avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Restanta intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Restanta intretinere

Buna ziua!

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmatoarea situatie.

Parintii mei sunt proprietarii unui apartament cu 2 camere pentru care in acest moment inregistreaza o restanta la intretinere de aproximativ 10.000 lei. Am discutat cu avocatul asociatiei de proprietari care mi-a comunicat faptul ca am fost actionati in judecata. Actiunea a fost depusa si inregistrata, insa data procesului nu s-a stabilit inca, urmand sa primim citatie cu data termenului de judecata.
Odata admisa actiunea in instanta, se va proceda la executarea silita, recuperandu-se in acest fel sumele datorate. Am inteles ca executarea silita inceputa la cererea unui creditor se poate face prin toate mijloacele posibile, asta insemnand - poprire, sechestru, vanzare de bunuri mobile si imobile, ceea ce inseamna ca odata inceputa executarea silita, aceasta se poate realiza prin orice mijloc pana la acoperirea sumelor pretins datorate.

Va rog mult daca se poate sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari.

1. Cine decide/in functie de ce se decide care va fi mijlocul de
executare silita prin care se vor recupera datoriile - poprire / sechestru / vanzare de bunuri mobile si imobile? Se poate sa mi se puna mie poprire pe salariu daca doresc acest lucru? Mentionez faptul ca parintii mei nu au nici un venit.

2. Daca pana la data procesului se achita toata datoria sau o parte din datorie, care poate fi decizia instantei in acest caz?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: shateny , utilizator 11:15, 5 Noiembrie 2014
1) decide creditorul (asociatia) impreuna cu executorul
2) actiunea ramane fara obiect. sau executare ase va face pentru suma restanta
Multumesc pentru raspunsul prompt!

Totusi exista posibilitatea unui sechestru sau a unei vanzari de bunuri mobile si imobile, avand in vedere faptul ca suma datorata este destul de mica in comparatie cu valoarea apartamentului?
Daca se opteaza pentru o poprire, se poate sa mi se puna mie poprire pe salariu daca doresc acest lucru chiar daca eu nu sunt proprietarul apartamentului?

Multumesc!
exista posibilitatea executarii bunurilor mobile doar ca e necesara o expertiza (stabilire valoare) pt acele bunuri, bunuri care nu pot fi unele strict necesare pt o minima bunastare: aragaz, frigider…; expertiza e o cheltuiala in plus care se va adauga cheltuielilor de judecata pe care e posibil sa le pretinda av asoc pe langa onorariul sau si cine mai stie ce… in caz ca pierdeti procesul;

mai e pana sa se decida executarea - nu se face prin admiterea actiunii, ci prin hotararea pe care o va da instanta dupa terminarea judecatii;

pana la acel moment parintii vor depune intampinare - sa solicite instantei sa aprobe un “plan” de a plati in rate, asumandu-va dv obligatia platii. in gen judecatorii aproba astfel de “planuri” inainte de a dispune executarea silita - mai ales in cazul sumelor net mai mici decat valoarea imobilului.

1) decide judecatorul cum/daca se va face executarea - in functie si de apararile parintilor, prin intampinare in primul rand;

solicitati asoc semnarea unui contract de remitere datorie in care locul parintilor dv (debitori) il luati dv. ei sunt “iertati” de plata si platiti dv - numai daca accepta propunerea dv cel care reprez asoc - daca nu accepta solicitati (parintii sa solicite) aceasta in instanta, in timpul procesului/judecatii;
daca nu respectati acest contract se va deschide o actiune si, eventual, se va ajunge la poprire pe salariul dv;

platiti un avocat sa va scrie intampinarea daca vreti sa fiti sigura ca obtineti ce doriti;

pana incepe procesul mai achitati din datorie - e o dovada a bunei credinte, intre altele… daca nu vor sa accepte platile virati banii in contul asociatiei.
shateny a scris:
Totusi exista posibilitatea unui sechestru sau a unei vanzari de bunuri mobile si imobile, avand in vedere faptul ca suma datorata este destul de mica in comparatie cu valoarea apartamentului?

Dat fiind faptul ca suma este mica (sub 10000 lei) executarea bunurilor imobile va surveni doar daca, doar daca creditorul nu se poate indestula din alte bunuri sau venituri ale debitorului.



shateny a scris:
Daca se opteaza pentru o poprire, se poate sa mi se puna mie poprire pe salariu daca doresc acest lucru chiar daca eu nu sunt proprietarul apartamentului?

Desigur. In baza unei conventii si cu acceptul creditorului puteti sa platiti debitul integral sau partial alaturi de creditor.
Multumesc pentru raspuns!

Alte discuții în legătură

Restante la intretinere si sumele afisate eronat la avizier ssvyxx ssvyxx Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament pentru care nu s-a platit foarte multa vreme intretinerea (~3ani) si s-a ajuns la suma afisata la avizier de ... (vezi toată discuția)
Administratia locatari/proprietari Mihaela_32 Mihaela_32 Buna ziua, avem o restanta la intretinere in val. de 3000, am fost dati in judecata iar luna aceasta ne-am trezit la avizier pe lista de intretinere cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!pe data de 30.03.2023 apăream cu 1300 de lei datorie ... Razvan1307 Razvan1307 Buna ziua!Pe data de 30.03.2023 apăream cu 1300 de lei datorie la intretinere, iar pe data de 31.03.2023 am achitat toata suma.Pe data de 21.04.2023 am primit ... (vezi toată discuția)