Buna ziua,
Va solicit ajutorul in cazul unei spete ce se refera la un apartamen detinut in coproprietate de catre 2 mostenitori. Din cauza faptului ca unul dintre ei nu s-a prezentat ptr. succesiune, iar ulterior s-a opus partajului, celalalt coproprietar, eu, l-am actionat in judecata pentru atribuirea bunului integral + achitarea unei sulte. (Avand in vedere ca el nu lucreaza si nu are nici un venit, nici macar ajutor social, insa mai are un alt apt mai mic in care ar fi putut sa locuiasca).
Procesul s-a lungit din 2011 pana in 2017. Decizia si pe fond si la apel a fost favorabila insa de 1 an de zile asteptam motivarea pentru a trece la executare si la intrare in posesie.
Paratul a acaparat in tot acest timp intreg imobilul refuzandu-mi intrarea in imobil si inlocuind yala. Am depus plangere la Politie in 2012, si mi-au spus ca nu au ce face si ca trebuie sa astept sentinta pentru ca daca sparg usa, paratul poate pretinde ca i-am furat bunuri din apartament. Am platit integral intretinerea pana in 2014, sume decente totusi, 90ron/luna ,desi nu am avut nici macar acces, iar el a locuit non-stop.
Din 2014, cei de la Asoc. de Proprietari au realizat un "artificiu" si l-au scos de la intretinere pentru, vezi chipurile, ca sa plateasca mai putin, doar partile comune. Eu nu m-am opus ptr. ca ar fi insemnat o datorie in minus ptr. mine, desi cunosc ca este ilegal. Totusi m-am saturat de faptul ca tot amana procesul si nu am mai platit nimic.
Acum insa, au cerut inscrierea privilegiului petru toate datoria + penalitatile in CF si m-au actionat DOAR PE MINE in judecata, motivand ca oricum el n-are venituri iar eu o sa intru in posesie si va trebui sa plates tot.
Mentionez ca din 2014 pana acum nu au trimis nici un fel de Notificare, Somatie sau instiintare de plata si nu s-au interesat prin niciun mod sa recupereze amiabil. M-au dat in judecata acum pentru ca intervine prescriptia datoriilor de la inceputul lui 2014.
Intrebarile mele sunt:
1) Poate Asociatia cere si apoi Instanta sa incuviinteze recuperarea datoriilor integrale de la un singur coproprietar ? Sau e valabila regula cotei-parti, caz in care eu pot fi tras la raspundere doar pentru 50% dintre datorii ?
2) In conditiile in care Asoc a mintit si a trecut din oficiu 0 pers la intretinere, poate pretinde plata utilitatilor individuale la pausal (care nu intra in consumul partilor comune) ? Cum poate motiva Asoc consumul individual daca nu locuieste scriptic nimeni ?
3) In cazul in care eu pot demonstra ca el locuieste non-stop si eu nu am acces , pot cere in Instanta ca datoriile, mai ales cele cu utilitatile individuale sa le plateasa doar celallat coprorietar, pentru ca doar el le consuma ?
4) Pot cere in Instanta anularea penalitatilor tinand cont de faptul ca nu mi-au trimis deloc pana acum notificare sau macar mail ?
5) Au dreptul sa calculeze penalitati la tot soldul datorat+penalitatile cumulate anterior, sau trebuie calculate doar ca procent peste principal ?
6) Au dreptul sa ceara suplimentar peste penalitatile de 0,2% si penalitatile impuse de furnizori gen RADET ?
7) Daca totusi Asoc. obtine executarea silita, ma executa pentru toata suma sau doar pentru 50%, iar apartamentul il pot licita integral sau doar cota-parte a celuilalt coproprietar (in cazul in care dovedesc ca el a folosit exclusiv bunul) ?
Mentionez ca in afara de actiuni si amenintari, Asoc de Proprietari nu este deloc cooperanta. Le-am oferit chiar si plata a jumatate din principalul pe loc fara penalizari (desi nu mi se pare normal sa platesc eu desi nu am acces deloc in imobil)
Imi cer scuze pentru deranj, si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns:
elga50 , moderator
06:18, 27 Martie 2017