca aceste penalizari care se pun sunt ... (vezi toată discuția)